WOMAN TODAY

Η Natalie Portman δημιουργεί μια νέα ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών. Πάσα στα κορίτσια

© 2023 Jordan Strauss/Invision/AP IMAGES

Μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε, ο κόσμος του ποδοσφαίρου παραμένει βαθιά ανδροκρατούμενος. Όπως, εξάλλου, συμβαίνει και σε πάμπολλους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι χωρίζονται σε ανδρικούς και γυναικείους. Ο διαχωρισμός αυτός, έχει τις ρίζες του στην πατριαρχία, τον σεξισμό, στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έρχονται και δυσκολεύουν την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών. Γιατί ναι μεν οι ευκαιρίες υπάρχουν και δίνονται, αλλά η πάλη για την αναγνώριση και οι διαφορές στις οικονομικές απολαβές είναι ομολογουμένως τεράστιες ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες.

Ωστόσο, τα στερεότυπα είναι για να τα σπάμε και αυτό ακριβώς έκανε η Natalie Portman με τη δημιουργία μίας νέας ποδοσφαιρικής ομάδας γυναικών. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση.

Η Natalie Portman παίζει μπάλα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά

Μπορεί, λοιπόν, η ηθοποιός να διαπρέπει στον χώρο της υποκριτικής και να μην έχει ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει το δικαίωμα να ιδρύσει μία ομάδα. Έτσι κι έγινε.

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν η Natalie Portman ήρθε αντιμέτωπη με τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Παρακολουθώντας έναν αγώνα πρωταθλήματος γυναικών, η ίδια αντιλήφθηκε πως κορυφαίες αθλήτριες, που πάλευαν πολύ πιο σκληρά για την καταξίωσή τους απ’ ότι οι άνδρες συνάδελφοί τους, δεν έχαιραν ίδιας εκτίμησης, ούτε είχαν πλάνο συνταξιοδότησης.

Η Angel City FC παλεύει για το μισθολογικό χάσμα και την ανάδειξη των γυναικών στο γήπεδο

Η προώθηση των αξιών του αθλήματος, η ενδυνάμωση των γυναικών και η μείωση του μισθολογικού χάσματος, έγιναν αυτόματα οι βασικοί στόχοι της ηθοποιού. Στόχοι που αυτήν τη στιγμή γίνονται πράξη μέσα στους κόλπους της Angel City FC. Της ομάδας που έρχεται να ταράξει τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Η Angel City FC, λοιπόν, είναι εδώ για να «πλασάρει» τη μπάλα στις γυναίκες, ώστε να αποδείξουν πως είναι ικανές να την κλωτσήσουν με τη δεξιοτεχνία των ανδρών ποδοσφαιριστών. Κάτι που ήδη απέδειξαν με το ντεμπούτο τους στο Εθνικό Πρωτάθλημα Γυναικών των ΗΠΑ (NWSL) το 2022.

Η υποστήριξη της ομάδας, είναι εξίσου γυναικεία υπόθεση. Συνέταιροι της Natalie Portman είναι το γυναικείο team που αποτελείται από τις Eva Longoria, Jennifer Garner, Jessica Chastain και Uzo Aduba. Τις μετοχές της ομάδας μοιράζονται μέχρι στιγμής κάτι παραπάνω από 100 άτομα, με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν το 66% του συνολικού ποσοστού. Τα επενδυτικά ηνία, ανήκουν στον σύζυγο της Serena Williams και συνιδρυτή του Reddit, Alexis Ohanian.

Οι Julie Foudy, Mia Hamm, Shannon McMillan, Rachel Van Hollebeke, Billie Jean King, Sophia Bush, Serena Williams, James Corden, Christina Aguilera, Rachel Zoe, PK Subban, Shawn Johnson East, Cobi Jones, Gabrielle Union και Dwyane Wade είναι ανάμεσα στους μετόχους.

«Το όνειρό μας είναι να δώσουμε στο ποδόσφαιρο γυναικών την ίδια αξία με το ανδρικό, σε ολόκληρο τον κόσμο»

«Βλέποντας τον γιο μου να θαυμάζει παίκτες όπως η Μέγκαν Ραπινόε και η Άλεξ Μόργκαν, με τον ίδιο τρόπο όπως τον Λιονέλ Μέσι, συνειδητοποίησα ότι η ενίσχυση των γυναικών αθλητριών θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα την κουλτούρα του ποδοσφαίρου. Το όνειρό μας είναι να δώσουμε στο ποδόσφαιρο γυναικών την ίδια αξία με το ανδρικό, σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Natalie Portman στο Guardian.

«Χτίζουμε την Angel City FC με την ιδέα να ψυχαγωγήσουμε τον κόσμο. Είμαστε από το LA. Είμαστε storytellers. Οπότε αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ως δεδομένο, γι’ αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε», δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας Julie Uhrman.