FEMALE TALK

Η Καίτη Γαρμπή στέλνει ηχηρό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες με έναν τρόπο που δεν περιμένεις

Τη μαεστρία της Καίτης Γαρμπή να τοποθετείται με τις σωστές λέξεις σε θέματα επικαιρότητας, με όπλο της το Twitter και τους λίγους χαρακτήρες που αυτό της επιτρέπει, πολλές φορές την έχουμε εξυμνήσει. Γιατί πάντα καταφέρνει να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων μέσα σε λιγότερες από 50 λέξεις.

Η Καίτη Γαρμπή, λοιπόν, έχει βρει την ουσία στη χρήση του Twitter. Αυτό το μέσο που χρησιμοποιεί για να υψώνει τον λόγο της, πάντα για τον σωστό σκοπό. Και το έκανε για ακόμα μία φορά. Όχι μέσα από τα tweets, αλλά μέσα από την τέχνη της.

Στο τραγούδι Άμα Φύγω, η Καίτη Γαρμπή είναι το Woman Power που χρειαζόμαστε

Όταν η τέχνη συνδυάζεται με την προώθηση κοινωνικών μηνυμάτων και την ευαισθητοποίηση γύρω από σημαντικά ζητήματα, κάτι μαγικό συμβαίνει. Αυτή τη μαγεία πέτυχε και η Καίτη Γαρμπή στο καινούργιο τραγούδι της, Άμα Φύγω.

Το τραγούδι αφηγείται έναν χωρισμό. Μία τοξική σχέση στην οποία η γυναίκα αποφάσισε να βάλει τέλος, καθώς «δεν κλείνουν οι ρωγμές. Στην αγάπη που χαλάει, δεν χωράνε επισκευές». Ενώ, λοιπόν, η Καίτη Γαρμπή τραγουδάει μελωδικά το τέλος μίας προβληματικής σχέσης και ενώ το videoclip παίζει στο background, η ίδια κάνει την πιο σπουδαία παύση για να πει όσα πρέπει να ακουστούν.

Απευθυνόμενη προς όλες τις γυναίκες, με δυναμικότητα στη φωνή και με πλήρη ενσυναίσθηση του λόγου της, η Καίτη Γαρμπή τα είπε όλα:

«Εμείς οι γυναίκες είμαστε δυνατές. Κι όποτε χρειαστεί ξέρουμε να δίνουμε τις μάχες μας. Να υπερασπιστούμε ό,τι αγαπάμε. Αγαπάμε τον σύντροφό μας. Τον εκτιμάμε και τον σεβόμαστε. Γι΄αυτό, θέλουμε κι εκείνος να μας αγαπάει, να μας σέβεται και να μας εκτιμάει το ίδιο», είναι τα λόγια της τραγουδίστριας με σαφή αναφορά στην ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό που πρέπει να υπάρχει μεταξύ συντρόφων. Ισότητα και σεβασμός που αν δεν υπάρχουν, αποβαίνουν σε κακοποιητικές συμπεριφορές και γυναικοκτονίες, όπως πολλές φορές μάς έχει αποδείξει η θλιβερή πραγματικότητα. Η Καίτη Γαρμπή επισημαίνει αυτές τις παθογένειες που συνθλίβουν τις γυναίκες στο Άμα Φύγω.

«Τον θέλουμε να στέκεται δίπλα μας. Ούτε να μας προσπερνάει, ούτε να μας ακολουθεί. Αλλιώς, φεύγουμε. Και μπορούμε να προχωρήσουμε μόνες μας. Δεν φοβόμαστε», προσθέτει στη συνέχεια του λόγου της η Καίτη Γαρμπή, κάνοντας έμμεση αναφορά στον ανδροκρατούμενο κόσμο που καθόλου ασφαλής δεν είναι για τις γυναίκες, αλλά και στην αποφασιστικότητα της γυναίκας να αφήσει πίσω της μία τοξική σχέση.

«Γιατί είμαστε δυνατές», καταλήγει η Καίτη Γαρμπή, χρησιμοποιώντας τα ίδια λόγια – πηγή γυναικείας ενδυνάμωσης, με τα οποία ξεκίνησε.

Όσα έχει πει για τον φεμινισμό στο LadyLike

Η φωνή της Καίτης Γαρμπή, λοιπόν, υψώνεται για όλες τις γυναικείες φωνές αυτού του κόσμου. Κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν, με το τραγούδι της Επιτέλους.

«Ναι, θα συμφωνήσω στο ότι το “Επιτέλους” είναι ένα τραγούδι για τη γυναικεία ενδυνάμωση. Γιατί αφορά τη φιλία δύο γυναικών που η μία συμβουλεύει την άλλη, λέγοντάς της ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να σέβεται τον εαυτό της, να έχει αξιοπρέπεια και να αισθάνεται ότι “είναι πολύ καλύτερή του” γιατί έχει αυτοεκτίμηση. Ό,τι λέει αυτό το τραγούδι, το υπερασπίζομαι ακράδαντα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της στη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου και το LadyLike.

«Είναι η μητέρα που πρωτίστως διδάσκει στον γιο της τον σεβασμό προς τις γυναίκες. Οι γονείς αλλά ειδικότερα η μάνα χαράζει τον δρόμο από πολύ μικρή ηλικία. Από την ώρα που ανοίγει τα ματάκια του είναι 24 ώρες με τη μητέρα του, παίρνει τα περισσότερα στοιχεία από εμάς. Η συμπεριφορά του, το ήθος του, όλα καθορίζονται από τη σχέση μάνας- παιδιού» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων η τραγουδίστρια για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, που προλαμβάνει κακοποιητικές συμπεριφορές στο μέλλον.

Κι αν ψάχνεις ορισμό για τον φεμινισμό, η Καίτη Γαρμπή στον έχει έτοιμο: «Ο φεμινισμός είναι το κοινωνικό κίνημα που συμβάλλει στην ισότητα των φύλων, προωθεί τα δικαιώματα της γυναίκας και τα συμφέροντά της στην κοινωνία»,