MIND HER BUSINESS

Η Κατερίνα Θεοφιλοπούλου μάς μυεί στα μυστικά του μόνιμου μακιγιάζ

Ξεκίνησε να ασχολείται με το μόνιμο μακιγιάζ το 2005, όταν ελάχιστες γυναίκες γνώριζαν τι ακριβώς είναι, ακόμα πιο λίγες το αναζητούσαν και τα social media δεν ήταν καθόλου διαδεδομένα για να επικοινωνήσει τη δουλειά της.

«Το συγκεκριμένο επάγγελμα χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πολλή πρακτική», μου είχε πει όταν γνωριστήκαμε μέσω ενός πολύ καλού κοινού φίλου. Με αφορμή τον ολοκαίνουργιο μεγάλο χώρο που άνοιξε πρόσφατα στην πλατεία Μαβίλη για να μπορεί να εξυπηρετεί την πελατεία της, και για τα σεμινάρια που παραδίδει σε επαγγελματίες και μη, κάναμε αυτήν εδώ την κουβέντα για τη δουλειά της. Και δεσμεύτηκα ότι η επόμενη συνάντησή μας θα κλεινόταν για να κάνω μόνιμο μακιγιάζ στα φρύδια.

– Τι ακριβώς είναι το μόνιμο μακιγιάζ;

Είναι μια σύγχρονη τεχνική με την οποία μπορούμε να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά μας, να τονίσουμε τη φυσική μας ομορφιά ή, αν χρειαστεί, να τα σχηματίσουμε από την αρχή. Με ένα ειδικό στιλό κάνουμε μικρο-εμφύτευση υποαλλεργικών χρωστικών ουσιών επιφανειακά στην επιδερμίδα, σε μια διαδικασία που είναι ακίνδυνη και ανώδυνη.

– Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό επαγγελματικά;

Το μόνιμο μακιγιάζ το ανακάλυψα εντελώς τυχαία. Στο σαλόνι μου! Συγκατοικούσα με μια πολύ καλή, παιδική μου φίλη, η οποία εκείνη τη περίοδο φοιτούσε σε μια σχολή ονυχοπλαστικής. Μια μέρα επέστρεψε στο σπίτι με τα φρύδια φτιαγμένα με μόνιμο μακιγιάζ. Ήταν 2004! Για την εποχή, αυτό ήταν πολύ προχωρημένο. Μου έκανε τεράστια εντύπωση. Τότε δεν υπήρχαν social media, παρά μόνο το Facebook που ήταν στα σπάργανα, οπότε δεν υπήρχε εικόνα αυτής της τεχνικής.

«Εγώ ήμουν γραφίστρια, αλλά αποφάσισα να αρχίσω σεμινάρια, που τελικά μου κέντρισαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για το μόνιμο μακιγιάζ».

– Πώς εκπαιδεύεται και εξειδικεύεται κάποιος στην εφαρμογή του αισθητικού μόνιμου μακιγιάζ;

Πριν ξεκινήσει την εκπαίδευση, θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή! Είναι βασική προϋπόθεση για να κάνεις αυτήν τη δουλειά. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη σχολή, οπότε για να εκπαιδευτείς πρέπει να βρεις έναν τεχνίτη ή μια τεχνίτρια που να γνωρίζει και να εκτιμά τη δουλειά του/της. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό: πρέπει να παρακολουθήσει σεμινάρια για κάθε τεχνική ξεχωριστά και εφαρμογές επί το έργον, να κάνει πρακτική πάνω σε μοντέλα. Αν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μόνιμο μακιγιάζ, χρειάζεται συστηματική δουλειά.

– Σε ποια σημεία του προσώπου μπορεί να εφαρμοστεί το μόνιμο μακιγιάζ και πόσο διαρκεί;

Στα φρύδια, τα μάτια, τα χείλη, τις θηλές, τα μαλλιά και σε ουλές. Η διάρκεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από το δέρμα, η περιοχή στην οποία εφαρμόζεται το μόνιμο μακιγιάζ, ο τρόπος φροντίδας και περιποίησης κατά τη διάρκεια της επούλωσης, η λήψη φαρμάκων. Για παράδειγμα, στα φρύδια διαρκεί από 8 μήνες έως 1,5 χρόνο, ενώ στα χείλη και τα μάτια περίπου δύο χρόνια.

– Είναι το μόνιμο μακιγιάζ απόλυτα ασφαλές για το δέρμα; Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;

Όπως οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση, το μόνιμο μακιγιάζ, είναι απόλυτα ασφαλές για το δέρμα, αρκεί ο/η τεχνίτης/τρια να έχει την απαραίτητη εμπειρία και να χρησιμοποιεί ελεγμένα και κατάλληλα υλικά. Δεν υπάρχει καμία απολύτως παρενέργεια.

– Ποιες γυναίκες ζητούν (και ποιες γυναίκες χρειάζονται) μόνιμο μακιγιάζ;

Το μόνιμο μακιγιάζ το κάνουν γυναίκες αλλά και άντρες για καλλωπιστικούς και ιατρικούς λόγους. Καταρχάς, το αναζητούν όσοι άνθρωποι θέλουν να δώσουν ένα πιο ωραίο σχήμα ή να τελειοποιήσουν τα χαρακτηριστικά τους. Επίσης, άτομα που έχουν μερική ή ολική απώλεια τριχών στα βλέφαρα και τα φρύδια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της αλωπεκίας, άτομα με κινητικά προβλήματα (π.χ. εξαιτίας νόσου του Parkinson) ή που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Να σημειώσω, βέβαια, ότι το μόνιμο μακιγιάζ δεν αντικαθιστά το καθημερινό μακιγιάζ.

– Ακολουθείται κάποιο πρωτόκολλο πριν και μετά την εφαρμογή;

Γενικά, ρωτάω πάντα την πελάτισσα ή τον πελάτη αν λαμβάνει αγωγή, γιατί ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της χρωστικής καθώς και τη διάρκειά της.

Αν λαμβάνει συστηματικά βιταμίνες, καλό είναι να το αποφύγει την ημέρα της εφαρμογής, γιατί μπορεί να μην γίνει καλή απορρόφηση της χρωστικής.

Ακόμα, πριν την εφαρμογή θα πρέπει να διακόψει για περίπου 6 μήνες τη χρήση ρετινόλης ή ρετινοειδών, μία μέρα πριν να μην έχει πιει πολύ αλκοόλ και την ίδια ημέρα να μην καταναλώσει καθόλου καφεΐνη.

Μετά την εφαρμογή, μπορεί να πλένεται κανονικά χωρίς όμως να μουλιάζει την περιοχή και να την εκθέτει σε υδρατμούς. Πρέπει να προσπαθήσει να μην ξύνει το σημείο της εφαρμογής ή να το ακουμπάει με βρώμικα χέρια, να αποφεύγει το μακιγιάζ μέχρι να επουλωθεί το δέρμα σε μεγάλο βαθμό και την έντονη γυμναστική, και να τοποθετεί μια ειδική κρέμα κάθε βράδυ. Για όλα αυτά ενημερώνω τους υποψήφιους πελάτες, δίνοντάς τους αναλυτικές οδηγίες.

Κατερίνα Θεοφιλοπούλου

– Κάνεις τατουάζ στο στήθος με μαστεκτομή. Ποιες ιδιαιτερότητες έχει αυτό το τατουάζ; Πώς επηρεάζει την ψυχολογία των γυναικών που το κάνουν;

Για να γίνει μόνιμο μακιγιάζ στη θηλή, πρέπει το συγκεκριμένο σημείο να έχει επουλωθεί καλά ώστε να γίνει σωστή εισχώρηση της χρωστικής και η διαδικασία να μην είναι επώδυνη για την πελάτισσα. Ιδανικά πρέπει να γίνει από εννιά με δώδεκα μήνες μετά την επέμβαση.

«Το μόνιμο μακιγιάζ στη θηλή είναι μια εφαρμογή την οποία κάθε γυναίκα βιώνει με διαφορετικό τρόπο».

Για τις περισσότερες, σηματοδοτεί το τέλος μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου της ζωής τους. Κάποιες νιώθουν ανακούφιση γιατί αποκαθιστούν την εμφάνισή του σώματός τους, ενώ σε κάποιες άλλες η εφαρμογή προκαλεί θλίψη την ώρα που γίνεται.

– Εδώ και λίγο καιρό έχεις ανοίξει το brow bar Tweezers. Γιατί ανοίχτηκες και σε αυτό τον τομέα ομορφιάς και ποιο είναι το feedback από τη λειτουργία του μέχρι τώρα;

Το Τweezers είναι ένας girly χώρος που τον φτιάξαμε με πολύ κέφι στο κέντρο της Αθήνας για να προσφέρουμε μία ξεχωριστή εμπειρία περιποίησης. Είναι ένα ολοκληρωμένο brow bar για την εξιδεικευμένη περιποίηση φρυδιών και βλεφαρίδων αλλά και για την αποτρίχωση του προσώπου, με μεμονωμένες και συνδυαστικές υπηρεσίες. Οι γυναίκες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πόσο σημαντικά είναι για την όψη του προσώπου το σχήμα του φρυδιού και οι περιποιημένες βλεφαρίδες. Γι’ αυτό, το Tweezers έγινε σύντομα πολύ δημοφιλές!

Παρόλο που οι υπηρεσίες του Τweezers είναι πιο απλές σε σύγκριση με το μόνιμο μακιγιάζ, έχουν κι αυτές έναν υψηλό βαθμό δυσκολίας και ακρίβειας στην εφαρμογή. Πέρα από το να φτιάξω έναν ευχάριστο χώρο όπου θα τηρούνται αυστηρά όλες οι συνθήκες υγιεινής, με ενδιέφερε να βρω άρτια εκπαιδευμένες αισθητικούς. Έφτιαξα, λοιπόν, μια έμπειρη ομάδα που αναλαμβάνει να ανανεώσει την όψη του προσώπου με custom-made υπηρεσίες για τα φρύδια, τις βλεφαρίδες και την αποτρίχωση συγκεκριμένων περιοχών ή ολόκληρου του προσώπου.

– Τι σου αρέσει να κάνεις και σε χαλαρώνει στον ελεύθερο χρόνο σου;

Μήπως να απαντήσω αν έχω ελεύθερο χρόνο; Τις ελάχιστες ώρες που μου απομένουν από τη δουλειά και όταν βρίσκω το κουράγιο, γυμνάζομαι, βγάζω βόλτα τον σκύλο μου και συναντάω φίλους.

– Πώς αντιλαμβάνεσαι τη σύγχρονη γυναίκα;

Λόγω της δουλειάς μου, καταλαβαίνω απόλυτα πόση πίεση νιώθουμε οι γυναίκες να συμμορφωθούμε με συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς που επιβάλλονται δυστυχώς ακόμα από την κοινωνία αλλά και από τα social media. Πόσο οξύμωρο είναι να φροντίζουμε την εμφάνιση και το στιλ μας σε μια κοινωνία που τελικά μας κρίνει ως επιφανειακές ή λιγότερο ικανές στα επαγγελματικά όταν το κάνουμε!

«Εγώ βλέπω τις γυναίκες γύρω μου να δίνουν συνεχώς μικρές και μεγάλες μάχες για να αντιμετωπίσουν κάθε είδους πρόκληση στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, να βρουν τη θέση που αξίζουν και την ισορροπία τους».

Παίρνω κι εγώ απίστευτη δύναμη όταν τις βλέπω να κερδίζουν αυτές τις μάχες και να βγαίνουν μπροστά με αυτοπεποίθηση.