ROLE MODELS

Η Ουκρανή αθλήτρια Kateryna Tabashnyk έχασε το σπίτι, τη μάνα της και τη «ζωή» της στον πόλεμο

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η Kateryna Tabashnyk είναι μια 30χρονη άλτρια που προπονείται στη νότια Πορτογαλία.  Η πατρίδα της, το Χάρκοβο, δεν θυμίζει σε τίποτα τον τόπο που μεγάλωσε. Κάθε μέρα βομβαρδίζεται και οι επιθέσεις των Ρώσων έχουν ισοπεδώσει το σπίτι της, έχουν σκοτώσει τη μητέρα της, έχουν κλέψει την παιδική ηλικία του ανιψιού της και κατέστρεψαν τα χωράφια που έπαιζε μικρή και τα γήπεδα που έκανε τις πρώτες της προπονήσεις. 

Η Kateryna Tabashnyk κουβαλά τον πόλεμο παντού 

Η άλτρια όπως και οι περισσότεροι Ουκρανοί αθλητές, κουβαλάει τον πόλεμο μαζί της παντού: Στην Τουρκία, το πρώτο της καταφύγιο μετά την ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, όπου η 30χρονη πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου και στο Μόντε Γκόρντο στη νότια Πορτογαλία, στο στάδιο που οι Ουκρανοί αθλητές προπονούνται για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Kateryna Tabashnyk AP Photo/Evgeniy Maloletka

Την παραμονή του πολέμου, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ουκρανία ακύρωσε το πρωτάθλημα στίβου και η Kateryna Tabashnyk βρέθηκε στο Χάρκοβο. Η απειλή από χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα, μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη της, ήταν πραγματική. Την επόμενη μέρα, καθώς στεκόταν σε ένα μπαλκόνι στον 11ο όροφο, ένας πύραυλος πέρασε και εξερράγη μπροστά στα μάτια της. Η Kateryna Tabashnyk άρπαξε τις 2 γάτες της και πήγε σε ένα καταφύγιο. Η μητέρα και ο αδερφός της βρίσκονταν οι ίδιοι καταφύγιο στην άλλη άκρη της πόλης. Εκείνη πέρασε σχεδόν μια εβδομάδα σε ένα υπόγειο με 5 άτομα, δύο γάτες και έναν παπαγάλο. 

Η επαρχία του Χαρκόβου, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη πόλη – η 2η μεγαλύτερη της Ουκρανίας — συνορεύει με τη Ρωσία και γίνεται σχεδόν καθημερινά στόχος επιθέσεων. Μια μέρα, ένας πύραυλος εξερράγη περίπου 100 μέτρα μακριά της. Η έκρηξη σκότωσε περισσότερους από 30 ανθρώπους. Η Kateryna Tabashnyk δεν μπορούσε να δει και να ακούσει καθαρά για μέρες μετά την επίθεση. Έφυγε από τη χώρα της και βρήκε καταφύγιο στην Τουρκία, στην αρχή, μετά βίας έβρισκε νόημα στις προπονήσεις στην Τουρκία, ενώ η οικογένειά της βρισκόταν ακόμα σε κίνδυνο.

Kateryna Tabashnyk AP Photo/Emilio Morenatti

Ο 8χρονος ανιψιός της Kateryna Tabashnyk τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση με ρουκέτες των Ρώσων  την ώρα που έπαιζε στην αυλή, τα τραύματα από θραύσματα του άφησαν ένα νεφρό και κατέστρεψαν σοβαρά το συκώτι του. Η αθλήτρια βρισκόταν στην Εσθονία τον Αύγουστο του 2022 όταν έμαθε ότι ένας πύραυλος στο Χάρκοβο χτύπησε ξανά, σκοτώνοντας τη μητέρα της και αφανίζοντας εντελώς το διαμέρισμα όπου μεγάλωσε.

Η Kateryna Tabashnyk πήγε από την Εσθονία, σιωπηλή και μόνη στο τιμόνι για 3 ημέρες για να πάρει το σώμα της μητέρας της και να το παραδώσει για να κηδευτεί στη νότια περιοχή της Οδησσού. Εκεί ζούσε η αδελφή της. Η μητέρα της ήταν το πρώτο άτομο που καλούσε όταν τα πήγαινε καλά στους αγώνες (ή και όχι τόσο καλά). Δεν ήξερε ποιον να καλέσει πλέον. Η θλίψη και το μόνιμο άγχος βαραίνει το σώμα των Ουκρανών αθλητών. Δεν μπορούν να είναι οι ίδιοι αθλητές που ήταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Ένα τατουάζ στο σώμα της γραμμένο στα ουκρανικά της θυμίζει τι πρέπει να κάνει: «Ζήσε για το σήμερα». Και ξεπέρασε το χθες.

Η αθλήτρια συνεχίζει να προπονείται, να αγωνίζεται όπως και οι άλλοι Ουκρανοί αθλητές. Δείχνουν με κάθε τρόπο ότι η Ουκρανία παραμένει δυνατή. Και δεν σκύβει το κεφάλι.