ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η Halle Berry μεγαλώνει τον γιο της προκαλώντας τον να αναθεωρεί τα έμφυλα στερεότυπα

ⓒ 2021 Chris Pizzelo/Associated Press

Πώς θα αλλάξουν όλα όσα αντιλαμβανόμασταν για χρόνια ως μια μη υγιή κανονικότητα στη ζωή μας ως γυναίκες; Πώς θα σπάσουμε επιτέλους τα έμφυλα στερεότυπα που δεν μας στερούν απλώς πράγματα από τη ζωή μας, αλλά στην περίπτωση των γυναικοκτονιών και την ίδια μας τη ζωή; Η απάντηση πάντα και παντού είναι η παιδεία. Εκεί βρίσκεται στο κλειδί στο να παύσουν πλέον αυτά τα στερεότυπα να αναπαράγονται και να ισχύουν. Η Halle Berry προσπαθεί να το κάνει πράξη, μέσα από την ανατροφή του 7χρονου γιου της, Maceo Martinez.

Η Halle Berry απέκτησε τον γιο της Maceo, με τον πρώην σύζυγό της, Olivier Martinez. Ως μητέρα αγοριού μίλησε για την εμπειρία του να μεγαλώνει ένα μικρό αγόρι κι όλα όσα προσπαθεί να πετύχει μεγαλώνοντάς τον, σε ένα ψηφιακό πάνελ της Hollywood Foreign Press Association. Το πάνελ διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Sundance Film Festival. Αφορμή για την εξομολόγησή της στάθηκε η προώθηση της ταινίας της “Bruised” που αφορά «μια ξεπεσμένη αθλήτρια της πάλης που παλεύει για την εξιλέωσή της ως αθλήτρια και ως μητέρα», σύμφωνα με το Variety.

«Έχω καταλάβει ποια είναι η δουλειά μου στην ανατροφή του. Αν θέλουμε να έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον, εκεί είναι το σημείο εκκίνησης», σημείωσε μιλώντας για τον γιο της η Halle Berry. «Με έκανες να σκεφτώ πόσες συζητήσεις έχω μαζί του, από τότε που έγινε 5 ετών για τις διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Και είδα ότι είχε μάθει να νιώθει ανώτερος από τα κορίτσια, ήδη από εκείνη την ηλικία», σημείωσε συζητώντας με τη Robin Wright που ήταν επίσης μέλος του ίδιου πάνελ.

«Χρειάστηκε πραγματικά να του το αναλύσω και να του δώσω μια καινούργια οπτική, προκαλώντας όλες εκείνες τις σκέψεις και ζητώντας του να ανακαλύψει από πού προέρχεται όλο αυτό, αν το πιστεύει ή όχι, να αμφισβητήσει αυτά που δέχεται υποσυνείδητα από κάπου», εξήγησε στη συνέχεια η Halle Berry. «Μπορώ να πω ότι εξαιτίας αυτών των συζητήσεων θα μεγαλώσει και θα σκέφτεται βαθύτερα επί του θέματος. Θα είναι αποφασισμένος να μην το αποδέχεται έτσι απλά. Και δεν σταματάω να τον προκαλώ κάνοντας του ερωτήσεις όπως “Λοιπόν, γιατί αυτό είναι ένα χρώμα για κορίτσια;”», συμπλήρωσε η ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Halle Berry μιλάει για την προσπάθεια που κάνει να καταπολεμήσει τα έμφυλα στερεότυπα στην ανατροφή του γιου της. Τον Απρίλιο του 2020 είχε αναρτήσει ένα video του Maceo που ανέβαινε τη σκάλα του σπιτιού τους φορώντας ψηλοτάκουνε μπότες. Τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε την ανάγκασαν να απαντήσει στους haters. Και το έκανε με περίσσια χάρη. «Μη επιβλαβής διασκέδαση. Είναι δύσκολα τα πράγματα για τα παιδιά τωρα. Ας γελάσουμε κι ας έχουμε λίγη ενσυναίσθηση» είχε απαντήσει.

Η ηθοποιός είναι επίσης μητέρα της 12χρονης Nala που είχε αποκτήσει από την σχέση της με τον Gabriel Aubry.