FEMALE TALK

Η Kerry Washington μιλά για τη διατροφική της διαταραχή: «Προσπαθούσα να με καταστρέψω»

©2023 Richard Shotwell/Invision/AP File

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία της Kerry Washington με τίτλο Thicker than Water. Σε κάτι παραπάνω από 300 σελίδες, η πρωταγωνίστρια του Scandal μοιράζεται με τους αναγνώστες όλα όσα έχει ζήσει στην δημόσια, αλλά και την ιδιωτική σφαίρα.

Mητέρα, κόρη, σύζυγος, καλλιτέχνης, ακτιβίστρια και πρωτοπόρος, η Kerry Washington αποκαλύπτει πώς αντιμετώπισε προκλήσεις και αποτυχίες, έκρυψε παιδικά τραύματα, συνάντησε εξαιρετικούς μέντορες, κατάφερε να απογειώσει την καριέρα της και πώς ανακάλυψε τον πραγματικό της εαυτό. Αυτόν που όπως λέει η ίδια «προσπαθούσε μόνη της να καταστρέψει».

Σε συνέντευξη με την Robin Roberts με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της, η Washington αποκάλυψε λεπτομερώς τις συνέπειες που είχε η διατροφική διαταραχή από την οποία έπασχε, όχι μόνο για την ψυχική της υγεία, αλλά και για την ίδια της τη ζωή. H ηθοποιός λέει πως σκεφτόταν να αυτοκτονήσει στο απόγειο της διαταραχής της και «προσπαθούσε να αυτοκαταστραφεί».

Κατά την ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το Thicker Than Water -που θα κυκλοφορήσει στις 26 Σεπτεμβρίου- η Kerry Washington μοιράζεται ότι μέχρι να πάει στο κολέγιο η σχέση της με το φαγητό και το σώμα της είχε «γίνει ένας τοξικός κύκλος αυτοκατάχρησης που χρησιμοποιούσε την πείνα, την υπερφαγία, τη σωματική εμμονή και την ψυχαναγκαστική άσκηση».

«Μπορούσα να νιώσω ότι η κακοποίηση ήταν ένας τρόπος να βλάψω πραγματικά τον εαυτό μου, σαν να μην ήθελα να είμαι εδώ», λέει η Washington. «Με τρόμαζε που δεν μπορούσα να θέλω να είμαι εδώ γιατί πονούσα τόσο πολύ».

Στη συνέχεια, η Kerry Washington απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο αν σκέφτηκε ποτέ να αυτοκτονήσει: «Ναι. Ναι. Βασικά αυτό που έκανα ήταν ότι με μικρές πράξεις προσπαθούσα να με καταστρέψω».

«Το πρώτο πράγμα που με γονάτισε – όπως την πρώτη φορά που γονάτισα και προσευχήθηκα σε κάποια δύναμη μεγαλύτερη από εμένα για να πω, “Δεν μπορώ να το κάνω αυτό, χρειάζομαι λίγη βοήθεια”- ήταν με το φαγητό μου», λέει η Washington στη Roberts, για το πώς προσπαθούσε να σώσει τον εαυτό της, καθώς η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και αγωνιζόταν να διατηρήσει την «τέλεια» εικόνα της στον έξω κόσμο.

«Ήμουν καλή στο να αποδώσω το “τέλειο”. Ήμουν καλή στον έλεγχο. Θα μπορούσα να είμαι σε πάρτι όλη τη νύχτα και να πίνω, να καπνίζω και να κάνω σεξ και να εμφανίζομαι (στο σχολείο) και να έχω καλούς βαθμούς», λέει η Kerry Washington. «Ήξερα πώς να το διαχειριστώ. Ήμουν τόσο υψηλής λειτουργικότητας και το φαγητό με έβγαλε εκτός. Η διαταραχή δυσμορφίας του σώματος, το μίσος για το σώμα, ήταν πέρα από τον έλεγχό μου και πραγματικά με οδήγησε στο να νιώσω ότι χρειάζομαι βοήθεια από κάποιον, ή κάτι, μεγαλύτερο από εμένα γιατί έχω πρόβλημα και δεν ξέρω πώς να ζήσω με αυτό».

Τέλος, η Kerry Washington παραδέχτηκε πως αν και είναι καλύτερα τώρα, δίνει μάχη με τη διατροφική της διαταραχή καθημερινά: «Δεν θα έλεγα ότι ξεδίνω ποτέ με το φαγητό, απλώς είναι πολύ διαφορετικό τώρα», είπε. «Δεν είναι στα άκρα. Δεν υπάρχει αυτοκτονικός ιδεασμός, δεν είμαι πια εκεί. Ο πάτος έχει ανέβει πολύ ψηλότερα, όπου αρκεί μια μικρή δυσφορία με αυτό για να ξέρω ότι αυτός είναι ένας τρόπος να με ελέγξω. Είναι πολύ πιο εύκολο. Είναι πολύ πιο λογικό από ό,τι ήταν παλιά».

Σε παλαιότερη συνέντευξή της για το Essence το 2020, η Kerry Washington είχε πει σχετικά: «Θα έτρωγα τα πάντα, μερικές φορές μέχρι να λιποθυμήσω. Αλλά τότε, επειδή είχα αυτή την προσωπικότητα που έκλινε προς την τελειομανία, έλεγα στους ανθρώπους ότι ήμουν στη βιβλιοθήκη, αλλά αντ’ αυτού πήγαινα στο γυμναστήριο και προπονούμουν για ώρες. Το να κρατάω τέτοια μυστικά ήταν επώδυνο και απομονωτικό. Υπήρχαν πολλές ενοχές και πολλή ντροπή».

«Το να μάθω πώς να αγαπώ τον εαυτό μου και το σώμα μου είναι μια δια βίου διαδικασία», πρόσθεσε. «Αλλά σίγουρα δεν δυσκολεύομαι όπως παλιά. Η ψυχοθεραπεία με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι ίσως μου κάνει καλό να επικοινωνήσω τα συναισθήματά μου. Αντί να τα γεμίζω κυριολεκτικά με φαγητό, ίσως μου κάνει καλό να εκφραστώ».