POP CULTURE

Hello Google! Οι γυναικείες φωνές που ακούς κάθε μέρα, αλλά δεν ξέρεις

Illustration by Idrees Abbas/SOPA Images/LightRocket/Getty Images/Ideal Images

Σήμερα η Google γιορτάζει τα 25α γενέθλιά της. Η ιστορία αυτού του τεχνολογικού κολοσσού, ξεκίνησε ταπεινά στα μέσα της δεκαετίας του ’90, σε έναν κοιτώνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Από τότε μέχρι σήμερα, το ταξίδι αυτό δεν υπήρξε τίποτα λιγότερο από συναρπαστικό.

Πέρα από το Google Search

Σήμερα, η επίδραση της Google εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τη μηχανή αναζήτησής της. Με προϊόντα όπως το YouTube, το Gmail και το Google Maps και το Google Assistant, η Google έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πίσω από αυτές τις τεχνολογικές υπηρεσίες όμως κρύβονται και γυναίκες. Μάλιστα έχεις ακούσει τις φωνές τους, σε έχουν βοηθήσει να βρεις το δρόμο σου και έχουν δώσει απαντήσεις ακόμα και στις πιο τρελές σου ερωτήσεις. Ο λόγος για τις γυναικείες φωνές πίσω από τις εφαρμογές, που χρησιμοποιούμε πλέον καθημερινά στη ζωή μας.

Η Karen Jacobsen είναι η φωνή στο Google Maps

Η φωνή της Karen Jacobsen, χρησιμοποιείται στο Google Maps και σε άλλες εφαρμογές GPS για να βοηθήσει τους οδηγούς να βρουν το δρόμο και να φτάσουν στον προορισμό τους στην ώρα τους. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο συσκευές Google έχουν εγκατασταθεί με την συγκεκριμένη υπηρεσία, κάνοντας την Jacobsen να δηλώνει  χαριτολογώντας ότι είναι «η μόνη γυναίκα από την οποία οι άντρες δέχονται οδηγίες χωρίς αμφισβήτηση».

Η Jacobsen κατάγομαι από το Mackay, μια πόλη κοντά στον Great Barrier Reef της Αυστραλίας. Ήθελε να γίνει επαγγελματίας τραγουδίστρια και να μετακομίσει στην Αμερική. Όνειρο το οποίο όντως ακολούθησε, μετακομίζοντας στη Νέα Υόρκη. Το 2002, μαθαίνει για μια οντισιόν για voice over. Αναζητούσαν μια γηγενή Αυστραλή, γυναίκα καλλιτέχνη που ζει στα βορειοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ίδια, συνειδητοποίησε ότι πληρούσε όλα τα κριτήρια. Επομένως, πήγε στην οντισιόν και πήρε τη δουλειά.

Η Jacobsen έχει δηλώσει ότι της αρχικά της ζητήθηκε να ηχογραφήσει γενικούς όρους κυκλοφορίας, πριν αναφερθεί σε δρόμους που δεν υπήρχαν στο αρχικό σενάριο: «Υπήρχε ένα τεράστιο σενάριο! Η ομάδα των μηχανικών είχε καταλάβει κάθε συνδυασμό συλλαβών που ήταν δυνατός για μένα να ηχογραφήσω, κάτι που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν τη φωνή GPS με βάση τη φωνή μου», θυμάται η ίδια.

Ορισμένες από τις πρώτες φράσεις που τής ζητήθηκε να πει; «Στην επόμενη διασταύρωση, στρίψτε αριστερά», «στον κυκλικό κόμβο, στρίψτε δεξιά» και «φτάσατε στον προορισμό σας». Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, της ζητήθηκε να επαναλάβει κάθε λέξη περίπου 168 φορές στη σειρά, προκειμένου οι μηχανικοί της Google, να έχουν την τέλεια φωνή.

Η Jacobsen βρίσκει «διασκεδαστική» τη συγκεκριμένη χρήση που έχει αποκτήσει η φωνής της και είναι χαρούμενη που θα βρίσκεται στα κινητά τηλέφωνα εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, για πολλά χρόνια ακόμα. «Η φωνή μου θα συνεχίσει να ζει για πάντα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η Antonia Flynn είναι η φωνή του Google Assistant

Το Google Assistant (Βοηθός Google) είναι ένας εικονικός, προσωπικός βοηθός που αναπτύχθηκε από την εταιρεία τον Μάιο του 2016. «Όταν παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το Google Assistant, σκοπεύαμε να χρησιμοποιήσουμε μια αντρική φωνή, απλώς για να είμαστε διαφορετικοί», έχει δηλώσει στο Variety ο διευθυντής προϊόντων του Google Assistant, Brant Ward. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, η τεχνολογία δεν επέτρεπε τις ανδρικές φωνές να ακούγονται φυσικές. Αυτό ανάγκασε την Google να προχωρήσει τελικά με γυναικεία φωνή για την κυκλοφορία του Assistant το 2016.

Με τα χρόνια, η φωνή του Google Assistant έχει γίνει κάπως εμβληματική, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να την ακούσουν και να συσχετιστούν μαζί της επειδή δεν έχει αλλάξει. Ο εικονικός αυτός προσωπικός βοηθός, συστήθηκε στο κοινό με τη φωνή της Kiki Baessell.

Fun fact: H φωνή της ίδιας ηθοποιού, χρησιμοποιείται από το 2010 για το σύστημα αυτόματου τηλεφωνητή Google Voice.

Η Google αποφάσισε να αλλάξει τη φωνή το 2016 και από τότε η προεπιλεγμένη φωνή του Google Assistant είναι αυτή της ηθοποιού Antonia Flynn. Ωστόσο, η Google δεν είναι πολύ πρόθυμη να δώσει πληροφορίες σχετικά με το ποια ακριβώς εκφωνεί κάθε έκδοση του Assistant. Οι πληροφορίες προέρχονται από το Reddit, όπου ένας χρήστης μπόρεσε να εντοπίσει τη Flynn με βάση τη φωνή της, αλλά μόνο η Google γνωρίζει αν η Flynn είναι πραγματικά η φιλική τεχνητή νοημοσύνη στις κινητές συσκευές μας.

Πάντως κάτω από τις αναρτήσεις της στο Instagram πολλοί γράφουν στα σχόλια «Hello Google» και «ΟΚ Google», με την ίδια να μην απαντά.