FEMALE TALK

Η Bella Hadid μιλά για όλα όσα έχασε όταν υπερασπίστηκε την Παλαιστίνη

@2022 Petros Giannakouris/AP Images

Ισχύει για τους διάσημους σε όποιο χώρο κι αν βρίσκονται. Όλοι προτιμούν όσα λένε να είναι μόνο ανάλαφρα, μόνο αυτοαναφορικά και βέβαια καθόλου αμφιλεγόμενα. Ούτε εντελώς σιωπηλοί, αλλά ούτε και ομιλητικοί επί κάθε θέματος. Αν πάρουν θέση, χάνουν. Χάνουν followers, συμπαθούντες, χορηγούς, εν δυνάμει πελάτες, υπάρχοντες πελάτες, δουλειές. Η Bella Hadid έχασε δουλειές όταν εξέφρασε την άποψη της για ένα πολιτικό ζήτημα, τη διαμάχη Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Μέγα σφάλμα για τον κόσμο των διασήμων να έχεις άποψη, πόσο μάλλον πολιτική και να την εκφράζεις.

Ήταν το 2020 που η Bella Hadid, η αδερφή της, Gigi και η τραγουδίστρια της pop, Dua Lipa, επικρίθηκαν επειδή υποστήριξαν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στην συνεχιζόμενη διαμάχη τους με τους Ισραηλινούς στη Μέση Ανατολή. Η Bella Hadid μίλησε για τον αντίκτυπο που είχε στην επαγγελματική της ζωή το γεγονός ότι εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους Παλαιστίνιους, έχοντας και η ίδια καταγωγή από την Παλαιστίνη, σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Μιλώντας στο podcast The Rep με τη δημοσιογράφο Noor Tagouri, η 25χρονη σήμερα Bella Hadid υποστήριξε ότι αν είχε εκφράσει τις απόψεις της για την Παλαιστίνη όταν ήταν στα 20 της, ίσως να μην είχε κάνει την καριέρα που έχει σήμερα. «Πραγματικά πιστεύω ότι αν είχε ξεκινήσει να μιλάω για την Παλαιστίνη όταν ήμουν 20, δεν θα είχα την ίδια αναγνώριση και τον ίδιο σεβασμό που έχω τώρα», σημείωσε η Bella Hadid.

Τα 20 με τα 23 που τελικά εξέφρασε δημόσια τις απόψεις της η Bella Hadid ήταν τρία κομβικά χρόνια για την καριέρα της και την εδραίωσή της στον χώρο της μόδας. Ωστόσο, αυτή η εδραίωση δεν την προφύλαξε τελικά από τον ισχυρό αντίκτυπο που είχε επαγγελματικά και προσωπικά η επιλογή της να υποστηρίξει την Παλαιστίνη, από την οποία κατάγεται ο πατέρας της, Mohamed Hadid.

«Είχα τόσες πολλές εταιρείες που σταμάτησαν να δουλεύουν μαζί μου», αποκάλυψε. «Είχα φίλους που με “έκοψαν” εντελώς, και μιλώ για φίλους με τους οποίους έτρωγα κάθε Παρασκευή βράδυ σπίτι τους για 7 χρόνια, οι οποίοι μετά δεν μου επέτρεπαν να πατήσω σπίτι τους», πρόσθεσε η Bella Hadid.

Τότε (για να καταλάβεις και το μέγεθος που πήρε η κριτική που δέχτηκε το μοντέλο) η εφημερίδα New York Times είχε φιλοξενήσει μία ολοσέλιδη διαφήμιση που κατηγορούσε τη Bella, τη Gigi Hadid και τη Dua Lipa για αντισημιτισμό. Επιπλέον ο λογαριασμός του κράτους του Ισραήλ στο Twitter είχε μιλήσει εναντίον της σε ένα tweet αναφέροντας ότι «θα έπρεπε να ντρέπεται» για τις απόψεις της.

 

Η Bella Hadid μίλησε στο podcast και γι’ αυτά σχολιάζοντας ότι η εφημερίδα «πούλησε την ψυχή της» με αυτή τη διαφήμιση του οργανισμού The World Values Network. «Εδώ το Ισραήλ μου απευθύνθηκε στο Twitter!», ανέφερε θέλοντας να τονίσει το μέγεθος των αντιδράσεων.

Την ίδια εποχή ήταν που το Instagram είχε διαγράψει τη φωτογραφία διαβατηρίου του πατέρα της, που είχε μοιραστεί η Bella Hadid, για να δηλώσει περήφανη για την καταγωγή της. Το Instagram είχε απολογηθεί στο μοντέλο το 2020.

«Κι αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι όταν μιλώ για την Παλαιστίνη, με χαρακτηρίζουν ως κάτι που δεν είμαι, αλλά όταν μιλάω για το ίδιο πράγμα που μπορεί να συμβαίνει κάπου αλλού στον κόσμο, τότε κάνω κάτι αξιοσέβαστο. Ποια είναι η διαφορά», σχολίασε η Bella Hadid.

Η ίδια έχει αποφασίσει να λέει τη γνώμη της ανοιχτά για την υποστήριξή της προς την Παλαιστίνη ανεξάρτητα από το κόστος. «Έχω το φοβερό άγχος ότι δεν θα πω το σωστό πράγμα και πώς δεν θα είμαι αυτή που όλοι θέλουν να είμαι, όλη την ώρα. Αλλά ταυτόχρονα έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω μορφωθεί αρκετά, ξέρω την οικογένειά μου αρκετά και ξέρω και την ιστορία μου αρκετά. Κι αυτό θα έπρεπε να αρκεί», σημείωσε η Bella Hadid.