#METOO

Η Μπέττυ Νικολέση καταγγέλλει πρωταγωνιστή για σεξουαλική παρενόχληση

Facebook.com/Betty Nikolesi

Τη Μπέττυ Νικολέση στο σήμερα μπορεί να μην την αναγνωρίζεις με ένα μόνο βλέμμα. Τη γνώρισες όμως ως Ματούλα στη σειρά Ο Πέτρος και τα κορίτσια του, που προβλήθηκε τις σεζόν 1994 – 1996 κι είναι μία ηθοποιός με πολύ σημαντική τηλεοπτική αλλά και θεατρική παρουσία. Η Μπέττυ Νικολέση μοιράστηκε το δικό της βίωμα σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρο εργασίας, στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo.

Η Μπέττυ Νικολέση πήρε την απόφαση να μιλήσει παρόλο που όπως είπε δεν έχει βιώσει κάποιο περιστατικό βίαιης σεξουαλικής κακοποίησης όπως αυτά που περιγράφουν οι συνάδελφοί της που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αναγνωρίζει όμως τη σημασία του να μιλήσουν όλοι γι΄αυτό.

«Όσο δυσάρεστο κι αν είναι, δεν πρέπει να σταματήσουμε να μιλάει γι’ αυτό, όχι σε επίπεδο κουτσομπολιού ούτε σε επίπεδο εκδικητικότητας, αλλά μπας και σταματήσει επιτέλους αυτή η κακοποίηση στον χώρο, η οποία είναι ποινικά κολάσιμη όταν φτάνει στο σημείο που έφτασε με τις κυρίες που καταθέσαν τις κινήσεις, αλλά είναι εξίσου και τρομερά δυσάρεστη όταν γίνεται με κινήσεις που δυστυχώς δεν μπορείς να τις καταγγείλεις στην αστυνομία ας πούμε. Ας πούμε το με στριμώχνανε στο καμαρίνι επί μακρόν και προσπαθούσα να το αποφύγω είτε κάνοντας χιούμορ είτε προσπαθώντας να φύγω, που να το καταγγείλω; Δεν είναι ποινικά κολάσιμο, όμως μου έκανε πάρα πολύ δύσκολη τη δουλειά σε πάρα πολλές περιπτώσεις», είπε η Μπέττυ Νικολέση.

«Η δουλειά μας δεν είναι να αντικρούουμε τον κάθε πικραμένο που δεν έχει τι άλλο να κάνει από το να μας την πέφτει. Είναι ένα σεβαστό επάγγελμα κι ας έχει γίνει βορρά στα στόματα πολλών. Ζούμε από αυτό το επάγγελμα και δεν μπορούμε να τιμωρούμαστε κάθε φορά που δεν καθόμαστε σε κάποιον», πρόσθεσε η Μπέττυ Νικολέση.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ήταν παρών στη συζήτηση και πρόσθεσε σχετικά με όσα έλεγε η Μπέττυ Νικολέση: «Ασφαλώς και γνωρίζω αυτά που λέει η Μπέττυ. Ο κάθε ηθοποιός γνώριζε πράγματα που συνέβαιναν στα θέατρα από κάποιους ανθρώπους και τα είχαμε περάσει ως μία “φυσιολογική” συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων που δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τότε. Έπρεπε αυτό το πύον να σκάσει. Ευτυχώς, έσκασε και τώρα ελπίζουμε να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως πρέπει». Ο Σπύρος Μπιμπίλας και η Μπέττυ Νικολέση είχαν παίξει μαζί στη σειρά Ο Πέτρος και τα κορίτσια του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της εκπομπής Love It για το γιατί δεν μπορούσε να καταγγελθεί η σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας, ο Σπύρος Μπιμπίλας απάντησε: «Είναι δύσκολο να το καταγγείλει ένας ηθοποιός εν μέσω παράστασης διότι διαλύει μια παράσταση, ενώ αυτά βγήκαν στον καιρό του κορονοϊού που δεν δούλευε κανείς». Η Μπέττυ Νικολέση χαμογελούσε και στη συνέχεια περιέγραψε ένα από αυτά τα περιστατικά στα οποία αναφερόταν για να αποδείξει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να μπορέσεις να καταγγείλεις κάτι που σου συμβαίνει, όταν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη θα προσθέσω εγώ.

«Πάει καιρός πολύς. Όταν μου συνέβη αυτό, πήγα στον σκηνοθέτη κα το είπα, πήγα στον παραγωγό του τότε σίριαλ και το είπα και τι έγινε; Να σας πω τι έγινε; Δεν θα αναφέρω το όνομα γιατί δεν θέλω να μπλέξω με μηνύσεις από την άλλη πλευρά. Συνεργαζόμουν με πολύ γνωστό πρωταγωνιστή. Είχα την τύχη ή την ατυχία να γνωρίσω και τη σύντροφο του τότε, από τελείως άλλο χώρο. Ο συγκεκριμένος παρενοχλούσε όλες τις γυναίκες που ήταν τότε σε εκείνο το σίριαλ πολλάκις», εξήγησε η Μπέττυ Νικολέση.

 

«Κάποια στιγμή με κάποια από τις κοπέλες αυτές σύναψε και με μια σχέση, δικαίωμα τους, όταν είναι κάτι συναινετικό εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Και η τότε σύντροφός του το έμαθε κάποια στιγμή, ότι είχε συνάψει σχέση, και επειδή ήμουν γνωστή της, από άλλο κοινωνικό χώρο, απαίτησε από τον τότε πρωταγωνιστή να απολυθεί και η κοπέλα με την οποία σύναψε σχέση, αλλά και εγώ που υποτίθεται γνώριζα και δεν μιλούσα. Πού να της έλεγα ότι μου την είχε πέσει και εμένα. Βεβαίως και την έχασα τη δουλειά μου. Γι’ αυτό σας λέω δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», κατέληξε η ηθοποιός, που στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση να πάψουν να παίζονται οι σειρές με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη στην ελληνική τηλεόραση. Η ηθοποιός διευκρίνισε ότι η ίδια έχει συγχωρήσει μεν τους ανθρώπους που την παρενόχλησαν στην πορεία της, «αλλά αυτό δεν σημαίνει να μην πληρώσουν στο δικαστήριο αν είναι ένοχοι, μην με παρεξηγήσετε».

«Είναι απολύτως αληθή τα όσα λέει. Δεν έχει συμβεί μόνο στη Μπέττυ αυτό. Σε πάρα πολλούς έχει συμβεί επειδή δεν ακολούθησαν», σημείωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Αυτό είναι που άλλαξε το θάρρος των θυμάτων, αυτό είναι που άλλαξε η εποχή της πανδημίας, που μας έστρεψε στο μέσα μας και σίγασε την καθημερινότητα γύρω, αυτό είναι που άλλαξε στην ίδια την κοινωνία. Το απόστημα όπως είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας, έσπασε. Το κίνημα #MeToo είναι γεγονός στην ελληνική κοινωνία. Η σιωπή δεν χωράει πια σε αυτόν τον χώρο. Η σιωπή δεν χωρά πια σε κανέναν χώρο.