WOMEN TODAY

Η 15χρονη επιστήμονας Gitanjali Rao, είναι το «πρώτο παιδί της χρονιάς» για το περιοδικό Time

Instagram.com/Time

Η έμπνευση ίσως προήλθε από το γεγονός ότι το πρόσωπο της χρονιάς για το 2019 ήταν ένα παιδί, η Greta Thunberg. Απ΄ όπου και αν αντλήθηκε η έμπνευση, το περιοδικό Time επέλεξε αντί για το εμβληματικό πρόσωπο της χρονιάς που αναδεικνύει εδώ και 92 χρόνια, να αφιερώσει το εξώφυλλο και τις σελίδες του στο «Παιδί της χρονιάς». Ο τίτλος αποδίδεται για πρώτη φορά φέτος, στο τελείωμα της πιο παράξενης χρονιάς της σύγχρονης ιστορίας, του 2020. Και το πρόσωπο που τον έλαβε είναι η 15χρονη επιστήμονας και ερευνήτρια Gitanjali Rao. Φορώντας τις διακρίσεις που έχει λάβει με μορφή μεταλείων ως τώρα στη ζωή της, η Gitanjali Rao ποζάρει για το εξώφυλλο του περιοδικού. Η ιστορία μόλις γράφτηκε μέσα από αυτή την πόζα.

«Σας συστήνουμε το πρώτο στην ιστορία του περιοδικού Time “Παιδί της χρονιάς”, τη Gitanjali Rao. Μόλις στα 15 της χρόνια η Raο επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερους από 5000 υποψήφιους. Μίλησε για την εκπληκτική δουλειά της καθώς χρησιμοποιεί τεχνολογία για να βοηθήσει σε σημαντικά προβλήματα, από το μολυσμένο πόσιμο νερό ως τον εθισμό σε οπιοειδή, το διαδικτυακό bullying. Μίλησε και για την αποστολή της, να δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα νέων προτωπόρων που θα επιλύει παγκόσμια προβλήματα», ανέφερε η ομάδα του περιοδικού Time, αναρτώντας το εξώφυλλο του τεύχους Δεκεμβρίου 2020 στο Instagram.

Από το νερό μέχρι το cyberbullying

Η Gitanjali Rao παραχώρησε συνέντευξη στην εδώ και χρόνια συνεργάτιδα του περιοδικού, Angelina Jolie, στην οποία μίλησε για όλα τα παραπάνω. «Παρατήρησε, κατέβασε ιδέες, ερεύνησε, χτίσε και επικοινώνησε» είναι το μότο ζωής της έφηβης από το Colorado που διακρίθηκε ανάμεσα σε υποψήφιους ηλικίας 8 – 16 ετών από τις ΗΠΑ. Όλα τα παιδιά το έργο και την δράση των οποίων εξέτασε η ομάδα του περιοδικού έχουν ήδη καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό σύμφωνα με το περιοδικό: «Θετική επίδραση, με κάθε τρόπο».

Ανάμεσα στα τεχνολογικά επιτεύγματα της Gitanjali Rao είνα μία συσκευή που μπορεί να εντοπίσει τον μόλυβδο στο πόσιμο νερό αλλά και το app Kindly -επίσης επέκταση του Chrome- που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει περιεχόμενο bullying στο από μία πρώιμη φάση. «Πληκτρολογείς μια λέξη ή μία φράση κι αυτό μπορεί να ξεχωρίσει αν είναι bullying ή όχι και σου δίνει την επιλογή να το επεξεργαστείς ή να το στείλεις ως έχει. Ο στόχος δεν είναι η τιμωρία. Ως έφηβη, ξέρω ότι τείνουμε να ξεσπάμε κάποιες φορές. Οπότε, αυτό σου δίνει την ευκαιρία να αλλάξεις και να ξανασκεφτείς αυτό που λες ώστε να ξέρεις τι να κάνεις την επόμενη φορά», είπε η Gitanjali Rao στην Angelina Jolie.

Η Gitanjali Rao θέλει να εμπνεύσει τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της

Η Rao ξέρει ότι δεν μοιάζει με την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τους επιστήμονες. «Δεν μοιάζω τυπικός επιστήμονας. Απ’ ό,τι βλέπω στην τηλεόραση ο τυπικός επιστήμονας είναι συνήθως μεγαλύτερος και συνήθως λευκός άνδρας. Είναι παράξενο για εμένα να διαπιστών ότι οι άνθρωποι είχαν σχεδόν προκαθορισμένους ρόλους, από το φύλο τους, την ηλικία τους, το χρώμα του δέρματός τους. Ο στόχος μου έχει αλλάξει από το να δημιουργώ τις δικές μου συσκευές για να επιλύω τα προβλήματα του κόσμου, στο να εμπνέω τους άλλους να κάνουν το ίδιο», τόνισε μιλώντας για τη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας.

«Επειδή ξέρω από την προσωπική μου εμπειρία ότι δεν είναι εύκολο να μη βλέπεις κανέναν σαν εσένα. Οπότε αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο : Αν εγώ μπορώ να το κάνω, εσύ μπορείς να το κάνεις, οποιοδήποτε μπορεί να το κάνει», είπε στην Angelina Jolie.

Το μήνυμά της στη νέα γενιά είναι πώς δεν χρειάζεται να προσπαθείς να λύσεις όλα τα προβλήματα, απλά συγκεντρώσου σε αυτά για τα οποία νοιάζεσαι περισσότερο. «Η γενιά μου αντιμετωπίζει πρωτοφανή προβλήματα. Αλλά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει προβλήματα του παρελθόντος. Δηλαδή, βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και ακόμα αντιμετωπίζουμε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν προβλήματα που δεν δημιουργήσαμε αλλά που τώρα πρέπει να λύσουμε όπως η κλιματική αλλαγή και το cyberbullying. Νομίζω ότι περισσότερο από ποτέ τώρα πρέπει να βρούμε το ένα πράγμα που μας παθιάζει και να το λύσουμε. Ακόμα κι αν είναι κάτι απλό, όπως το να βρω έναν απλό τρόπο να μαζεύω τα σκουπίγια. Όλα κάνουν την αλλαγή. Μην νιώθετε την πίεση να βρείτε κάτι μεγάλο», είπε η Gitanjali Rao. Η ίδια έχει αποφασίσει να αφιερωθεί στο μέλλον στην επιστήμη της γενετικής.

Οι υπόλοιποι τέσσερις φιναλίστ για τον τίτλο «Παιδί της Χρονιάς»

Οι υπόλοιποι τέσσερις φιναλίστ ήταν ο 14χρονος Tyler Gordon από το San Jose της Καλιφόρνια, η 14 ετών Jordan Reeves από την Columbia, η 10 ετών Bellen Woodard από το Leesburg και ο 16 ετών Ian McKenna από το Austin.

Ο Tyler Gordon γεννήθηκε κωφός και μετά από επέμβαση έχει μερική ακοή ενώ το τραυλισμά του, τον έκανε θύμα bullying στο νηπιαγωγείο. Ο ίδιος χρειάστηκε να μείνει σε αναπηρική καρέκλα για δύο χρόνια μετά από κατάγματα που υπέστη λόγω έλλειψης βιταμίνης D. Όλα αυτά τα προβλήματα δεν στάθηκαν εμπόδιο στην καλλιτεχνική του έκφραση και μέσα σε 4 χρόνα έχει δημιουργήσει περισσότερα από 500 πορτρέτα προσωπικοτήτων που τον εμπνέουν από την κοινόττηα των Αφροαμερικανών.

H Jordan Reeves γεννήθηκε με ένα αριστερό χέρι η ανάπτυξη του οποίου είχε σταματήσει στον αγκώνα. Δημιούργησε εκτυπώσιμα σε εκτυπωτή 3-d προσθετικά μέλη για παιδιά, υπήρξε σύμβουλος της Mattel για τη δημιουργία παιχνιδιών για παιδιά με διαφορετικά άκρα, και ακόμα έγραψε ένα βιβλίο για το τι έμαθε μεγαλώνοντας με αναπηρία.

Η Bellen Woodward έχει στόχο να πετύχει το πολυπόθητο inclusivity. Μετά από ένα περιστατικό που αφορούσε την κηρομπογιά στο χρώμα του δέρματος η μικρή Bellen αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σετ με κηρομπογιές με 12 διαφορετικές αποχρώσεις του δέρματος για να μπορέσει να μιλήσει στους συμμαθητές της, για την διαφορετικότητα. Κάπως έτσι κέρδισε το προσωνύμιο «η ακτιβίστρια με τις κηρομπογιές».

Ο Ian McKenna συνειδητοποιώντας ότι πολλά παιδιά στην ηλικία του στο Austin του Texas δεν είχαν τα προς το ζην, εκμεταλλεύτηκε το ταλέντο του στην κηπουρική και δημιούργησε ένα κήπο όλα τα προϊόντα του οποίου διατίθενται σε οικογένειες σε ανάγκη. Έπεισε μάλιστα το σχολείο του να συμβάλλει στην προσπάθειά του. Το πρόγραμμα του, McKenna’s Giving Garden έχει πλέον επεκταθεί σε 5 σχολεία της περιοχής.