ΤΑΙΝΙΕΣ

Η Ασημίνα Προέδρου είναι η Ελληνίδα που διεκδικεί Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας

Photo: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24Media

Τη σαρωτική της πορεία συνεχίζει ακάθεκτη η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ασημίνας Προέδρου, Πίσω από τις Θημωνιές, καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού θα είναι η ταινία, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία καλύτερης διεθνούς ταινίας στα βραβεία Όσκαρ 2024.

Η Ασημίνα Προέδρου με την ταινία της Πίσω από τις Θημωνιές κυριάρχησε στη φετινή απονομή των βραβείων ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποσπώντας συνολικά 10 βραβεία, μεταξύ των οποίων και αυτά για την Καλύτερη Ταινία, την Καλύτερη Σκηνοθεσία και τον Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο Σκηνοθέτη. Οι Θημωνιές, συνεχίζουν λοιπόν την επιτυχημένη πορεία τους και προσθέτουν ελληνικό άρωμα στην 96η απονομή των βραβείων Όσκαρ, πλάι στο Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου, το οποίο σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, έχει μπει δυναμικά στην κούρσα των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ταινία Πίσω από τις Θημωνιές όμως γίνεται και η πρώτη ταινία με την υπογραφή Ελληνίδας σκηνοθέτιδας, που επιλέγεται για να διεκδικήσει το συγκεκριμένο βραβείο. Οι ταινίες Attenberg και Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, Θα το μετανιώσεις της Κατερίνας Ευαγγελάκου, Πολυξένη: Μια ιστορία από την Πόλη της Δώρας Μασκλαβάνου και  Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου, είχαν επίσης προταθεί, χωρίς ωστόσο να επιλεχθούν για να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται το 2015, σε ένα μικρό ελληνικό χωριό κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, όπου συγκεντρώνεται ένα τεράστιο κύμα προσφύγων με στόχο να διαφύγουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ένα τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Μιλώντας στο LadyLike για τη δημιουργία της ταινία της η Ασημίνα Προέδρου, έχει δηλώσει:  

«Επισκεπτόμενη αρκετές φορές τα ιδιαίτερα φτωχά ελληνικά χωριά της περιοχής, διαπίστωσα ότι οι τοπικές τους κοινωνίες εκμεταλλεύονται οικονομικά με διάφορους τρόπους τους πρόσφυγες (ξενοδοχεία, ταξί κλπ). Παράλληλα, η παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων για προσωπική χρήση ή μικρεμπόριο κάθε είδους μέσω των συνόρων, είναι ιδιαίτερα έντονη και συχνή. Κάτι που είναι εντελώς νομιμοποιημένο στη συνείδηση των κατοίκων.

Αποφάσισα λοιπόν, να δημιουργήσω τον κόσμο της ταινίας, αντλώντας πραγματικά στοιχεία από την τοπική κοινωνία της περιοχής, γνωρίζοντας ότι το προσφυγικό πρόβλημα θα αποτελούσε κομμάτι της ιστορίας μου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές

Με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/456718/27-09-2023 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, κυρίου Χρίστου Δήμα, επελέγη ως επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 96ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η ταινία μυθοπλασίας Πίσω από τις θημωνιές της σκηνοθέτιδας Ασημίνας Προέδρου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων Όσκαρ προτείνεται από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Για το έτος 2023 η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/386397/10.08.2023 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού. H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και, μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Πίσω από τις θημωνιές, καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη ταινία, με φόντο το δράμα των προσφύγων, εισάγει πρόταση δημιουργικής απόδοσης και καλλιτεχνικής κατάθεσης των αιτιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης της χώρας με διαύγεια, ευθύτητα και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογίκευση του πραγματικού και του αισθητικού χάους, προϋπόθεση για την αυτογνωσία και την απελευθέρωση από τη σύγχυση.

Ο υφυπουργός έκανε αποδεκτή τη γνώμη της Επιτροπής και εξέδωσε τη σχετική απόφαση.

Το υπουργείο Πολιτισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 96η διοργάνωση των βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η απονομή των βραβείων Όσκαρ 2024 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες. Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2024 θα ανακοινωθούν στις 23 Ιανουαρίου 2024.