ROLE MODELS

Η δύναμη του να είσαι μια αντιπαθητική γυναίκα

Vimeo

Μια δημιουργική διευθύντρια με έδρα το Λος Άντζελες και το Λονδίνο, η Millicent Hailes, πέρασε την τελευταία δεκαετία ξεχωρίζοντας από τα όρια της σύγχρονης γυναικείας ζωής. Σύνορα που σύμφωνα με την ίδια, είναι λιγότερο διαπερατά από ό,τι μπορεί να πιστεύουμε.

Η Millicent Hailes είναι μια αντιπαθητική γυναίκα, όπως λέει η ίδια για τον εαυτό της. «Δεν χωράω πια σε μικρούς, ήσυχους, μερικές φορές αόρατους χώρους. Πηγαίνω πέρα ​​από εκεί που πρέπει να πάει μια συμπαθής γυναίκα», δηλώνει η ίδια.

Από τότε που αποφοίτησε από το London College of Fashion (LCF) το 2012, η ​​Hailes στράφηκε στη φωτογραφία και τη δημιουργία ταινιών, συνεργαζόμενη με μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα της pop κουλτούρας όπως οι: Billie Eilish, Dorian Electra, Migos και Young Thug. Η προσωπική της δουλειά θέλει να αναιρέσει τις έννοιες της επιθυμίας και της αποδοχής. Περιλαμβάνει στριπτιτζάδικα και γυναίκες bodybuilders.

Πέρυσι, η Hailes διοχέτευσε αυτές τις ιδέες στο yves.2c, ένα εξαμηνιαίο περιοδικό με σκοπό να «αναδείξει τους καλλιτέχνες που μιλούν ανοιχτά και εργάζονται για την αποδόμηση της πατριαρχικής καταπίεσης». Στις σελίδες του, μια ομάδα φωτογράφων, σχεδιαστών και καλλιτεχνών μιλούν για την καθημερινότητά τους. Μια καθημερινότητα που δεν χτίστηκε για να χωράει τα περιθωριοποιημένα άτομα, με την Hailes να σκέφτεται τους τρόπους με τους οποίους έχει διαμορφωθεί μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία ψυχαγωγίας και έχει καταστείλει την προσωπική αίσθηση του εαυτού της.

«Πολλές από τις παλιές μου συνεντεύξεις και δουλειές, ήταν απλώς χαοτικές. Ήμουν τόσο συγκεντρωμένη στο να ευχαριστήσω τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμουν, που έχασα τον σκοπό μου και τι ήθελα να πω. Προσπάθησα να γίνω όσο πιο συμπαθητική γινόταν».

Στην αρχή, ξεκίνησε να ξετυλίγει αυτή την εμπειρία σε μια συλλογή δοκιμίων και ποίησης, διερευνώντας ερωτήματα όπως: «Μήπως είμαι υπερβολική; Είμαι υπερβολικά ειλικρινής; Δεν είναι αρκετά ειλικρινής; Είμαι πραγματικά αληθινή με τον εαυτό μου, αν προσπαθώ να γίνω συμπαθής στους άλλους;».

Η Hailes στο πρώτο της fashion film για το Dazed, με τίτλο «Unlikeable», βασίζεται στην καθολικότητα αυτών των συναισθημάτων.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι ευάλωτη και να αντιμετωπίζεις το τραύμα, ενώ προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα εντελώς αυθεντικό έργο», εξηγεί η ίδια.

Το film εμβαθύνει στις προκλήσεις του πώς μπορείς να γίνεις «καλύτερη» φεμινίστρια, αντανακλώντας την πίεση για συμμόρφωση, αλλά και τι συμβαίνει όταν ο φεμινισμός επιλέγεται ως τάση, ειδικά στη βιομηχανία του θεάματος.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο η φωνή της Hailes επαναλαμβάνει αλήθειες:

«Το να είσαι συμπαθητική, σημαίνει ότι κάποιος θα σε δει / και θα σε προστατεύσει στο σκοτάδι / ότι αξίζεις να γυρίσεις σπίτι με ασφάλεια / Αξίζει να σε πιστέψουν / Αξίζει να σωθείς / Δεν το αξίζεις αν δεν είσαι συμπαθητική / Δεν ήσουν κατάλληλα ντυμένη / Το ζητούσες / Μακάρι να προσπαθούσες να γίνεις πιο συμπαθητική γυναίκα.

Στο σώμα μου βρίσκεται η επιθυμία να μάθω και να μιλήσω ανοιχτά / Στο σώμα μου βρίσκεται η επιθυμία να με ακούσουν / Να μιλήσω καθαρά και σωστά για τον εαυτό μου».

Αν και η Hailes είναι μια ειλικρινής γυναίκα, που συχνά της υποδείκνυαν να μιλά «με γλυκό τρόπο», σήμερα νιώθει πιο σίγουρη για το είδος των ιστοριών που θέλει να πει: 

«Δεν είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρω, ωστόσο. Εξακολουθώ να εξερευνώ ποια είμαι και τι αντιπροσωπεύω στη δουλειά μου. Όλοι μαθαίνουμε και ξεμαθαίνουμε, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να απέχουν πολύ από την ισότητα», εξηγεί.

Με αυτήν την ταινία, τουλάχιστον, η Hailes φαίνεται να βρίσκει τη φωνή της. «Θα ήθελα οι άνθρωποι να βρίσκουν δύναμη στο να είναι αντιπαθητικοί, να νιώθουν άνετα με αυτό και να μην συμμορφώνονται». Αμήν.