ΚΑΡΙΕΡΑ

Η Karlie Kloss αγοράζει ένα εμβληματικό περιοδικό και αντιμετωπίζει κατακραυγή

ⓒ 2021 Vianney Le Caer/Invision/Associated Press

Σε κάποια άλλη φάση της ζωής της, ίσως το να αγοράζει η Karlie Kloss περιοδικά μόδας που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, να φαινόταν στον κόσμο σαν μία ευγενική κίνηση μίας γυναίκας που θέλει έμπρακτα να εκφράσει την αγάπη της για τη μόδα. Η Karlie Kloss αγόρασε το περιοδικό i-D από την εταιρεία Vice Media, για ένα ποσό που δεν έγινε γνωστό, σύμφωνα με το Business of Fashion. Η Karlie Kloss έφτιαξε την εταιρεία Bedford Media, μέσω της οποίας αγόρασε το i-D του οποίου θα γίνει η CEO, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Η εταιρεία που εξέδιδε το περιοδικό είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης στα μέσα Μαΐου, πριν την αγοράσει μία εταιρεία δανειστών. Η δομή του περιοδικού δεν θα δει πολλές αλλαγές προς το παρόν. Ο σημερινός αρχισυντάκτης Alastair McKimm θα παραμείνει στη βρετανική έκδοση και θα αναλάβει έναν διευρυμένο ρόλο: chief creative officer και global- editor in-chief, μετά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του περιοδικού και την απόκτησή του από την Karlie Kloss.

To μοντέλο που πλέον έχει γίνει επιχειρηματίας, στα τέλη του 2020 πριν ακόμα συστήσει την εταιρεία Bedford, είχε ηγηθεί ενός γκρουπ επενδυτών, ώστε να αγοράσουν το περιοδικό W Magazine, του οποίου πλέον εκδότης είναι η Bustle Digital Group. Η Karlie Kloss έχει αποφασίσει να κάνει επενδύσεις στον χώρο των media κι αυτό μπορεί να μην ήταν μία αμφιλεγόμενη διαδικασία, αλλά να που είναι, για τους χρήστες των social media.

H Karlie Kloss έχει παντρευτεί με τον επιχειρηματία και επενδυτή, Joshua Kushner, τον Οκτώβριο του 2018 στη Νέα Υόρκη. Τον Ιούνιο του 2019 τέλεσαν και δεύτερο γάμο. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, ενώ μέσω του γάμου της η Karlie Kloss έχει αποκτήσει συγγένεια εξ αγχιστείας με τον Jared Kushner και την Ivanka Trump, μία συγγένεια που η ίδια είχε πει οτι της προκαλούσε «ενόχληση, που το ενδιαφέρον συνέχεια αποσπάται από την καριέρα στη σχέση μου».

Ο Joshua Kushner μεγάλωσε σε μία εβραϊκή οικογένεια στις ΗΠΑ, και πήρε θέση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς από τις 9 Οκτωβρίου, όποτε και μοιράστηκε τις σκέψεις του στο Twitter/X. «Ράγισε η καρδιά μου από τις φρικαλεότητες που συνέβησαν στο Ισραήλ αυτό το σαββατοκύριακο. Η γιαγιά μου είδε τη μαμά της να δολοφονείται από τους Ναζί μπροστά στα μάτια της εξαιτίας της Ιουδαϊκής της πίστης. Είναι δύσκολο να κατανοήσω ότι ζούμε ακόμα σε έναν κόσμο όπου το μίσος είναι η απάντηση. Ο φόνος αθώων πολιτών δεν δικαιολογείται ποτέ.

Ονειρεύομαι έναν κόσμο στον οποίο η βία και το μίος δεν είναι η απάντηση. Έναν κόσμο στον οποίο ακούμε, δεν μιλάμε ο ένας πάνω στο άλλο. Είναι δύσκολο να συλλάβω αυτή την τραγική απώλεια ζωής και ελπίζω και προσεύχομαι για την ασφάλεια κάθε αθώου ανθρώπου που τον επηρεάζουν αυτές οι απαίσιες πράξεις», είχε γράψει.

H Karlie Kloss σε ανακοίνωσή της αποκάλεσε την επίθεση της Χαμάς «απεχθή».

«Η απεχθής απώλεια ζωής και η βία που προκάλεσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς στο Ισραήλ είναι αδύνατο να γίνει κατανοητή», είχε πει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της, στην οποία μοιράστηκε ότι η ίδια και ο σύζυγός της είχαν προσφέρει πρακτική υποστήριξη στον οργανισμό United Hatzalah που «στηρίζει εθελοντές που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες, Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή και έχουν ανάγκη από ενίσχυση και προμήθειες», όπως είχε πει. «Προσεύχομαι για την ασφάλεια και την ειρήνη για όλους», πρόσθετε.

Αρκετό καιρό μετά και καθώς η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς έχει ξεπεράσει τον μήνα σε διάρκεια και η Γάζα, καθώς και ο άμαχος πληθυσμός σε αυτήν μοιάζουν να έχουν ισοπεδωθεί, η Karlie Kloss βρέθηκε ανάμεσα στα δεκάδες πρόσωπα του Hollywood που υπέγραψαν μία επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, στην οποία τον συγχαίρουν για τη στάση του απέναντι στον πόλεμο που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή και ζητούν να μην σταματήσει να πιέζει, ώστε να «μην μείνει κανένας όμηρος πίσω». Οι ΗΠΑ έχουν πάρει σαφή στάση υπέρ του Ισραήλ στη σύγκρουση αυτή.

Το γεγονός ότι η Karlie Kloss υπέγραψε την επιστολή μαζί με ένα post που αφορά την κατάπαυση του πυρός που σύμφωνα με όσους σχολίασαν αρνητικά την αγορά του i-D, διαγράφηκε λίγο πριν την ανακοίνωση, είναι η αιτία που πολλοί «ορκίζονται» ότι δεν πρόκειται να ξαναδιαβάσουν το περιοδικό. Η στάση της στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς έχει γίνει αφορμή και για την ανάδυση σεξιστικών σχολίων που κατηγορούν την Karlie Kloss ότι το «παίζει επιχειρηματίας» με τα χρήματα του συζύγου της. Τέτοια σχόλια θα δεις παρακάτω.

Karlie Kloss Instagram.com/bof
Karlie Kloss Instagram.com/bof

Karlie Kloss Instagram.com/bof
Instagram.com/bof
Instagram.com/bof

Ανεξάρτητα από την στάση της στο ζήτημα του πολέμου, είναι κρίμα να εξισώνει κανείς την Karlie Kloss με την τσέπη του συζύγου της. Το 2015 ήταν το δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο του πλανήτη, ενώ η περιουσία της υπολογίζεται σε 40 εκατομμύρια δολάρια. Έχει κάνει το δικό της πέρασμα από την παρουσίαση, ενώ εκτός από τη μόδα έχει πάθος με τις STEM επιστήμες (είναι πτυχιούχος προγραμματίστρια) κι έχει δημιουργήσει το Kode with Klossy, έναν summer camp για κορίτσια 13 – 18 ετών που θέλουν να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό.

Η Karlie Kloss μπορεί απλά να αγαπά τη μόδα και γι’ αυτό να θέλει να σώσει τα περιοδικά που συνέβαλαν σε αυτήν και στην κουλτούρα μας. Κι αν έκανε την αγορά της σε άλλη εποχή, μπορεί να μην συναντούσε τέτοιες αντιδράσεις. Όπως όλα τα δημόσια πρόσωπα όμως, φέρει την ευθύνη των δημόσιων τοποθετήσεων της και κρίνεται γι’ αυτές. Θα προτιμούσα να κρινόταν μόνο για τη δημόσια στάση της απέναντι στον πόλεμο κι όχι για τον γάμο της, ούτε για το αν οι ικανότητές της εξαντλούνται στο να ξοδεύει τα χρήματα του συζύγου της. Θα προτιμούσα να μην κρινόταν σεξιστικά δηλαδή, από γυναίκες κι άντρες που σχολίασαν το post του Business of Fashion.