WOMAN TODAY

Η MacKenzie Scott δωρίζει 2.7 δις σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά δεν εγκρίνει αυτόν τον τίτλο

ⓒ 2021 Evan Agostini/Associated Press

Η πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, MacKenzie Scott, δωρίζει ένα τεράστιο μέρος της περιουσίας της σε φιλανθρωπικές οργανώσεις με στόχο να αλλάξει τα πράγματα, με λεφτά που απέκτησε μέσω του συστήματος.

Η Αμερικανίδα συγγραφέας και φιλάνθρωπος MacKenzie Scott, όπως δήλωσε, χάρισε 2,7 δις δολάρια σε 286 διαφορετικές οργανώσεις. Η περιουσία της μετά το διαζύγιό της από τον Jeff Bezos, μετρούσε 57 δις δολάρια.

Η MacKenzie Scott μοιράζει σιγά-σιγά την περιουσία της σε φιλανθρωπίες

Η φιλάνθρωπος MacKenzie Scott έχει κάνει πάμπολλες δωρεές στο παρελθόν, αξίας πολλών δις. Μάλιστα το 2020, η πρώην σύζυγος του Jeff Bezos, δώρισε χρηματικό ποσό αξίας 6 δις, με σκοπό την οικονομική αρωγή σχετικά με τον κορονοϊό, τη φυλετική ισότητα, ιστορικά «μαύρα» κολέγια και πανεπιστήμια, και λοιπά σχολεία.

Η ίδια αναφέρθηκε στον σκοπό που έχει, αλλά και στη δυσκολία της να τον διατυπώσει. «Θέλω να φύγει η προσοχή από τις προνομιούχες φωνές και να στραφεί σε άλλους, παρόλο που ξέρω ότι θα υπάρχουν μερικοί τίτλοι στα μέσα που θα επικεντρώνονται στον πλούτο. Ο τίτλος που θα ήθελα για αυτή την είδηση είναι «286 ομάδες εμψυχωτικές φωνές που χρειάζεται ο κόσμος να ακούσει». Οι άνθρωποι που αγωνίζονται ενάντια στις ανισότητες αξίζουν να είναι το επίκεντρο των ιστοριών για την αλλαγή που δημιουργούν. Αυτό ισχύει εξίσου – ίσως ειδικά – ακόμα και όταν το έργο τους χρηματοδοτείται από πλούτο. Κάθε μορφής πλούτος είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας που περιλάμβανε και τους ίδιους. Οι κοινωνικές δομές που διογκώνουν τον πλούτο παρουσιάζουν εμπόδια σ’ αυτούς. Και παρ’ όλα τα εμπόδια, παρέχουν λύσεις που μας ωφελούν όλους».

Ο σκοπός της φιλάνθρωπου και δισεκατομμυριούχου, MacKenzie Scott, είναι να ενισχύσει «οργανισμούς υψηλού αντίκτυπου που ανήκουν σε κατηγορίες και κοινότητες οι οποίες παραδοσιακά έχουν υπο-χρηματοδοτηθεί και παραμεληθεί». Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν τοπικά καλλιτεχνικά γκρουπ και ιδρύματα, όπως το μουσείο “Motown”, και ομάδες που δουλεύουν στην εκπαίδευση.

Η MacKenzie Scott και ο νυν σύζυγός της, Dan Jewett, δωρίζουν τα χρήματα που απέκτησαν από το «σύστημα»

Η MacKenzie Scott, ύστερα από το διαζύγιό της με τον Jeff Bezos, αφιερώθηκε σε φιλανθρωπικές κινήσεις, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη φιλάνθρωπος που δωρίζει τόσο μεγάλο ποσό, μέσα στο 2020, το οποίο άγγιξε τα 5,8 δις. Η ίδια και ο νυν σύζυγός της, δάσκαλος στο επάγγελμα, Dan Jewett, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια συμβούλων, ερευνητών και διοικητικών οργάνων, επιθυμούν να δωρίσουν τα λεφτά που έχουν μαζέψει μέσα από «το σύστημα», προς όφελος των ανθρώπων που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. «Σε αυτήν την προσπάθεια, κυβερνούμαστε από μια ταπεινή πεποίθηση ότι θα ήταν καλύτερα εάν ο δυσανάλογος πλούτος δεν συγκεντρωνόταν σε μικρό αριθμό χεριών και ότι οι λύσεις σχεδιάζονται και εφαρμόζονται καλύτερα από άλλους. Παρόλο που έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για το πώς να δράσουμε πάνω σε αυτές τις πεποιθήσεις χωρίς να τις αντιπαραθέσουμε και να τις ανατρέψουμε, μπορούμε να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για να χτίσουν δύναμη μέσα από τις κοινότητες είναι οι παράγοντες της αλλαγής.

«Τι νομίζουμε ότι θα κάνουν με λίγα παραπάνω λεφτά στα χέρια τους»;

Η MacKenzie Scott όπως δήλωσε, στοχεύει στο να βοηθήσει ιδρύματα που στηρίζουν «κοινότητες ανθρώπων που ιστορικά έχουν αδικηθεί», όπως και οργανώσεις που γεφυρώνουν το χάσμα που προκύπτει λόγω των δια-θρησκευτικών και εθνοτικών διαφορών.

Επίσης, η φιλάνθρωπος τόνισε ότι οι δωρεές της στρέφονται και σε «μικρότερες καλλιτεχνικές οργανώσεις που δημιουργούν αυτά τα οφέλη με καλλιτέχνες και κοινό από πολιτιστικά πλούσιες περιοχές και ομάδες ταυτότητας που συχνά παραβλέπουν οι δωρητές». Ενώ εξήγησε ότι, ζώντας σε ένα κόσμο όπου ακόμα και σήμερα 700 εκατ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας, η ομάδα της «έδωσε προτεραιότητα στις οργανώσεις με τοπικές ομάδες, ηγέτες χρώματος, με ειδική εστίαση στην ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών».

Μέρος των δωρεών της διοχετεύθηκαν στην ενίσχυση «ανθρώπων που έχουν περάσει χρόνια προωθώντας επιτυχώς ανθρωπιστικούς στόχους, συχνά χωρίς να γνωρίζουν εάν θα υπάρχουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε δύο μήνες».

Τέλος, η φιλάνθρωπος MacKenzie Scott, σχολίασε, «Τι νομίζουμε ότι θα κάνουν με λίγα παραπάνω λεφτά στα χέρια τους από αυτά που περιμένανε; Θα αγοράσουν πολύτιμες προμήθειες. Θα βρουν νέους δημιουργικούς τρόπους για να βοηθήσουν. Θα προσλάβουν παραπάνω προσωπικό που θα ξέρουν ότι μπορούν να πληρώσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και θα αγοράσουν καρέκλες γι’ αυτούς. Δεν θα χρειάζεται πλέον να εργάζονται κάθε σαββατοκύριακο. Θα κοιμηθούν και λίγο».