WOMEN TODAY

Η Ολλανδία γράφει ιστορία: Τα 14 από τα 29 υπουργεία ηγούνται από γυναίκες

Pexels

Σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, όπως είναι αυτός της πολιτικής, η συμμετοχή των γυναικών ειδικά σε θέσεις εξουσίας, είναι ισχυρή απαίτηση που από τη θεωρία επιβάλλεται πλέον να γίνει πράξη. Η Ολλανδία κάνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα μισά υπουργεία της νέας κυβέρνησης στελεχώνονται με γυναίκες επικεφαλής. Κάτι που δυστυχώς, δεν έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα.

Ενόψει της νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε στην Ολλανδία και θα ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου – κι ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τα 4 κυβερνώντα κόμματα που απάρτιζαν την προηγούμενη κυβέρνηση και θα πλαισιώνουν την επόμενη κατέληξαν σε μία ιδιαίτερα σπουδαία συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2021 για τις γυναίκες πολιτικούς της χώρας αλλά και για τις γυναίκες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.

Πιο συγκεκριμένα, η τέταρτη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte θα περιλαμβάνει 29 υπουργεία, εκ των οποίων τα 14 θα βρίσκονται υπό την ηγεσία γυναικών πολιτικών, επιτυγχάνοντας έτσι σχεδόν ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών υπουργών. Και κάπως έτσι, η Ολλανδία κάνει ένα βήμα μπροστά και μάχεται υπέρ της ισότητας των φύλων στην πολιτική. Μάχεται υπέρ της εξάλειψης των διακρίσεων στην πολιτική κάθε χώρας. Γιατί οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά και η Ολλανδία το κάνει πράξη.

Η Ολλανδία πρωτοστατεί και πετυχαίνει την ισότητα των φύλων στην πολιτική

Τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει το κάθε πρόσωπο ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες από τα 4 κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Mark Rutte. Ανάμεσά τους, βρίσκεται η Dilan Yesilgoz-Zegerius με καταγωγή από την Άγκυρα και μεγαλωμένη από μικρή ηλικία στην Ολλανδία. Η 43χρονη πολιτικός θα ορκιστεί υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Επίσης, η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Kajsa Ollongren θα αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Αμύνης. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Sigrid Kaag, του κεντροαριστερού κόμματος D66 που είχε παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο, μετά τη χαοτική αποχώρηση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα κόμματα που θα διαμορφώσουν τη νέα κυβέρνηση, έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν μεγάλα ποσά στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της στέγασης.

 

Η έρευνα – καταπέλτης για τις γυναίκες της (παγκόσμιας) πολιτικής σκηνής

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Φόρουμ Γυναικών σε Κοινοβούλια και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2019, τα εμπόδια είναι πολλά για τις γυναίκες που θέλουν να χαράξουν πολιτική σταδιοδρομία. Ανάμεσα σε αυτά τα εμπόδια, συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός πως οι γυναίκες τείνουν να λαμβάνουν μικρότερα ποσά χρηματοδότησης για τις πολιτικές τους καμπάνιες. Η έκθεση επίσης κατέδειξε ότι οι γυναίκες υποψήφιες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κοινωνική πίεση (και συχνά δημόσια κριτική). Ο ρόλος τους ως σύζυγοι ή μητέρες και το κατά πόσο θα αντεπεξέλθουν στα πολιτικά τους αξιώματα και υποχρεώσεις, προβληματίζει ιδιαίτερα (κι ανεξήγητα) πολλούς.

Ας γίνει, λοιπόν, η Ολλανδία, η Ισλανδία και η Σουηδία παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες χώρες.