ROLE MODELS

Η Lena Dunham μιλά για τη μάχη της με τον κορονοϊό: «Το σώμα μου επαναστάτησε»

Vince Bucci/Getty Images

Η Lena Dunham αποτελεί ακόμα μια προσθήκη στον κατάλογο των διασήμων που βρήκαν το θάρρος και το κουράγιο να μοιραστούν την προσωπική τους εμπειρία με τον κορονοϊό. Θεωρώ πως είναι αρκετά σημαντικό, άτομα με μεγάλη επιρροή να μοιράζονται την προσωπική τους ιστορία.

Εάν και στην αρχή η Lena Dunham δήλωσε «απρόθυμη» να μοιραστεί την ιστορία της, στην συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι προσωπικές ιστορίες μας επιτρέπουν να δούμε την ανθρώπινη πλευρά σε ό,τι θεωρούμε πως είναι κάτι θεωρητικό και αφηρημένο» και πρόσθεσε: «Όταν λαμβάνεις τα κατάλληλα μέτρα για τη δική σου προστασία, αλλά και των γύρω σου, δεν φαντάζεσαι από τι μεγάλες στεναχώριες τους προστατεύεις. Σε κανέναν δεν αξίζει να υποβληθεί μία τέτοια κατάσταση, με αβέβαιο μέλλον και εξέλιξη».

Υπάρχουν, λοιπόν, περιπτώσεις που η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν περιορίζεται μόνο στα likes. Γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε χρήσιμο εργαλείο αφύπνισης και ενημέρωσης. Και η Lena Dunham κάνει αυτό ακριβώς.

Η σκληρή αναμέτρηση της Lena Dunham με τον κορονοϊό

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, λοιπόν, η πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτης της σειράς ”Girls” άνοιξε το ζήτημα της προσωπικής της πάλης με τον κορονοϊό, όταν ήταν ακόμα Μάρτιος. Όπως μας λέει η ίδια, πρόκειται για ένα άτομο που πάσχει από χρόνια πάθηση και ήρθε αντιμέτωπη με τον κορονοϊό.

Οι μυαλγίες και το αίσθημα κόπωσης ήταν η αρχή. «Αμέσως μετά, υψηλός πυρετός. Ξαφνικά το σώμα μου απλώς επαναστάτησε», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Άρχισαν να καίνε τα νεύρα στα πόδια μου, ήμουν τελείως αδύναμη. Τα χέρια μου μούδιασαν. Δεν μπορούσα να αντέξω τους δυνατούς πόνους».

«Δυσκολευόμουν να κοιμηθώ, αλλά και να ξυπνήσω. Έχασα την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, ενώ παράλληλα είχα και έντονο βήχα. Είχα δυσκολία στην αναπνοή, ακόμα και μετά από απλά πράγματα, όπως το να πιω ένα ποτήρι νερό. Ξαφνικά έβγαλα κόκκινα εξανθήματα. Είχα και έντονους πονοκεφάλους. Ένιωθα σαν ένα περίπλοκο μηχάνημα, που τα καλώδια του είχαν μπει σε λάθος υποδοχές. Αυτή η κατάσταση διήρκεσε για 21 μέρες και ήταν πραγματικά αφόρητο».

Η Lena δήλωσε επίσης πως αισθάνεται τυχερή, καθώς είχε στο πλευρό της τον προσωπικό γιατρό της, που της προσέφερε τακτική καθοδήγηση και προσοχή έτσι ώστε να μην χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, σημειώνοντας πως μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν είχε αυτό το προνόμιο.

Συγκεκριμένα είπε: «Ξέρω ότι είμαι αρκετά τυχερή. Έχω στο πλευρό μου καταπληκτικούς φίλους και οικογένεια, έναν εξαιρετικό γιατρό και μια ευέλικτη δουλειά που μπορεί να με στηρίξει όταν το χρειάζομαι. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν όλοι την ίδια τύχη. Και οφείλω αυτήν την αναφορά σε αυτούς τους ανθρώπους. Μακάρι να μπορούσα να σας αγκαλιάσω όλους».

Η μετά-COVID εξέλιξη

Μετά από έναν μήνα, η Lena Dunham βγήκε αρνητική στον ιό. Ωστόσο, η περιπέτειά της δεν τελείωσε εκεί. Όπως η ίδια εξηγεί: «Μετά από έναν μήνα προσωπικής καραντίνας και τακτικών ελέγχων, το τεστ βγήκε αρνητικό. Ωστόσο συνέχισα να παρουσιάζω συμπτώματα. Αρθρίτιδα, πρησμένα χέρια, πρησμένα πόδια, αίσθημα κόπωσης και μια διαρκής ημικρανία. Ακόμα και ως χρόνια ασθενής, δεν έχω νιώσει ποτέ έτσι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα αντιμετωπίσει ποτέ τέτοιου είδους ζητήματα πριν αρρωστήσω. Οι γιατροί δεν έχουν ακόμα μια σαφή εικόνα της κατάστασης. Δεν έχουν καταλήξει σε ένα σίγουρο πόρισμα του γιατί το σώμα μου ανταποκρίθηκε έτσι και ποια θα είναι η εξέλιξη».