ROLE MODELS

Η Janelle Monáe είναι η γυναίκα χωρίς καλούπια που έρχεται από το μέλλον. Και είναι πιο απαραίτητη από ποτέ

AP PHOTO Chris Pizello

Μια φωτογράφιση που παραπέμπει στο θρυλικό φουτουριστικό “Metropolis” του Fritz Lang (1927) και μία Janelle Monáe που επιβάλλεται να έχει ισχυρή παρουσία και φωνή.

 

 

Η Janelle Monáe στο Variety

Το αμερικανικό Variety μας κάνει ένα μεγάλο δώρο με το 2020 Power of Women Issue, μία έκδοση αφιερωμένη σε γυναίκες που αλλάζουν τα επιβεβλημένα δεδομένα της βιομηχανίας του θεάματος υψώνοντας τις διαφορετικές φωνές και τις σημαντικές προσωπικότητές τους για το καλό των γυναικών και όλων των ανθρώπων που βρίσκουν εμπόδια στο πώς ζουν και εκφράζονται. Η Janelle Monáe, ένα κορίτσι που γεννήθηκε για να είναι διαφορετικό αποτελεί κεντρική φιγούρα σε αυτό το αφιέρωμα που παράλληλα αποτίει φόρο τιμής στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής ενάντια στον COVID-19. Κοιτάτε εξώφυλλο.

Janelle, το κορίτσι μέσα στο ανδρόγυνο κοστούμι

Η Monae δεν κάνει τίποτα τυχαία. Κάθε της κίνηση είναι πολιτική στάση και αποκωδικοποιείται αναλόγως. Ένα στιλιζαρισμένο statement υπέρ του black power, των γυναικών, του diversity, της queer κοινότητας. Από την εμφάνισή της στα Όσκαρ του 2020 και το «Γιορτάζουμε όλες τις γυναίκες που σκηνοθέτησαν υπέροχα φιλμς. Είμαι τόσο περήφανη που βρίσκομαι εδώ σαν μαύρη queer καλλιτέχνης για να πω ιστορίες» μέχρι την έντονη δραστηριοποίησή της την εποχή της πανδημίας, η Monáe ενεργεί μέσα σε καιρούς που έχουν ανάγκη φωνές και δράσεις οι οποίες αξιώνουν ελευθερία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορμή για αυτή τη συνέντευξη στο Variety ήταν η στήριξή της στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Local Initiative Corp. ο οποίος μεσολαβεί ανάμεσα σε δωρητές επιχειρηματίες και άτομα που έχουν ανάγκη από οικονομική στήριξη για να σπουδάσουν, να εξελιχθούν ή απλά να επιβιώσουν.

Ένα κορίτσι που λατρεύει τα tuxedos και πάλι όχι τυχαία, αλλά συμβολικά. «Κάνω μπάνιο μέσα σε κοστούμι, κολυμπάω με κοστούμι, θα μπορούσα να θαφτώ μέσα σ’ ένα κοστούμι. Με κρατάει ισορροπημένη» λέει η Janelle που έχει για ίνδαλμα την Grace Jones και τη Josephine Baker. Το signature look της Monáe λειτουργεί παράλληλα ως μνήμη για τα χρόνια που δούλεψε σαν καμαριέρα πριν γίνει conceptual ίνδαλμα της ραπ, μοντέλο, ηθοποιός, στιχουργός, παραγωγός και διάσημη. Αυτή την εποχή την βλέπεις στη 2η σεζόν του εξίσου πολιτικού- ψυχολογικού θρίλερ “Homecoming”, να υποδύεται μία κοπέλα που διατηρεί σχέση με μία Ασιάτισσα. «Το να είμαι μέλος της LGBTQIA+ κοινότητας είναι τιμή για μένα», έχει πει.

 

Μια γυναίκα που δεν μπαίνει σε σεξουαλικά καλούπια

To 2011 η Janelle σε συνέντευξή της έκανε την εξίσου με εκείνη ασυνήθιστη δήλωση ότι «βγαίνει ραντεβού μόνο με androids», μια αναφορά στο μουσικό της alter ego το οποίο εντοπίζεται σε πολλά τραγούδια της. «Μιλάω για ανδροειδή γιατί πιστεύω ότι εκπροσωπούν το νέο “άλλο”. Μπορείς να το συγκρίνεις με το να είσαι λεσβία ή γκέι άντρας ή μαύρη γυναίκα. Εκπροσωπεί αυτό που είμαι» λέει επιβεβαιώνοντας τη ρευστή και συνειδητά απροσδιόριστη σεξουαλικότητά της, αυτή στην οποία απαγορεύει να μπουν ταμπέλες.

Η Monáe μεταξύ άλλων έχει δηλώσει bisexual, pansexual, ενώ πριν μερικούς μήνες το hashtag της #IAmNonbinary τρένταρε αξιοσημείωτα στο Twitter υπονοώντας ότι κινείται μέσα στο έμφυλο δίπολο άνδρας- γυναίκα. Κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει μέχρι σήμερα.