ΦΑΙΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Φαίη Κοκκινοπούλου στέκεται στο πλευρό των θυμάτων και ζητά συγγνώμη για το (ξεκάθαρα απαραίτητο) «σεντόνι» της

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Η Φαίη Κοκκινοπούλου ήταν μία από τις πρώτες ηθοποιούς που έσπευσαν να εκδηλώσουν τη στήριξή τους στη Ζέτα Δούκα μετά τη δημόσια καταγγελία της για τη λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία που υπέστη σε συνεργασία της με τον Γιώργο Κιμούλη το 2008. Με ένα της post με λίγες λέξεις τότε, είχε βρεθεί κι εκείνη μαζί με πολλούς ακόμα συναδέλφους της στο πλευρό της ηθοποιού. Οι μέρες έχουν περάσει και οι καταγγελίες πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, για να χρησιμοποιήσω και μία λέξη επίκαιρη λόγω κακοκαιρίας.

Η Φαίη Κοκκινοπούλου θέλησε, λοιπόν, να τοποθετηθεί ξανά για το θέμα. Κυρίως θέλησε να μιλήσει για το τεράστιο θάρρος που χρειάζεται το κάθε θύμα να μιλήσει για ό,τι του έχει συμβεί. Παράλληλα μίλησε για τη συμβολή των social media σε όλο αυτό το κύμα των καταγγελιών που συμβαίνει. Τα social media που πολλοί τα κατηγορούν ότι στήνουν «δικαστήρια» με την ανωνυμία που παρέχουν και κανείς δεν αρνείται ότι επικρατεί συχνά σε αυτά μια διάθεση να βρούμε το «φρέσκο αίμα» και να μετατρέψουμε τον διάλογο σε αρένα, έχουν καταλυτική συμβολή σε όλο αυτό που ζούμε. Συσπείρωσαν ανθρώπους και ώθησαν άλλους τόσους να βγουν μπροστά. Ενέπνευσαν και κράτησαν στην επικαιρότητα το θέμα ακόμα και τις μέρες που ο υπόλοιπος κόσμος έδειχνε να ψάχνει τον τρόπο να το υποβαθμίσει.

Η Φαίη Κοκκινοπούλου μίλησε για όλα αυτά, αφού πρώτα έγραψε: «Ζητώ συγγνώμη για το σεντόνι». Καμία συγγνώμη κα Κοκκινοπούλου. Τέτοια σεντόνια μας σκεπάζουν τις ημέρες του χιονιά κι είναι απαραίτητα.

Η Φαίη Κοκκινοπούλου και η δύναμη των social media

«Όταν έσκασε η καταγγελία της Ζέτας ταράχτηκα πολύ. Όλη την ημέρα σκεφτόμουν το θάρρος της και τον δρόμο που μας άνοιγε. Το βράδυ είδα και άκουσα στις ειδήσεις τον Κιμούλη. Άκουσα να ξεστομίζει την απειλή “…αν το ήξερα, θα είχε τελειώσει το θέμα”.

Η προκλητική αυτή φράση ξύπνησε τα αντανακλαστικά και τον θυμό μου. Είδα που πήγαινε το πράγμα… Έκανα αμέσως μια ανάρτηση για να δηλώσω οτι η Ζέτα δεν είναι μόνη, ούτε η μόνη (δεν είχα ιδέα ότι θα ακολουθούσαν και άλλες καταγγελίες).», ξεκίνησε η ανάρτηση της ηθοποιού. «Τα social έδωσαν δύναμη και θάρρος και στα υπόλοιπα θύματα να μιλήσουν», τόνισε η Φαίη Κοκκινοπούλου και συνέχισε την ανάρτησή της εξηγώντας πόσο τρομακτικά πολύ είναι το θάρρος στο οποίο αναφέρθηκε.

Ζητώ συγγνώμη για το σεντόνιΌταν έσκασε η καταγγελία της Ζέτας ταράχτηκα πολύ. Όλη την ημέρα σκεφτόμουν το θάρρος της…Δημοσιεύτηκε από Φαίη Κοκκινοπούλου στις Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

«Γιατί θέλει τεράστιο θάρρος να βγεις και να ομολογήσεις στο πανελλήνιο οτι υπήρξες θύμα κακοποίησης, οτι υπήρξες ευάλωτος, αδύναμος, οτι έχεις ρωγμές και πληγές.

Θέλει τεράστιο θάρρος να το ομολογήσεις μπροστά σε μια κάμερα γνωρίζοντας οτι η μούρη σου θα υπάρχει εκεί, για πάντα, στο google , στο YouTube, στην τηλεόραση και θα τη βλέπουν τα παιδιά σου, οι φίλοι των παιδιών σου, τα εγγόνια σου, ο κάθε κακοπροαίρετος κλειδαρότρυπας.

Θέλει τεράστια κότσια κυρίες και κύριοι.

Δεν το κάνεις για πλάκα, ούτε για δημοσιότητα. Γιατί αυτή δεν είναι επιθυμητή δημοσιότητα για κανένα φυσιολογικό άνθρωπο.

Κινδυνεύεις να γελοιοποιηθείς, να γίνεις ανέκδοτο στο στόμα του κάθε πικραμένου και να σε δείχνουν με το δάχτυλο για χρόνια (γνωστός με ρώτησε μεταξύ αστείου και σοβαρού «σε βιάσανε κι εσένα;»).

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, οτι έχει πολύ πόνο, αίμα και κόστος η επώνυμη καταγγελία», ανέφερε η Φαίη Κοκκινοπούλου και νομίζω ότι κατάλαβες για πόσο θάρρος μιλάμε.

Επανερχόμενη στο θέμα των social media η Φαίη Κοκκινοπούλου ανέφερε τα εξης:

«Τα σόσιαλ με τη στήριξή τους, έδωσαν ώθηση, θάρρος και άπλωσαν ένα δίχτυ προστασίας στα θύματα.

Και έδειξαν με ηχηρό τρόπο οτι «το θέμα» αφορά όλη την κοινωνία. Οι άνθρωποι ένιωσαν οτι η εξυγίανση που επιχειρείται στον θεατρικό χώρο, θα επηρεάσει θετικά, έμμεσα ή άμεσα, και τους δικούς τους επαγγελματικούς χώρους και τη δική τους ζωή. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο.

Ο κόσμος εξαγριώνεται όταν βλέπει δισταγμό, μισόλογα, τζαλκάντζες, πιρουέτες, ειρωνίες, απόπειρες κουκουλώματος, φίμωσης, μπουγάδες.

Εξαγριώνεται, πιέζει και ξεσπά εκεί που έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Στο πληκτρολόγιο.

Όσο για τις μηνύσεις από τους θιγόμενους, δεν έχουμε δει ακόμα καμία. Οι 1000 καταγγελίες που έχουν σταλεί στο ΣΕΗ περιμένουν.», κατέληξε η ηθοποιός.