ROLE MODELS

Η Melinda Gates δεν είναι με τίποτα η γυναίκα που κρύβεται πίσω από έναν δυνατό άντρα

AP Photo Ted S. Warren

Η Melinda Gates είναι μια πραγματικά δυναμική γυναίκα, αλλά με τίποτα δεν κρύβεται πίσω από τον ισχυρό άντρα που λέγεται Bill Gates, κατά το γνωστό ρητό. Στέκεται ο ένας δίπλα στον άλλο και οι δυο μαζί απέναντι στον Donald Trump.

Η 6η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου σύμφωνα με το Forbes για το 2019- το όνομά της υπάρχει στη λίστα από το 2011-, γεννήθηκε στο Ντάλας το 1964. Ο πατέρας της εργαζόταν ως αεροναυπηγός και η μητέρα της ασχολούνταν με τα οικιακά, αν και ευχόταν να είχε την ευκαιρία να φοιτήσει στο κολέγιο. Αυτό το απωθημένο ήταν και η αφορμή ώστε η μητέρα της Melinda Gates- που τότε λεγόταν μόνο French- να ωθήσει τα 4 παιδιά της να σπουδάσουν. Όπως αναφέρει και η ίδια η Gates, «οι γονείς μας μας είπαν “σε όποιο κολέγιο και αν γίνετε δεκτοί, εμείς θα το πληρώσουμε”».

Η Melinda πρώτα ερωτεύτηκε την τεχνολογία και μετά τον Gates

Η επαφή της με την τεχνολογία έγινε πολλά χρόνια πριν τον Bill Gates και τη Microsoft. Ήταν μόλις 14 ετών όταν ο πατέρας της έφερε στο σπίτι έναν Apple II, από τους πρώτους υπολογιστές που διαδόθηκαν στον κόσμο. Η Melinda γοητεύτηκε από την τεχνολογία και άρχισε να την εξερευνάει σε μια εποχή που για τον πιο πολύ κόσμο ήταν κάτι άγνωστο. Σύντομα άρχισε να εκπαιδεύεται σε γλώσσες προγραμματισμού.

Οι σπουδές στην Πληροφορική ήταν μονόδρομος για εκείνη. Η πρώτη της επίσημη δουλειά αφού πήρε πτυχίο, ήταν στη Microsoft, ως υπεύθυνη μάρκετινγκ. 4 μήνες μετά, η νεαρή Melinda γνώρισε τον Bill Gates, κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού δείπνου, στο οποίο έτυχε να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο για πρώτη φορά. Αρκετούς μήνες αργότερα συναντήθηκαν ξανά στο πάρκινγκ της εταιρίας και εκείνος της ζήτησε να βγουν. Ήταν 1987. Έκτοτε έχει μεσολαβήσει ένας γάμος, 3 παιδιά και πολλά ακόμα επιτεύγματα τα οποία έχουν πετύχει από κοινού, σαν ομάδα.

 

Όσο υπάρχουν φιλάνθρωποι

Είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι με πραγματικά πολλά χρήματα έχουν την άνεση να κάνουν ό,τι θέλουν. Να αφιερώσουν τη ζωή τους στο οτιδήποτε. Κάποιοι επιλέγουν να περάσουν κυρίως καλά, άλλοι αγοράζουν όσα περισσότερα υλικά αγαθά μπορούν, άλλοι δεν το αντέχουν και «καίγονται» και κάποιοι αποφασίζουν να δουν τα πράγματα λιγότερο εγωκεντρικά ή εντελώς ηρωικά και αφοσιώνονται σε δραστηριότητες που κάνουν καλό σε πολλούς ανθρώπους. Η Melinda Gates μετά βεβαιότητας πήρε τον τελευταίο δρόμο απ’ όλους. Το ότι είχε την ασύλληπτη οικονομική δυνατότητα να γίνει φιλάνθρωπος, δεν συνιστά τη βασική προϋπόθεση. Όταν έχεις πολλά, ανεξάντλητα υποτίθεται χρήματα, δεν είναι καθόλου αυτονόητο να θες να δώσεις ένα μέρος τους σε εκείνους που έχουν λιγότερα από εσένα, παρόλο που θα ‘πρεπε. Αν ήταν, θα ίσχυε για όλους. Οι Gates πάντως, μια φορά το κάνουν.

 

To πανίσχυρο ζευγάρι ίδρυσε το 2000 το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο εύπορα ιδιωτικά ιδρύματα του κόσμου. Η κοινή περιουσία τους, το 2018 άγγιζε τα 47 δις δολάρια. Μέσα από το ίδρυμα οι Gates έχoυν συνδράμει σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτώντας επιστημονικά projects υγείας, όπως κάνουν και αυτή τη στιγμή χρηματοδοτώντας με πάνω από 300 εκατ. δολάρια την έρευνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορονοϊό. Το 2006 τιμήθηκε για την προσφορά της στην προσπάθεια βελτίωσης της ζωής πολλών παιδιών στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς. Οι δυο τους έχουν παραλάβει όλα αυτά τα χρόνια πολλούς τιμητικούς τίτλους. Παράλληλα με τις φιλανθρωπίες, η Melinda παίρνει πρωτοβουλίες και μιλάει για άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η ισότητα των φύλων και η γυναικεία ενδυνάμωση. Περιττό να σου πω ότι η Oprah Winfrey τη λατρεύει.

Ο πόλεμος κατά του Trump

Oι Gates δεν είναι φίλοι του Donald Trump- κι αυτό είναι προς τιμήν τους. Μάλιστα η Melinda, σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή της στο Women Rule του Politico.com, είχε να πει πολλά και καθόλου τιμητικά για τον συνολικό τρόπο με τον οποίο Αμερικανός πρόεδρος έχει αντιμετωπίσει την πανδημία. Όπως λεει, θα τον βαθμολογούσε με βαθμό κάτω από τη βάση. Ένα D (και πολύ του είναι).

«Χρειαζόμαστε ηγεσία σε εθνικό επίπεδο. Χάσαμε δυο μήνες.. μέχρι να έρθει η αντίδραση από το κράτος. Έχουμε κυβερνήτες που κάνουν σωστά βήματα προς εμπρός, ευτυχώς, αλλά αντί για μία κοινή εθνική αντιμετώπιση έχουμε 50 διαφορετικές, όσες είναι και οι πολιτείες» δήλωσε η Gates, η οποία επέκρινε το γεγονός ότι ο Trump δεν έχει στηρίξει οικονομικά αλλά ούτε και προστατεύσει συνολικά το εργατικό δυναμικό της χώρας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν χάσει ήδη τη δουλειά τους. Μάλιστα η Melinda αντιπαρέβαλε αυτό που κακώς συμβαίνει στις ΗΠΑ με την έγκυρη αντιμετώπιση κρατών τα οποία κυβερνώνται από γυναίκες, όπως είναι η Γερμανία.