ROLE MODELS

Η Μαίρη Συνατσάκη αποδομεί την «τέλεια» φωτογραφία του Instagram δείχνοντας το σώμα της όπως ακριβώς είναι

Instagram.com/mairiboo

Το Instagram realness είναι κάτι παραπάνω από μία «τάση» που ακολουθούν οι χρήστες του τον τελευταίο καιρό. Είναι μία προσπάθεια να ξεφύγουμε από το καλούπι της επίπλαστης τελειότητας πάνω στην οποία μοιάζουν να έχουν βασιστεί τα social media. Πριν λίγο καιρό σου μιλήσαμε για τη fitness influencer Danae Mercer, που δεν χρησιμοποιεί φίλτρα και δεν κάνει photoshop, απλά ξέρει να ποζάρει «σωστά» για να κρύψει τις περίφημες «ατέλειες». Κι αμέσως μετά αποδομεί αυτό που μόλις έφτιαξε, αποκαλύπτοντας την αληθινή εικόνα του σώματός της. Το παράδειγμά της ακολούθησε πολύ πρόσφατα η Μαίρη Συνατσάκη.

Με τον ίδιο στόχο με τη Mercer αλλά και με την ίδια λογική της «τέλειας» φωτογραφίας που ακολουθείται από αποδόμηση, η Μαίρη Συνατσάκη έκανε την πιο «σωστή» ανάρτηση για αυτό το καλοκαίρι. Και όπως η διάσημη fitness influencer, έτσι και η content creator και παρουσιάστρια Μαίρη Συνατσάκη, κατέληξε στα πιο απελυθερωτικά συμπεράσματα. Το φαίνεσθαι και το είναι έχουν πάντα απόσταση. Το θέμα είναι να αντιλαμβάνεσαι τι από τα δύο είναι πιο ουσιαστικό.

Με δύο δικές της φωτογραφίες που έχουν μεν λίγες διαφορές αλλά μια τεράστια απόσταση σε αυτό που σηματοδοτεί η καθεμία, η Μαίρη Συνατσάκη μίλησε για την «ουτοπική κανονικότητα» που δημιουργούν τα social media. Μίλησε και την ευθύνη όλων -και κυρίως των influencers- για τη συντήρηση αυτής της ουτοπικής πραγματικότητας. Μίλησε για το σώμα της με τον πιο ειλικρινή τρόπο που μπορούσε. Και αποκάλυψε όλα εκείνα που θεωρούνται «ατέλειες» όσο πιο απλά γίνεται.

«Ίδιος άνθρωπος, ίδια ώρα, ίδιο σώμα, άλλη πόζα… Θα κάνω αυτό το ποστ για να αντικρίσω την δική μου ντροπή. Συζητούσαμε πολύ προχθές για το πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση με τα φωτοσοπ και τα σμουθνες και τα «μαζέματα» με απλικέσιο στα σώματα εδώ στο ινσταγκραμ. Ξέρω ότι στην βάση τους τα social media είναι μια ιλουστρασιον εκδοχή της ζωης όλων μας, αλλά πόση ευθύνη έχουμε που συντηρούμε μόνιμα και μόνο αυτήν την όψη της, μετατρέποντας την σε ουτοπική κανονικότητα; Πολλή», ανέφερε η Μαίρη Συνατσάκη.

«Μας είπαν “Αυτό το πρότυπο γυναίκας είναι το όμορφο” κι εμείς πειστήκαμε και προσπαθούμε όλες να του μοιάσουμε. Σε αυτό το ένα. Το αψεγάδιαστο. Όλες. Και γιατί; Για να αρέσουμε περισσότερο στους άντρες; Για να μας θαυμάζουν περισσότερο οι γυναίκες; Για να μην αντικρίσουμε ποτέ τον ολόκληρο εαυτό μας; Για να παραμείνουμε βολικά θύματα μιας ολόκληρης βιομηχανίας που μας θέλει να μην αντέχουμε την όψη φλοιού πορτοκαλιού στα πόδια μας, ενώ το 90% από εμάς την έχει; Έλα μωρε παιδιά μέχρι πότε;», αναρωτήθηκε η Μαίρη Συνατσάκη και η ίδια απάντησε με τη φωτογραφία της ένα νοερό «ως εδώ και μη παρέκει».

Η Μαίρη Συνατσάκη και το γαλάζιο της μπικίνι πόζαραν κόντρα στον ήλιο. Στην «τέλεια» φωτογραφία της με ύφος «μοιραίο». Στην «ατελή» με ύφος αληθινής ευτυχίας. Το σώμα ίδιο και στις δύο περιπτώσεις, ο άνθρωπος επίσης. «Είμαι 1,67. 60 κιλά. Γυμνάζομαι εδώ και χρόνια. Προσέχω να τρέφομαι υγιεινά όσο μπορώ. Όχι πάντα. Όχι με τον ίδιο τρόπο κάθε περίοδο. Έχω χαλάρωση και κυτταρίτιδα που φαίνονται περισσότερο με συγκεκριμένο φως και σε συγκεκριμένες στάσεις, κυρίως σε αυτές που καθόμαστε κανονικά σαν άνθρωποι δηλαδή και όχι σαν ινφλουένσερς. Και δεν πειράζει», σημείωσε η Μαίρη Συνατσάκη.

Και η φράση της που ακολούθησε πρέπει να γίνει το μάντρα σου αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που θα ακολουθήσει και τον χειμώνα και πάντα. «Δεν με ορίζει μια στιβάδα δέρματος», είπε η παρουσιάστρια και ακόμα χειροκροτάμε.

«Να μην αρέσουμε καθόλου αν είναι να αρέσουμε μόνο για την λεία στιβάδα δερματός μας φίλη μου. Μας τραβάει η βαρύτητα κάθε δευτερόλεπτο. Όλα θα αλλοιωθούν αργά ή γρήγορα. Κράτα την ψυχή. [ λίγο πιο αληθινή ]», κατέληξε. Είπαμε το φαίνεσθαι και το είναι έχουν πάντα απόσταση. Αρκεί να ξέρεις ποιο είναι το πιο ουσιαστικό.

Η ανάρτησή της σχολιάστηκε και από την εκπομπή «Καλοκαίρι not» του Open, όπου οι γυναίκες της εκπομπής μίλησαν γι’ αυτόν τον «εγκλωβισμό» στην άπιαστη τελειότητα του Instagram.