PROFILE

Η ομογενής Madeline Schizas έσωσε (ποικιλοτρόπως) τον Καναδά στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

AP Photo/Bernat Armangue)

Κάθε ομάδα του καλλιτεχνικού πατινάζ που ταξίδεψε για την Κίνα και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν υποχρεωμένη να έχει τουλάχιστον μια γυναίκα στη σύνθεσή της -βάσει των κανονισμών. Κάποιες αποστολές είχαν 3. Ο Καναδάς είχε μόνο τη Madeline Schizas.

Όπως μπορείς να υποθέσεις από το επίθετο, η Madeline έχει ρίζες στην Ελλάδα, από όπου είναι ο πατέρας της.

Αν έχεις δει το Spinning Out στο Netflix, έχεις δει και τη Madeline. Αλλά δεν το ξέρεις, αφού ντουμπλάρισε μέλος του cast.

Ενδεχομένως να μην έχεις καταλάβει επακριβώς τη σημασία της παρουσίας της 18χρονης ρούκι σε Αγώνες -και νεαρότερης πατινέζ στην ιστορία του καναδέζικου καλλιτεχνικού πατινάζ- στην Κίνα. Θα σου ζητήσω να μου δώσεις ένα λεπτό να διευκρινίσω κάτι: εάν το 18χρονο κορίτσι βρισκόταν θετικό στον Covid-19 ή τραυματιζόταν (πριν ή κατά τη διάρκεια του τριήμερου event), ο Καναδάς θα διαγραφόταν από τους μετέχοντες.

Όλα πήγαν καλά, η Madeline ήταν καλά και οι Καναδοί κατετάγησαν τέταρτοι (στους 10). Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία που θέλει μέλος της χρυσής Ολυμπιονίκη, Ρωσίας να «συνελήφθη» με απαγορευμένη ουσία σε δείγμα που έδωσε για έλεγχο ντόπινγκ, τότε το χρυσό θα πάει στις -δεύτερες- ΗΠΑ, το ασημένιο στην -τρίτη- Ιαπωνία και το χάλκινο στον -τέταρτο- Καναδά.

Ποια όμως, είναι η Madeline που «έσωσε» τη μέρα για τη χώρα που εκπροσωπεί;

Γεννήθηκε στις 14/2 του 2003 στο Oakville του Ontario. Η ινδικής καταγωγής, μητέρα της Linda Nazareth είναι οικονομολόγος. Ο ελληνικής καταγωγής πατέρας της, Lou είναι πρώην τηλεοπτικός οικονομικός σχολιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός. Παρεμπιπτόντως, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταναστεύσει ο Έλληνας παππούς του.

Μικρή ήθελε να γίνει και γιατρός. Το φθινόπωρο του 2021 έγινε δεκτή στο University of Waterloo, όπου σήμερα σπουδάζει περιβαλλοντολόγος. Όταν ήταν 3 χρόνων, άρχισε τα μαθήματα του πατινάζ στον πάγο. Δεν είχε πάθει κάποια εμμονή. Ήταν απλά κάτι που της άρεσε να κάνει. Το 2010 παρακολούθησε το event στους χειμερινούς Αγώνες του Βανκούβερ. Τότε αποφάσισε ότι θα γίνει πατινέζ. Εννέα χρόνια αργότερα έκανε το διεθνές ντεπούτο, στη Ρίγα της Λετονίας. Κατετάγη πέμπτη. Το 2020 έγινε πρωταθλήτρια Καναδά, στις γυναίκες. Έκτοτε ανεβαίνει πολύ τακτικά σε βάθρο.

Προφανώς για να γίνει αθλήτρια, επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, έπεσε πολλές φορές και σηκώθηκε άλλες τόσες -όπως μπορείς να δεις στο βίντεο από πάνω. Η συνήθεια της να κάνει άπειρες φορές το πρόγραμμά της (σε συνθήκες αγώνα -δηλαδή με τα ρούχα των αγώνων, το μακιγιάζ, τα πάντα), κάθε ημέρα τη βοήθησε να ξεφορτωθεί το άγχος της πρώτης εμφάνισης σε Αγώνες. «Είμαι αρκετά καλή στο να διαχειρίζομαι το άγχος και τον ενθουσιασμό, πριν την όποια διοργάνωση. Όταν αγωνίζεσαι σε διοργανώσεις κάθε τρεις εβδομάδες -από τον Αύγουστο-, κάποια στιγμή συνηθίζεις».

Η Madeline ήταν το τελευταίο μέλος της ομάδας της που εκτέλεσε το πρόγραμμα του. Από εκείνη θα κρινόταν αν ο Καναδάς θα διακρινόταν ή όχι. «Αυτό μου έτυχε, αυτό και έπρεπε να κάνω. Δεν μπορούσα να διαλέξω τη σειρά που θα εμφανιζόμουν». Μήπως παραείναι λογική; «Ναι. Απολαμβάνω επίσης, τη βεβαιότητα των στατιστικών. Μου αρέσει να έχω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ, αλλά είμαι επίσης καλή στο να αποσυνδέομαι από την ιδέα ότι μπορώ να ελέγξω τα πάντα -γιατί απλά δεν μπορώ». Με την εμφάνισή της, ‘ανέβασε’ την ομάδα της δυο θέσεις στη βαθμολογία και εξασφάλισε την πρόκριση του Καναδά στον τελικό γύρο του ομαδικού. Και μετά έγινε ό,τι έγινε λίγο πριν την απονομή των μεταλλίων.