ROLE MODELS

Η υπέροχη Meryl Streep βραβεύτηκε στις Κάννες γιατί άλλαξε το πώς βλέπουμε τις γυναίκες

Vianney Le Caer/Invision/AP

Συγκινημένη, με δάκρυα στα μάτια, παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών κατά την πρώτη μέρα διεξαγωγής του στη Γαλλική Ριβιέρα, την Τρίτη, 14 Μαΐου. Η Meryl Streep βραβεύτηκε ως ηθοποιός, από το πλέον λαμπερό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης, και κυρίως για τον τρόπο που μέσα από την τέχνη της άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος βλέπει τις γυναίκες.

Έχοντας κρατήσει 3 φορές στα χέρια της τα πολυπόθητα χρυσά αγαλματίδια των Όσκαρ, στα 74 χρόνια, η Meryl Streep, βραβεύτηκε τώρα με το μεγαλύτερο τιμητικό βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών, από τη συνάδελφό της, Juliette Binoche που επίσης δάκρυζε καθώς περίμενε να της δώσει το βραβείο, μιλώντας για το πώς η Meryl Streep έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που οι γυναίκες αποτυπώνονται στον κινηματογράφο.

«Έχεις χαράξει μία ανεξίτηλη θέση για τον εαυτό σου στην ιστορία του κινηματογράφου. Είσαι ένας διεθνής θησαυρός», της είπε η Binoche κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ των Καννών, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η βράβευση της ηθοποιού. «Αυτό που μπορούσα να αισθανθώ καθώς έβλεπα τις ταινίες σου είναι ότι πρέπει να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, τα δικά μας όνειρα κι ακόμα περισσότερα. Άλλαξες τον τρόπο που βλέπουμε τις γυναίκες», είπε στη συνέχεια η Γαλλίδα ηθοποιός.

Meryl Streep Vianney Le Caer/Invision/AP

«Άλλαξες τον τρόπο που βλέπουμε τις γυναίκες στον κινηματογραφικό κόσμο και επίσης μας βοήθησες να δούμε τον εαυτό μας διαφορετικά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Juliette Binoche για τη Meryl Streep που έκανε το ντεμπούτο της στο σινεμά πριν από 35 χρόνια με την ταινία Evil Angels. Τότε το 1988 με την πρώτη της κινηματογραφική ερμηνεία είχε κερδίσει το βραβείο ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών. Η καριέρα της από τότε πήγαινε μόνο ανοδικά και σύντομα κλασικοί ρόλοι της, όπως αυτοί στις ταινίες Κράμερ εναντίον Κράμερ και Sophie’s Choice, ήρθαν στα χέρια της και τους έδωσε πνοή.

Η Meryl Streep ανταπέδωσε τα κομπλιμέντα της Juliette Binoche όταν βρέθηκε στη σκηνή, εξηγώντας ότι όταν είδε την περσινή της ταινία, The Taste of Things, «Έπρεπε να πάω να ξαπλώσω, γιατί έκλαιγα τόσο γοερά».

Στη συνέχεια έκανε χιούμορ με τους Αμερικανούς που ακόμα και σήμερα δεν μπορούν εύκολα να προφέρουν σωστά τις Κάννες, ενώ ευχαρίστησε τον ατζέντη της, Kevin Huvane και την makeup artist και hair stylisth της, Roy Helen, που όπως είπε «είναι υπεύθυνοι για σχεδόν κάθε έναν χαρακτήρα που έχω παίξει το τελευταίο μισό του αιώνα».

«35 χρόνια πριν βρέθηκα για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών. Είχα ήδη 3 παιδιά. Ήμουν έτοιμη να γίνω 40 ετών και πίστευα ότι η καριέρα μου όδευε προς το τέλος της. Κι αυτό δεν ήταν ένα μη ρεαλιστικό σενάριο για τις γυναίκες εκείνη την εποχή», είπε στη συνέχεια η Meryl Streep μιλώντας για τα εμπόδια που εκείνη κι η καριέρα της προσπέρασαν, ανοίγοντας το δρόμο και για τις ηθοποιούς που ακολούθησαν την εποχή της.

Κάπως έτσι ήταν που η Meryl Streep και το ταλέντο της άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τις γυναίκες στην κινηματογραφική βιομηχανία. Επειδή επέλεγε να παίξει γυναικείους ρόλους με πολυπλοκότητα, με πτυχές τόσο φωτεινές όσο και σκοτεινές, με ανάγκες, επιθυμίες και πάθη. Αληθινές κι όχι διακοσμητικές. Και κυρίως επειδή τη στιγμή που πίστευε ότι η καριέρα της είχε τελειώσει, απλά τη συνέχισε και τη συνεχίζει μέχρι τα 74 της χρόνια.

Vianney Le Caer/Invision/AP

«Αλλά η μαμά μου, που είχε σχεδόν πάντα δίκιο για όλα, μού είπε: “Meryl, αγάπη μου θα δεις ότι ο χρόνος περνά τόσο γρήγορα. Τόσο γρήγορα”. Κι έτσι συμβαίνει πράγματι. Όλα περνάνε τόσο γρήγορα. Εκτός από την ομιλία μου, που είναι τόσο μεγάλη», είπε με χιούμορ. Νωρίτερα η ίδια είχε αναφερθεί ξανά στο πέρασμα του χρόνου εξηγώντας ότι βλέποντας αφιερώματα στις ταινίες της είναι «σαν να βλέπω από το παράθυρο σε ένα πολύ γρήγορο τρένο, παρακολουθώντας τη νιότη μου να γίνεται μέση ηλικία και να φτάνει στο τώρα, στο εδώ που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, στη σκηνή απόψε».