FEMALE TALK

Η Ελεονώρα Μελέτη ξεσπά on camera για την κουλτούρα του βιασμού. Ποια ήταν η αφορμή

Mega

Η Ελεονώρα Μελέτη το πρωί της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου θέλησε, μαζί με ολόκληρη την ομάδα των συμπαρουσιαστών της, να διαχωρίσει τη θέση της και να πάρει απόσταση από δηλώσεις οι οποίες ακούστηκαν στην κάμερα της εκπομπής της. Σε αυτή την κάμερα μίλησε ο Όμηρος Ευστρατιάδης. Ο γνωστός σκηνοθέτης στάθηκε απέναντι από όσους και όσες κατήγγειλαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και συμπεριφορές κακοποιητικές στον χώρο του θεάτρου. Η Ελεονώρα Μελέτη ξέσπασε, μιλώντας για την κουλτούρα που κρατά τα στόματα κλειστά. Και πολύ καλά έκανε.

«Αυτά για μένα είναι αστεία! Μετά από 60 χρόνια θυμήθηκαν αυτές οι κυρίες ότι τις βίασαν; Έβαλαν στη φυλακή τον Πέτρο; (σ.σ. αναφέρεται στον προφυλακισμένο Πέτρο Φιλιππίδη). Μετά από τόσα χρόνια το να βγαίνει και να λέει κάποια κυρία για να βγει στην επιφάνεια, γιατί είναι ξεχασμένη, να καταγγέλλει επώνυμους ηθοποιός είναι απαράδεκτο», είπε χαρακτηριστικά ο Όμηρος Ευστρατιάδης στην εκπομπή που παρουσιάζει η Ελεονώρα Μελέτη. Όλα τα «Γιατί τώρα», η αμφισβήτηση και το victim blaming βρήκαν χώρο στα λόγια του.

«Όταν έκανα την Σελήνη, εμένα μου την έπεφταν. Να βγω τώρα να καταγγείλω τις κοπέλες που την έπεφταν σε μένα;», πρόσθεσε ο Όμηρος Ευστρατιάδης και το απόσπασμα με τις δηλώσεις του ολοκληρώθηκε. Η Ελεονώρα Μελέτη με σαφήνεια θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Θέλω να πω ότι οι δηλώσεις που ακούσαμε από τον Όμηρο Ευστρατιάδη επισκίασαν όλα τα υπόλοιπα που ήταν άξια σχολιασμού. Θέλω να πιστεύω, θέλω να το πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι ο άνθρωπος δεν ήθελε να πει αυτό που ακριβώς είπε ή δεν ήθελε να περάσει αυτό που είπε όπως πέρασε», σημείωσε αρχικά η Ελεονώρα Μελέτη διατηρώντας τις επιφυλάξεις της, αλλά ο συμπαρουσιαστής της, Κώστας Τσουρός της είπε το προφανές, είναι ένας άνθρωπος που φαινόταν να υποστηρίζει με πάθος τις απόψεις του.

«Άλλο την πέφτω και άλλο βιάζω! Τι τα μπερδεύουμε αυτά τα δύο;», αναρωτήθηκε η παρουσιάστρια απευθυνόμενη προς τους συνεργάτες της. «Κάτι τέτοιες δηλώσεις, κάτι δηλώσεις “ε και συ, τι φόρεσες αυτό το ρούχο” ή κάτι δηλώσεις “τα ήθελε” ή κάτι δηλώσεις “μα και συ τι δουλειά είχες εκείνη την ώρα”, αυτή είναι η κουλτούρα που έχει κάνει τα στόματα να μην ανοίγουν τη στιγμή που πρέπει», συμπλήρωσε η Ελεονώρα Μελέτη αναφερόμενη στην κουλτούρα του βιασμού, το σύστημα δηλαδή κατά το οποίο η σεξουαλική κακοποίηση είναι κανονικότητα και υπαίτιοι δεν είναι οι θύτες αλλά τα θύματα.

Στην κουλτούρα αυτή, για την οποία μίλησε η Ελεονώρα Μελέτη, το θύμα μιας ανάρμοστης συμπεριφοράς, μιας σεξουαλικής παρενόχλησης, ενός βιασμού, κατηγορείται γιατί τα «τι φορούσε», «το έπαιζε δύσκολη», «για να ήταν εκεί τέτοια ώρα τα ήθελε», γίνονται οι λόγοι για τους οποίους του «αξίζει» η κακοποίηση. Η κουλτούρα αυτή είναι που πρέπει να τελειώσει.

«Τι σχέση η επιφάνεια; Με συγχωρείτε, οι κυρίες που ενημερώθηκα ότι κατήγγειλαν για βιασμό συγκεκριμένους καλλιτέχνες, δεν χρειάζονταν και καμία ιδιαίτερη προσπάθεια για να είναι στην επιφάνεια. Είναι γνωστές, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να γίνεται αυτό. Όταν το άκουσα, προβληματίστηκα πάρα πολύ γιατί ακριβώς αυτού του είδους οι δηλώσεις είναι αυτές που κάνουν τα στόματα να παραμένουν κλειστά ή να βρίσκουν το θάρρος ανοίξουν μετά από πάρα πολύ καιρό», συμπλήρωσε η Ελεονώρα Μελέτη.

Η ίδια κατέληξε να προσπαθεί και πάλι να πει ότι ίσως ο Όμηρος Ευστρατιάδης δεν εννοούσε με τον τρόπο που είπε, όσα είπε κι αν θες να βρούμε κάτι μάταιο κι αχρειάστο στην τοποθέτησή της, είναι αυτή η προσπάθεια. Η κουλτούρα αυτή υπάρχει, είμαστε βαθιά εμποτισμένοι από αυτήν καθώς όλοι μεγαλώσαμε στο ίδιο κοινωνικό σύστημα. Κάποιοι από εμάς την διατηρούν όσο κι αν αλλάξει η κοινωνία και δεν διστάζουν να τη μοιραστούν και δημοσίως.

Ναι υπάρχει πάντα ο αντίλογος του γιατί μια εκπομπή να φιλοξενήσει τέτοιες δηλώσεις. Ο μόνος λόγος που βρίσκω είναι γιατί υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία, αλλά η κοινωνία είναι έτοιμη να τις ξεχωρίσει, να τις δείξει με το δάχτυλο και τελικά να τις αποδομήσει. Υπάρχουν στην κοινωνία, αλλά πλέον ο χώρος για τέτοιες απόψεις συρρικνώνεται, ευτυχώς.