ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η Kate Middleton μίλησε για μία από τις πιο δύσκολες φάσεις της μητρότητας

Pool Photo via AP Eddie Mulholland

Ως μητέρα τριών παιδιών η Kate Middleton έχει αντιμετωπίσει πολλές από τις απαιτητικές καταστάσεις που αναπόφευκτα έρχονται με τον ερχομό ενός παιδιού. Μια από αυτές, είναι η απομόνωση που συνήθως βιώνει μια γυναίκα τις πρώτες μέρες της μητρότητας.

Η 38χρονη δούκισσα του Cambridge πριν μερικές μέρες βρέθηκε στο Κάρντιφ, στο πλαίσιο της προώθησης μιας έρευνας στην οποία έχει τεθεί επικεφαλής και αφορά στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών. Μιλώντας σε γονείς εργαζόμενους σε κέντρο στήριξης παιδιών, αναφέρθηκε στην εποχή που εκείνη και ο William ζούσαν ακόμα στην Ουαλία. Όταν ήταν φρεσκοπαντρεμένοι και ο πρωτότοκος γιος τους, George, πολύ μωρό.

«Ήταν τόσο απομονωμένα»

Η οικογένεια μετακόμισε στην Ουαλία λόγω των υποχρεώσεων του William στη βασιλικη αεροπορία. Η Kate Middleton θυμάται πως ήταν μία δύσκολη φάση λόγω της απομόνωσης που βιώνε μόνη μ’ ένα μωρό στο σπίτι και σε απόσταση από τον οικογενειακό περίγυρο.«Νιώθω όμορφα που γύρισα στην Ουαλία. Συνομίλησα με αρκετές μαμάδες. Ζήσαμε εδώ τον πρώτο χρόνο της ζωής του George. Ο William δούλευε ακόμα στην έρευνα και τη διάσωση, ήρθαμε εδώ μ’ένα μικροσκοπικό μωρό, σε μια περιοχή στη μέση του πουθενά. Ήταν τόσο απομονωμένα, οπότε αποκόπηκα. Δεν είχα κανέναν γύρω μου, ο William έκανε νυχτερινές βάρδιες. Μακάρι να είχα τότε κοντά μου ένα κέντρο σαν αυτό».

Οι ανησυχίες και οι δυσκολίες της μητρότητας δεν κάνουν κοινωνικές διακρίσεις. Κι αν δεν το έζησες όπως η δούκισσα του Cambridge σε κάποια έπαυλη στην Ουαλία, αλλά σ’ ένα διάρι στο Παγκράτι, μπορείς και πάλι να νιώσεις ταύτιση. Οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι, συνήθως βιώνονται με εσωστρέφεια.

Γιατί η πρώτη φάση της μητρότητας έχει μια μεγάλη δυσκολία

Οι απαιτήσεις του θηλασμού, η συσσωρευμένη κούραση, η ταλαιπωρία του σώματος από την απαιτητική διαδικασία του τοκετού σε συνδυασμό με τ’ ακατάστατα ωράρια του ύπνου, ίσως και οι καιρικές συνθήκες είναι οι επικρατέστεροι  λόγοι που σε κρατάνε για αρκετές μέρες μέσα στο σπίτι και με πολύ περιορισμένες κοινωνικές συναναστροφές.

Τίποτα δεν είναι λάθος και σωστό. Αν υπάρχει μια συμβουλή για να μην θυμάσαι τις πρώτες μέρες της μητρότητας με νοσταλγία κι όχι ως κάτι απελπιστικά δύσκολο, είναι να ζητάς χωρίς δεύτερη σκέψη βοήθεια από τους δικούς σου ανθρώπους, ή ακόμα και από ένα κέντρο, όπως αυτό στο οποίο αναφέρεται η Kate Middleton.