FEMALE TALK

Η Κατερίνα Μαούτσου λέει τα αυτονόητα για τη διαφορά ηλικίας με τον Κώστα Νικούλι

Instagram.com/katerina_maoutsou

Οι γυναίκες και οι άντρες είναι ίσοι και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Τα ‘παμε; Τα ‘παμε. Κι αφού τα συμφωνήσαμε γιατί ακόμα και στα πιο απλά οι γυναίκες αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ’ ό,τι οι άντρες, μπορείς να μου εξηγήσεις; Γιατί οι γυναίκες ερωτούνται ακόμα πότε θα γίνουν μάνες, αν νιώθουν τύψεις που εργάζονται αν έχουν παιδιά ή αν τους απασχόλησε ποτέ η (προς τα κάτω) διαφορά με τον σύντροφό τους; Η Κατερίνα Μαούτσου είναι που ανέδειξε την ανισότητα που κρύβει αυτή η τελευταία ερώτηση, με αφορμή τη διαφορά ηλικίας στη σχέση της με τον Κώστα Νικούλι.

Η Κατερίνα Μαούτσου είναι ηθοποιός και παίζει στη σειρά του Mega, Μαύρο Ρόδο, ενώ θεατρικά βρίσκεται στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στην παράσταση Βρυκόλακες. Επίσης είναι σύντροφος του επίσης ηθοποιού, Κώστα Νικούλι. Ο τελευταίος πρωταγωνιστούσε πέρσι στη σειρά Σάσμος, όπου μάλιστα ο χαμός του χαρακτήρα που υποδυόταν, είχε προκαλέσει θρήνο στο Twitter. Όπως καταλαβαίνεις, μιας και είναι αγαπητά στο τηλεοπτικό κοινό πρόσωπα και τα δύο, η Κατερίνα Μαούτσου δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί σε συνέντευξή της για το περιοδικό OK! και τον δημοσιογράφο, Πάνο Τσουκαρά για τη σχέση τους.

Η Κατερίνα Μαούτσου εθεάθη πρόσφατα με τον σύντροφό της, Κώστα Νικούλη, σε πορεία διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών και με αυτή την αφορμή μίλησε για τη σχέση τους. «Μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά η σχέση μου με τον Κώστα, είναι κι εκείνος άνθρωπος του χώρου και καταλαβαίνει καλύτερα ο ένας τον άλλο. Με βοηθάει πολύ. Δεν επιδίωξα όμως ποτέ να είμαι με έναν ηθοποιό, απλά προέκυψε», σημείωσε η Κατερίνα Μαούτσου.

H Κατερίνα Μαούτσου ονειρεύεται το μέλλον με τον επί 3 χρόνια σύντροφό της, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να μένει στο παρόν, όπως είπε στη συνέντευξή της στο περιοδικό.

«Μου είναι δύσκολο να απομονώσω ένα στοιχείο του, γιατί έχει πολλά στοιχεία που εκτιμώ και αγαπώ. Τον θαυμάζω ως άνθρωπο, αλλά και επαγγελματία κι αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό. Πέρα από την αγάπη, θέλω να εμπνέομαι από τον άνθρωπό μου. Ονειρεύομαι να υπάρχει το μέλλον στη ζωή μου με τον Κώστα, αλλά ως άνθρωπος προσπαθώ να μένω στο παρόν, γιατί από αυτό κρίνεται και το μέλλον μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ο Κώστας Νικούλι της ασκεί κριτική και μάλιστα τρομερά εύστοχη σε ό,τι αφορά την δουλειά της. «Σίγουρα η γνώμη του έχει άλλη βαρύτητα. Ξέρει πώς λειτουργούν τα πράγματα και μπορεί να με βοηθήσει σε οτιδήποτε προκύψει», σημείωσε η Κατερίνα Μαούτσου.

«Έχει γραφτεί με έμφαση ότι είσαι 8 χρόνια μεγαλύτερή του. Εσένα σε έχει απασχολήσει αυτή η διαφορά ηλικίας;», τη ρώτησε στη συνέχεια με ευγένεια ο δημοσιογράφος του περιοδικού. Αυτό το «με εμφάση» είναι που αναδεικνύει την ανισότητα με την οποία αντιμετωπιζόμαστε γυναίκες και άντρες είτε είμαστε δημόσια πρόσωπα είτε όχι. Την ανισότητα με την οποία ξαφνικά τα χρόνια διαφοράς με τον σύντροφό μας γίνονται αντικείμενο αστείων και χαριτωμένων σχολίων από τους δικούς μας, αντικείμενο όχι και τόσο χαριτωμένων «καρφιών» από τους αγνώστους σε εμάς.

Η ύπαρξη της ερώτησης και μόνο είναι ενδεικτική αυτής της ανισότητας, όπως επεσήμανε η Κατερίνα Μαούτσου. Είναι ενδεικτική της λογικής «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση των προσωπικών επιλογών γυναικών και αντρών στον δημόσιο λόγο.

«Έναν άντρα θα τον ρωτούσες ποτέ γιατί είναι με κάποια 8 χρόνια μικρότερή του; Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να αναπαράγουμε κλισέ. Είναι αστείο να μιλάμε για διαφορά ηλικίας σε μία σχέση, ακόμη κι αν είναι μεγάλη, γιατί αυτή που έχω με τον Κώστα δεν είναι», είπε η Κατερίνα Μαούτσου.

Η ύπαρξη άρθρων όπως «Οι Ελληνίδες που λατρεύουν τους μικρότερους άντρες» ή οι «Διάσημες Ελληνίδες που έκαναν σχέση με μικρότερους άντρες» και γενικώς τα 59000 αποτελέσματα της αναζήτησης: «Ελληνίδες σχέσεις με μικρότερό τους», είναι η μόνη απόδειξη που θα χρειαστείς για να πειστείς ότι κρίνουμε με διαφορετικά κριτήρια τις γυναίκες από τους άντρες για τις προσωπικές τους επιλογές. Αντίστοιχα, βρίσκω μόνο ένα lifestyle άρθρο που αφορά τους διάσημους Έλληνες που έχουν σχέση με γυναίκες 20 χρόνια μικρότερες τους.

Κι αν βγούμε παραέξω στον κόσμο του Hollywood, ο μόνος διάσημος ηθοποιός που πρόσφατα «κρίνεται» για τη μεγάλη διαφορά ηλικίας με τις συντρόφους του είναι ο Leonardo DiCaprio. Ωστόσο, όροι όπως cougar, έχουν χαρακτηρίσει πολλές φορές διάσημες γυναίκες του πλανήτη. Οι νεαρότεροι σύντροφοί τους εδώ και χρόνια χαρακτηρίζονται “toy boys” και τα Μέσα με χαρακτηρισμούς σαν κι αυτούς αντιμετωπίζουν τις σχέσεις αυτές όπου η γυναίκα είναι μεγαλύτερη ως «ρηχές» ή απλά μόνο «διασκεδαστικές».

Όχι ότι θέλει κανείς να κρίνονται αυστηρότερα οι άντρες. Κανείς δεν πρέπει να κρίνεται για τις προσωπικές επιλογές του εφόσον ο ίδιος και ο/η συντροφός του είναι συναινούντες ενήλικοι. Το ζήτημα είναι ακριβώς εκεί, στο να πάψει να αντιμετωπίζεται η μεγάλη ή μικρή διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα δύο μέλη μίας σχέσης σαν κανονικότητα όταν ο άντρας είναι μεγαλύτερος και ως παραδοξότητα όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη.

«Δεν ήμουν ποτέ η κοπέλα που ήθελε να έχει σχέση με έναν πολύ μεγαλύτερο άντρα που να της παρέχει την οποιασδήποτε μορφής ασφάλεια. Η κοινωνία μας δυστυχώς είναι ακόμη πατριαρχική και ευελπιστώ κάποια στιγμή να αλλάξει», συμπλήρωσε η Κατερίνα Μαούτσου. Και συμμεριζόμαστε αυτή την ευχή της.