ΕΡΕΥΝΑ

Η επιστήμη επιβεβαιώνει: Οι αθλήτριες αποδίδουν καλύτερα όταν έχουν περίοδο

iStock

Οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ κατά την έμμηνο ρύση, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Τα στοιχεία «έκπληξη» των αποτελεσμάτων σε σχετικά τεστ, θα μπορούσαν να αλλάξουν τις υποθέσεις σχετικά με τις ικανότητες των αθλητριών κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες της σχετικής έρευνας, οι γυναίκες κάνουν λιγότερα λάθη και έχουν καλύτερη πνευματική ευελιξία κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, παρά το γεγονός ότι αισθάνονται χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Η έρευνα, που διεξήχθη σύμφωνα με τον Guardian από το Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας του UCL (ISEH), διαπίστωσε ότι οι χρόνοι αντίδρασης, η ακρίβεια και η προσοχή στη λεπτομέρεια των γυναικών αυξήθηκαν κατά την έμμηνο ρύση. Γεγονός που έρχεται να αντικρούσει τις τρέχουσες υποθέσεις σχετικά με την απόδοση των γυναικών στον αθλητισμό κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuropsychologia, περιελάμβανε την ανάλυση δεδομένων από 241 συμμετέχοντες (συμπεριλαμβανομένων 96 που ήταν άνδρες και 47 γυναικών που δεν είχαν τακτικά έμμηνο ρύση λόγω αντισύλληψης, για συγκριτικούς σκοπούς) ολοκληρώνοντας μια σειρά από γνωστικά τεστ, με διαφορά 2 εβδομάδων. Η μελέτη περιελάμβανε επίσης και τη συλλογή δεδομένων χρόνου αντίδρασης και σφάλματος.

Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν επίσης τη διάθεσή τους και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματά τους, ενώ χρησιμοποιήθηκαν εφαρμογές παρακολούθησης περιόδου για να εκτιμηθεί σε ποια φάση του κύκλου τους βρίσκονταν οι συμμετέχουσες όταν έκαναν τα τεστ. Συνολικά τα τεστ, κάλυψαν χρόνους αντίδρασης, προσοχή, ικανότητα συσχέτισης με οπτικές πληροφορίες και πρόβλεψη για το πότε μπορεί να συμβεί κάτι. Τα τεστ μάλιστα σχεδιάστηκαν για να μιμούνται τις νοητικές διεργασίες κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Τα αποτελέσματα; Αν και δεν υπήρχε διαφορά στην ομάδα στους χρόνους αντίδρασης και στην ακρίβεια μεταξύ των συμμετεχόντων ανδρών και γυναικών, αλλά οι γυναίκες που είχαν τακτικά εμμηνόρροια βρέθηκε ότι είχαν καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου τους σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη φάση του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, εμφανίζοντας ταχύτερους χρόνους αντίδρασης και κάνοντας λιγότερα λάθη.

Αυτό μάλιστα συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι αισθάνονταν χειρότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου τους και ενώ θεωρούν ότι η περίοδός τους επηρεάζει αρνητικά τις αθλητικές τους επιδόσεις.