ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Αστυνομία χρησιμοποιεί τα δεδομένα γυναικών από τα app περιόδου για να διερευνήσει «ανεξήγητες αποβολές»

iStock

Ζητά δεδομένα η Αστυνομία από τα app περιόδου; Αυτό υποστηρίζει η ρεπόρτερ Phoebe Davis του Tortoise. Οι βρετανικές αρχές (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) εξετάζουν τα δεδομένα των γυναικών που χρησιμοποιούν εφαρμογές για να καταγράφουν την περίοδό τους, ώστε να διερευνήσουν τη χρήση φαρμάκων για άμβλωση. Ζητούν επίσης δείγματα ούρων και εξετάσεις αίματος για να δουν αν έχουν κάνει χρήση μιφεπριστόνης και μισοπροστόλης (Misoprostol).

Τι σχέση έχουν τα app περιόδου με τα χάπια άμβλωσης

Όλα ξεκίνησαν μετά την καταδίκη της Carla Foster, η γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 μηνών για παράνομη πρόκληση άμβλωσης κατά τη διάρκεια του lockdown παίρνοντας χάπια μεταξύ της 32ης και της 34ης εβδομάδας κύησης. Στην Αγγλία, μπορούσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns μια γυναίκα νόμιμα να κάνει σπίτι της άμβλωση παίρνοντας χάπια μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το γιατρό της τις πρώτες δέκα εβδομάδες της κύησης. Είναι παράνομο να παίρνει χάπια άμβλωσης μετά το νόμιμο όριο των 24 εβδομάδων (Άρθρο 58 του Νόμου Offense Against the Person Act 1861). Η Foster που είχε ήδη τρία παιδιά (ένα από αυτά είναι αυτιστικό) αφέθηκε ελεύθερη μετά από έφεση για μείωση ποινής. 

Η Phoebe Davis που έγραψε το κομμάτι, θεωρεί ότι οι γυναίκες ανησυχούν για τον αντίκτυπο αυτών των αστυνομικών μεθόδων στις ζωές τους. Βασικά, είναι τρομακτικό. Η αναζήτηση στα τηλέφωνα γυναικών για τα δεδομένα από τα app περιόδου είναι τρομερά παρεμβατικός και αντιδημοκρατικός τρόπος κρατικής παρακολούθησης. Γιατί οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι τα app περιόδου προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους. Και δεν είναι λίγες αυτές που δεν θα χρησιμοποιούν εφαρμογές παρακολούθησης της εμμήνου ρύσης τους αν ξέρουν ότι τα προσωπικά στοιχεία τους θα καταλήξουν στην Αστυνομία.

Δεν είναι τα  ψηφιακά δεδομένα των γυναικών στα app περιόδου ασφαλή; 

Δεν προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα μας (κυρίως εκείνα τα δεδομένα που αφορούν την υγεία μας) από την ΕΕ νομοθεσία περί απορρήτου δεδομένων; Μπορεί η Αστυνομία μιας χώρας να ζητήσει δεδομένα γυναικών από app περιόδου; Είναι αυτό νόμιμο; Δεν υπάρχει απόρρητο που προστατεύει τους χρήστες των app;

Η Apple πάντως σε αυτό το Health Privacy Overview που δημοσίευσε το Μάη, φαίνεται να υποστηρίζει ότι η Αστυνομία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα της εφαρμογής Health (εκεί βρίσκονται και τα app περιόδου) απλά με πρόσβαση στο ξεκλείδωτο κινητό κάποιου (για αυτό καλό είναι να έχεις τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων παντού). 

Υπάρχουν ωστόσο και app περιόδου που είναι η απάντηση σε κάθε ανησυχία για πρόσβαση στα δεδομένα σας. Το Euki (του Women Help Women) που προστατεύει τα δεδομένα με PIN. Tο Drip (επίσης με κωδικό πρόσβασης). Έτσι δεν χρειάζεται να διαγράψεις όλες τις εφαρμογές παρακολούθησης περιόδου. 

Δεν ξέρουμε γιατί ένας νόμος του 1861 μπορεί να υποβάλει μια γυναίκα σε ποινική έρευνα. Να πούμε επίσης ότι είναι παράνομο ακόμη και για γιατρούς να λαμβάνουν δείγματα σωματικών υγρών χωρίς την συγκατάθεση του ασθενούς. Δεν μπορείς να πάρεις δείγματα ούρων ή αίματος από μια γυναίκα αν δεν την ενημερώσεις ότι δεν τα χρειάζεσαι για διαγνωστικούς σκοπούς, αλλά για να αστυνομική έρευνα.