WOMEN TODAY

H Halima Aden αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πασαρέλες λόγω πίεσης που δέχτηκε για τα θρησκευτικά της πιστεύω

Invision/AP Evan Agostini

Το δικό της «αντίο» στις πασαρέλες αποφάσισε να πει από πολύ νωρίς η 23χρονη Halima Aden. Το μοντέλο ήταν η πρώτη γυναίκα που φορούσε Hijab που συμμετείχε σε καλλιστεία στις ΗΠΑ αλλά και που κατάφερε να περπατήσει με το hijab της στις πασαρέλες μερικών από των διασημότερων fashion weeks στον κόσμο. Επίσης έγινε το πρώτο μοντέλο που πόζαρε με χιτζάμπ και μπουρκίνι στο Sports Illustrated.

Η Halima Aden δημοσιοποίησε την απόφασή της μέσω Instagram παρόλο που αργότερα διέγραψε το post. Ο λόγος που εγκαταλείπει τις πασαρέλες είναι οι πιέσεις που δέχτηκε για τα θρησκευτικά της πιστεύω στην βιομηχανία της μόδας. Το ίδιο έκανε και με ορισμένα Instagram Stories στα οποία μιλούσε για το «τοξικό χάος που λέγεται μόδα».

Όπως ανέφερε «Θα μπορούσαν να μου τηλεφωνήσουν αύριο και ούτε για 10 εκατομμύρια δολάρια δεν θα ρίσκαρα ποτέ ξανά να κάνω συμβιβασμούς για το χιτζάμπ μου». Η Halima Aden τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπόρεσε να σκεφτεί ξανά τις αξίες της ως Μουσουλμάνα. «Το να φοράς hijab είναι πραγματικά ένα ταξίδι γεμάτο με σημεία που βρίσκεσαι στο ύψος ή στο βάθος», τόνισε. Μιλώντας για τις δουλειές που αποδέχτηκε να κάνει παρόλο που ένιωθε ότι βρίσκονταν σε διάσταση με τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις το μοντέλο πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να κατηγορήσω τον εαυτό μου που νοιάστηκε πιο πολύ για την ευκαιρία από αυτό που διακυβευόταν».

Oι δουλειές που την έκαναν να νιώσει άβολα

Η Halima Aden ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα αυτά προκαλούνται από την έλειψη μουσουλμάνων στυλιστριών, μέσα σε μία βιομηχανία που δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί το να φορά κανείς hijab του είναι τόσο σημαντικό. Η Rihanna με την οποία έχει συνεργαστεί ως μοντέλο σε καμπάνια της Fenty Beauty, αλλά και οι Bella και Gigi Hadid εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Halima Aden.

Το μοντέλο με τη σειρά του στα stories της μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη Rihanna που την άφησε να φορέσει το hijab που ήθελε στο set της φωτογράφισής της για το beauty brand της. Ωστόσο χρειάστηκε πολές περισσότερες φορές να συμβιβαστεί.

Ανάμεσα στις δουλειές για τις οποίες είπε ότι μετανιώνει ήταν μια φωτογράφιση για την American Eagle. «Γιατί τους άφησα να βάλουν τζιν στο κεφάλι μου ενώ τότε εγώ φορούσα μόνο φούστες και μακριά φορέματα; Ήμουν τόσο απελπισμένη τότε για την όποια “αντιπροσώπευση” που έχασα επαφή με το ποια ήμουν», ανέφερε η Halima Aden. Το ίδιο άβολα ένιωσε σε φωτογράφισή της για το περιοδικό Glamour το 2017, με φτερά γύρω από το hijab της. «Γύρισα στο δωμάτιό μου στο ξενοδοχείο μου και απλά έκλαψα έπειτα από αυτή τη φωτογράφιση. Αλλά ήμουν πολύ φοβισμένη να μιλήσω. Επίσης μια συνήθης μάχη όταν είσαι η πρώτη που κάνεις κάτι», τόνισε.

Οι όροι της Halima Aden

Υπάρχουν αρκετές δουλειές ωστόσο στις οποίες νιώθει ότι τα πιστεύω της έγιναν απολύτως σεβαστά γι’ αυτό και όπως τόνισε δεν εγκαταλείπει εξολοκλήρου τον χώρο της μόδας. Ωστόσο απο εδώ και στο εξής θα θέσει τους δικούς της απαράβατους όρους.

«Αν το Hijab μου δεν πρέπει να φαίνεται τόσο πολύ, δεν το δείχνω καθόλου. Αυτό είναι το standard πλέον αν θέλετε να συνεργαστείτε μαζί μου. Ελάτε σωστά ή μην έρθετε καθόλου. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», ανέφερε ενώ στην φωτογραφία που αργότερα διέγραψε το hijab της κάλυπτε τους ώμους και το στήθος της. «Είμαστε ήδη σε μειονεκτική θέση απλά επειδή είμαστε εμείς σε έναν εργασιακό χώρο που ποτέ δεν περιλάμβανε κανέναν με το δικό μας backround. Δεν θα τα παρατήσουμε, αλλά είναι καλό να σκεφτόμαστε πάντα», κατέληξε το μοντέλο.

Ποια είναι η Halima;

Η Halima Aden είναι Σομαλοαμερικανή και γεννήθηκε σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Kenya. Μετακόμισε οικογενειακώς στις ΗΠΑ όταν ήταν 7 ετών, το 2004. Μετά από μία μακρά περίοδο η οικογένειά της κατάφερε να εγκατασταθεί στο St. Louis του Misouri. Μέχρι τότε η Halima δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στην νέα της ζωή στην Αμερική, όπως έχει πει σε συνεντεύξεις της.

Το 2016 έγινε η πρώτη διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία Miss Minesota, που φόρεσε hijab και burkini. Κατάφερε να φτάσει στον ημιτελικό. «Υπάρχουν πολλές Μουσουλμάνες που νιώθουν ότι απλά δεν χωράνε στα standard της κοινωνίας για την ομορφιά. Θέλω απλά να τους πω ότι είναι OK να είσαι διαφορετικός. Το να είσαι διαφορετικός είναι το ίδιο όμορφο», είχε πει στο CNN το 2018.