ROLE MODELS

H Χρύσα Κατσαρίνη είδε το σώμα της με μαγιό, το κατέκρινε και αποφάσισε να αλλάξει

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24MEDIA

Η εποχή που δοκιμάζεις τα μαγιό σου μπροστά στον καθρέφτη έχει φτάσει. Πιθανό είναι να τα έχεις βγάλει και τις πρώτες τους βόλτες στις παραλίες. Εκεί που κάθε φορά χρειάζεται να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι το μόνο που χρειάζεσαι για το ιδανικό beach body, είναι το σώμα σου και μία παραλία. Σε μία τέτοια διαδικασία μπήκε και η κωμικός Χρύσα Κατσαρίνη το βράδυ της Κυριακής, 5 Ιουνίου. Φόρεσε τα περσινά της μαγιό και στάθηκε μπροστά στον καθρέφτη. Και αποφάσισε να κάνει κάποιες απαραίτητες υπενθυμίσεις στον εαυτό της.

Η Χρύσα Κατσαρίνη ανάρτησε τρεις φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Σε αυτές πρωταγωνιστεί το σώμα της, όπως είναι. Το δικό της σώμα που όπως κάθε μία από εμάς χρειάζεται συχνά να προσπαθήσει για να αποδεχτεί. O δρόμος για το body acceptance είναι συχνά ένα δύσβατο μονοπάτι, στο οποίο χρειάζεται να θυμίσεις στον εαυτό σου να επιστρέψει.

Κι αυτό γιατί η εικόνα των άψογων σωμάτων, αυτών που έχουν όλες τις απαραίτητες γυαλάδες, το τέλειο μαύρισμα, καμία ραγάδα και καμία υποψία κυτταρίτιδας μας περιστοιχίζουν σε τέτοιο βαθμό που οτιδήποτε άλλο, οτιδήποτε «πραγματικό» μάς φαντάζει σουρεαλιστικά διαφορετικό. Και ναι, ακόμα κι αν έχουμε καταφέρει να αποδεχτούμε το σώμα μας, αυτό δεν σημαίνει ότι η οποιαδήποτε ανασφάλεια ή αναστάτωση μένει απέξω. Δεν σημαίνει ότι πρέπει πιεστικά να αγαπάμε κάθε σημείο του σώματός μας κάθε μέρα. Αρκεί να του φερόμαστε με σεβασμό και φροντίδα και να γνωρίζουμε ότι κάποιες μέρες μπορεί να μην «τρελαινόμαστε» με αυτό και να αναγνωρίζουμε από πού πηγάζει αυτό το συναίσθημα. Κάπως έτσι οδηγούμαστε στο να νιώθουμε οκ μαζί του. Φίλες μαζί του. Αγκαλιασμένες με αυτό.

Η Χρύσα Κατσαρίνη μίλησε για όλα αυτά μέσα από τις τρεις φωτογραφίες που ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Κι έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα πρωτίστως στον εαυτό της για την αποδοχή του σώματός της και δευτερευόντως σε όλες εμάς που το διαβάζουμε.

«Εχθές το βραδυ δοκίμασα τα περσινα μαγιό. Με κοίταζα στον καθρέφτη και όλο κάτι με ενοχλούσε. Τα μπούτια, τα μπρατσα, η κυτταρίτιδα, οι ραγάδες κ.ο.κ.», παραδέχτηκε η Χρύσα Κατσαρίνη αναγνωρίζοντας το συναίσθημά της. Κι έπειτα ξεκίνησε η αναγνώριση των μηχανισμών που την οδήγησαν να νιώθει πως «όλο κάτι την ενοχλεί».

«Έχω βουλιάξει τόσο πολύ στην ιδεατή εικόνα του σώματος, στα πρότυπα ομορφιάς, στα αψεγαδιαστα, γυαλισμένα κορμιά, σε σημείο που έχω ξεχάσει πώς είναι ένα σώμα χωρίς photoshop. Ξέρετε, αυτά που έχουν πόρους, που όταν κάθεσαι περίεργα κάνουν δίπλες, που έχουν χαλάρωση όταν περνάνε τα 30, ακόμα και αν πηγαίνεις γυμναστήριο», σημείωσε στη συνέχεια η Χρύσα Κατσαρίνη.

To 2019 ο Βρετανός φωτογράφος Rankin ξεκίνησε το project “Selfie Harm” στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι των οποίων τα πορτρέτα τράβηξε ο φωτογράφος και τους ζήτησε να κάνουν μόνοι τους edit στις φωτογραφίες τους, για να είναι πιο «έτοιμες για τα social media». Ακόμα κι αν η πλειοψηφία των εφήβων προτιμούσε την αρχική εικόνα, όλοι επέλεξαν να τις επεξεργαστούν ψηφιακά για τα social media.

Κι αυτό είναι ένα δείγμα του πώς αυτός ο αψεγάδιαστος, ρετουσαρισμένος και φιλτραρισμένος κόσμος των social media, μας κάνει όλους να ξεχνάμε την αληθινή εικόνα προσώπων και σωμάτων. Ακριβώς όπως αναφέρει και η Χρύσα Κατσαρίνη, στον κόσμο και την εποχή όπου ζούμε, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις πια το αληθινό από το λιγότερο ή και καθόλου αληθινό.

Στη Νορβηγία νόμος απαιτεί πλέον από τους influencers να δηλώνουν ότι μία φωτογραφία τους έχει υποστεί editing πριν την ανεβάσουν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός του νόμου, που θα επηρεάσει σίγουρα, κάθε πληρωμένο post σε όλες τις social media πλατφόρμες είναι «να μειώσει την πίεση που έχει να κάνει με την εικόνα του σώματος», μεταξύ των νέων ανθρώπων.

Ένας άλλος τρόπος να μειωθεί αυτή η πίεση, όχι μόνο για τους νέους, αλλά για όλους μας, είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα αληθινά κορμιά στο Instagram, περισσότερες δημοσιεύσεις σαν αυτή που έκανε η Χρύσα Κατσαρίνη.

«Αποφάσισα λοιπόν να ανεβάσω αυτές τις φωτογραφίες για να μου υπενθυμίσω ότι είμαι αυτή και είμαι οκ. Φουλ ψεγάδι. Και είναι οκ», έγραψε η Χρύσα Κατσαρίνη. Και διαβάζοντας αυτό το κείμενο κοιτάζοντας παράλληλα τις φωτογραφίες της δεν θα βρεις κανένα «ψεγάδι» απ’ όσα ανέφερε η ίδια. Γιατί η αλήθεια, είναι το μόνο αψεγάδιαστο πράγμα στον κόσμο μας.