JOAN MACDONALD

Η Joan MacDonald είναι 75 χρονών και η υπέρτατη fitfluencer. Γιατί το γυμνασμένο σώμα δεν μπαίνει σε ηλικιακά καλούπια

Instagram.com/trainwithjoan

Η Joan MacDonald είναι ανάμεσα σε αυτές τις σπουδαίες γυναίκες που αποδεικνύουν αυτό που πολλοί αμφισβητούν κι έχουν δεδομένο για ένα άτομο στην ηλικία της. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν λανθασμένα την ηλικία με τη φυσική κατάσταση, τις αντοχές και τις σωματικές ικανότητες ενός ανθρώπου να γυμναστεί. Όσο δηλαδή πιο μεγάλος είσαι, τόσο μειώνεται η δυνατότητά σου να γυμναστείς, λένε διάφορες φωνές. Κι όμως. Η Joan MacDonald καταρρίπτει τα εν λόγω ηλικιακά στερεότυπα και αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Γιατί η υγεία και η ευεξία δεν έχουν ηλικιακό όριο.

Η Joan MacDonald, λοιπόν, είναι μία υγιέστατη γυναίκα 75 χρονών με εξαιρετικά καλή φυσική κατάσταση. Είναι, δηλαδή σε θέση να γυμναστεί, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως πολλοί μπορεί να πιστέψουν. Θεωρία που φυσικά δεν ασπάζονται μόνο νέοι, αλλά και συνομήλικοί της.

Και γιατί πιστεύουν κάτι τέτοιο; Ένας σημαντικός παράγοντας, λοιπόν, είναι τα εσωτερικευμένα αρνητικά στερεότυπα. Δηλαδή η πίστη ότι ένα στερεότυπο ισχύει για το ίδιο το άτομο, ότι είναι καθολικό. Οι εκφράσεις τύπου «Δεν είμαι αθλητικός τύπος», «Είμαι μεγάλος πλέον για να αρχίσω να ασκούμαι», «Το γυμναστήριο είναι για τους νέους» είναι μόνο μερικές από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις που σίγουρα έχεις ακούσει από κάποιον μεγαλύτερό σου. Αλλά το πρόβλημα έχει βαθύτερες ρίζες. Ρίζες κοινωνικές και πολιτισμικές. Ξεκινάει από τις αντιλήψεις που διαμορφώνονται σε νεαρή ηλικία και τις αφομοιώνουμε ως αλήθειες με το πέρας των χρόνων. Ευτυχώς η Joah MacDonald έχει βγει από αυτό το στερεοτυπικό τριπάκι. Από αυτόν τον στείρο και προβληματικό τρόπο σκέψης και αντίληψης που θέλουν ένα σώμα παρατημένο από μία ηλικία κι έπειτα.

Η Joan MacDonald έβαλε πάνω απ’ όλα την υγεία της

Για τη Joan MacDonald, το κουδουνάκι αφύπνισης χτύπησε στα 70 της. Την εποχή που η ίδια βρισκόταν σε άσχημη φυσική κατάσταση και η υγεία της χειροτέρευε. Τότε, λοιπόν, ήταν που πήρε τη σπουδαία απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με τη γυμναστική και να κάνει restart στη ζωή της. Και τι restart. Γιατί ποτέ μα ποτέ δεν είναι αργά για μεγάλες αλλαγές.

«Ήμουν πολύ απογοητευμένη εκείνη την εποχή. Δεν μου άρεσε όπως κυλούσε η ζωή μου», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο Guideposts.org, αναφερόμενη στην καταστροφική ρουτίνα της, πριν αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στο σώμα της και την υγεία της. Μία επίσκεψη στον γιατρό επιβεβαίωσε τους χειρότερούς της φόβους. Η υγεία της έπαιρνε την κάτω βόλτα.

«Τα φάρμακα δεν ήταν αποτελεσματικά. Η αρτηριακή μου πίεση ήταν πάρα πολύ υψηλή και αντιμετώπιζα επιπλέον πρόβλημα στα νεφρά. Ήθελαν να αυξήσουν την πρόσληψη φαρμάκων, κάτι που αρνήθηκα. “Όχι. Δεν θέλω περισσότερα φάρμακα. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω περισσότερα και ούτε θέλω. Πρέπει να βρεθεί άλλη λύση”» πρόσθεσε στη συνέχεια η Joan MacDonald, ανακαλώντας τις άσχημες παρελθοντικές της εμπειρίες.

Η γυμναστική μπήκε στη ζωή της σε ηλικία 70 ετών

Έχοντας στο πλευρό της την αγαπημένη της κόρη, Michelle MacDonald, με ειδίκευση στο personal training, η Joan MacDonald έφερε τα πάνω κάτω με ημερομηνία εκκίνησης τον Ιανουάριο του 2017. «Ήταν πολύ εξαντλητικό στην αρχή γιατί έπρεπε να μάθω να αθλούμαι σωστά καθώς και αλλάξω παντελώς το σώμα μου. Έπρεπε να μάθω πώς να τρώω σωστά. Πόσα γεύματα να φάω και πώς να κάνω τις ασκήσεις μου, ελπίζοντας για το καλύτερο» σημείωσε η Joan MacDonald, η οποία με την παρότρυνση της κόρης της μοιράστηκε δημόσια το ταξίδι της προς την κορυφή. Η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει.

Παρά τα αρθριτικά και όλες τις φυσικές παθήσεις που μπορούν να συνοδεύσουν τη γήρανση, η Joan MacDonald δεν τα έβαλε κάτω. Τρία χρόνια ήταν αρκετά για να υπερνικήσει κάθε πρόβλημα που στάθηκε στο δρόμο της. Η παραπάνω φωτογραφία μιλάει από μόνη της.

Η Joan MacDonald δεν έπεσε στην παγίδα των ηλικιακών στερεοτύπων

«Είχα σκεφτεί να γυμναστώ. Ωστόσο, καθώς μεγάλωνα δεν υπήρχαν γυμναστήρια στα οποία μπορούσαν να εγγραφούν μεγαλύτερες γυναίκες. Ακόμα κι αν τελικά πήγαιναν, αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από όλους τους άλλους. Νόμιζα ότι τα γυμναστήρια ήταν μόνο για νέους», πρόσθεσε στη συνέχεια η Joan MacDonald, η οποία πήγε κόντρα στα ηλικιακά στερεότυπα.

Έχοντας βρει την ισορροπία στη ζωή της και έχοντας καταφέρει να αγαπήσει τον εαυτό της, η Joan MacDonald μοιράζεται την αγάπη της για τη γυμναστική και τη διατροφή στα social media. Η ίδια διατηρεί προσωπικό fitness blog, κανάλι στο YouTube και έναν προσωπικό λογαριασμό στο Instagram που μετράει πάνω από ένα εκατομμύριο followers. Εκτός από το απόλυτο #fitness_outfit_inspo που είναι, η Joan μοιράζεται με τους followers της tips για υγιεινά snacks και γεύματα, ασκήσεις και προγράμματα γυμναστικής αλλά και συμβουλές για το πώς να μεγαλώνεις όμορφα. Με αυτοσεβασμό, αυτοεκτίμηση, αγάπη, αξιοπρέπεια προς τον εαυτό σου και αποδοχή των αλλαγών που επιδέχεται το σώμα σου με πέρας των χρόνων.

Και όπως πολύ σοφά αναγράφει στο bio του προσωπικού της Instagram, «Σίγουρα δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω τον χρόνο, αλλά μπορείς να κουρδίσεις ξανά το ρολόι». Κι εμείς συμφωνούμε απόλυτα μαζί της.