WOMEN TODAY

H Sienna κοιμήθηκε ως μια έφηβη χρήστης του TikTok και ξύπνησε ως βασίλισσα του body confidence

Sienna/Instagram

Στις 16 Αυγούστου του 2020, μια 16χρονη από την Καλιφόρνια ήταν μία από τους εκατομμύρια χρήστες του TikTok που πόσταραν -εκείνη την ημέρα- στην πλατφόρμα video στο οποίο χόρευαν. Εκείνη μόλις είχε φάει, όπως έγραψε στη λεζάντα και είχε πρηστεί η κοιλιά της. Παρείχε όλα τα ντοκουμέντα αυτού του πρηξίματος.

Για πλάκα -όπως είπε μήνες αργότερα- θέλησε να ‘εκτελέσει’ το WAP της Cardi B με την Megan Thee Stallion και να προσφέρει το αποτέλεσμα στους λίγους, μέχρι τότε followers της. «Ήταν τα μέλη της οικογένειας μου και οι φίλοι μου». Γι’ αυτό άλλωστε, είχε λογαριασμό στο TikTok. Για να χορεύει όπως γουστάρει η ψυχή της και να κάνει skits, ικανά να διασκεδάσουν την ίδια και μετά τους φίλους της.

Ας πέσει εκείνο το video.

@siennamae “i just ate” -olivia ponton❤️ ♬ WAP (feat. Megan Thee Stallion) – Cardi B

Την επόμενη μέρα η Sienna ήταν γνωστή σε όλον τον κυβερνοχώρο που είχε μάθει πως το πλήρες όνομα της είναι Sienna Mae Gomez, ότι είναι 16 χρόνων (σήμερα είναι 17) και ζει στην California των ΗΠΑ. Ξέχασα να σου πω ότι όσο κοιμόταν, οι το video από πάνω είχε συγκεντρώσει κοντά στο μισό εκατομμύριο views. Τρεις μήνες μετά οι followers της ήταν 7.7 εκατομμύρια. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, έχει 15.200.000. Προφανώς έχει δικαιώσει το intro της στη σελίδα, όπου είχε γράψει “μια μέρα θα γίνω διάσημη”. Σημείωσε αν θες και ότι διαθέτει και έναν δεύτερο λογαριασμό, με άλλους 6.000.000 followers. Eκατοντάδες χιλιάδες έγιναν οι subscribers της στο κανάλι που είχε στο YouTube, από τον Απρίλιο του 2015 και 2.6 εκατομμύρια είναι οι ‘φίλοι’ στο Instagram.

«Σοκαρίστηκα όταν είδα τι έγινε με το πρώτο video. Δεν ‘μπήκα’ στο TikTok για μέρες. Όταν ξανασυνδέθηκα, το video είχε 400.000 views και από τότε αυξάνονται διαρκώς. Έτσι συνειδητοποίησα πως είχε επίδραση».

Η Sienna ξεκίνησε την ενασχόληση της με το TikTok ως άλλη μια έφηβη που απέκτησε λογαριασμό και εξελίχθηκε σε πηγή έμπνευσης για ανθρώπους κάθε ηλικίας, που έχουν κουραστεί να ακούν επικριτικά σχόλια για την εμφάνισή τους. Έγινε η βασίλισσα του ‘body confidence’, τίτλο που διατηρεί μέχρι σήμερα καθώς δεν έχει σταματήσει να τροφοδοτεί τις σελίδες της με το περιεχόμενο που απολαμβάνει. Ακολουθεί το πιο πρόσφατο post με τουλάχιστον 5.000.000 views.

Σε συνέντευξή της στο Vox είχε δηλώσει χαρούμενη και υπερήφανη ως μέλος ενός κινήματος που έχει στόχο να ενθαρρύνει τους χρήστες των social media να νιώθουν αυτοπεποίθηση μέσα στο σώμα τους. Να μην κάνουν στόχο ζωής την αλλαγή, γιατί τη θέλουν άλλοι. “Εκπροσωπώ κάτι απίστευτο. Υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες που έχουν γίνει πια μέλη του κινήματος. Δεν είμαι μόνη και νιώθω μεγάλη τιμή που είμαι μέλος αυτού του κινήματος που θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθανθούν καλά μέσα στο σώμα τους”.

Στο πλαίσιο του self-love και του ‘θα κάνω ό,τι με κάνει να περνώ καλά, με σεβασμό προς τους άλλους’ ποστάρει αστεία videos και με την ίδια στην παραλία, σε πόζες που δεν κολακεύουν τα αγάλματα (τα κυριολεκτικά, όχι τα μεταφορικά). Τα κάνει όλα επί τούτου, γιατί όπως λέει “αυτό είναι το σώμα μου και οι εικόνες που δείχνω είναι εκατό τοις εκατό πραγματικές. Όταν κάθομαι ‘τονίζεται’ η κοιλιά μου, όταν είμαι μπρούμυτα φαίνεται ο πισινός μου και ούτω καθ’ εξής”.

Μολονότι εν μια νυκτί έγινε σταρ του TikTok και έκτοτε επηρεάζει ανθρώπους, δεν νιώθει πως τα ξέρει όλα. “Δεδομένης της ηλικίας μου, είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα μαθαίνω, ακόμα μεγαλώνω. Εν τούτοις, είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω αυτήν την εμπειρία για να γίνω η νέα γυναίκα που πάντα ήθελα να γίνω”. Ομολόγησε πως έχει ανασφάλειες και προσπαθεί να τις διαχειριστεί. Ένα από τα μεγαλύτερα ‘όπλα’ που έχει σε αυτόν τον αγώνα είναι η οικογένεια της “η οποία από την μέρα που θυμάμαι τον εαυτό μου, μου λέει πως είμαι δυνατός άνθρωπος και μπορώ να κάνω ό,τι έχω αποφασίσει πως θέλω να κάνω”.

Σε συνέντευξη της στο περιοδικό Nylon εξήγησε ότι “συχνά βλέπω κοπέλες και σκέφτομαι πως θα ήθελα να έχω κάτι που έχουν εκείνες. Πάντα όμως, ένιωθα καλά με το ποια ήμουν. Από μικρή ήξερα ότι το μόνο σώμα που έχω είναι το δικό μου, οπότε δεν έχει κάποιο νόημα να κάνω συγκρίσεις. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που μου έμαθε να έχω αυτοπεποίθηση και να αγαπώ τον εαυτό μου. Αποδεχόμαστε τους πάντες, όπως είναι. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα διατροφής ή του τι έπρεπε να τρώω και τι όχι. Ήξερα πως ό,τι και αν μου λένε οι γονείς μου, το λένε από αγάπη. Οπότε έμαθα να με αγαπώ από μικρή και σήμερα αναγνωρίζω πόσο σημαντικό ήταν αυτό”.

Tι χρεώνουν στη Sienna

Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν σχολιάσει στα posts της πως “αν ήσουν χοντρή δεν θα ασχολείτο κανείς μαζί σου, γιατί οι ‘οδηγίες της κοινότητας’ διαγράφουν το σχετικό υλικό που ποστάρουν άνθρωποι με πολλά περιττά κιλά”. Της έχουν ‘χρεώσει’ ότι έγινε διάσημη γιατί έχει όλα τα παραδοσιακά στάνταρ ομορφιάς.

Είπε πως “δεν υποστήριξα ποτέ πως ανήκω σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων. Ή ότι είμαι το πρόσωπο του body positivity. Ξέρω καλά πως αυτό το κίνημα ξεκίνησε από plus-sized Αφροαμερικανές γυναίκες και απευθυνόταν σε plus-sized κοινό. “Δεν θέλω να τους κλέψω τη σημασία αυτού που κατάφεραν ή να γίνω το πρόσωπο μιας συνθήκης που δεν είχε την πρόθεση να συμπεριλάβει ανθρώπους σαν κι εμένα. Για αυτό και προτιμώ να λέω πως πρεσβεύω το body confidence. Στην ουσία, αυτό το μήνυμα είναι που θέλω να περάσω: πως όλοι μπορούμε να έχουμε αυτοπεποίθηση, ό,τι σώμα και αν έχουμε. Είτε είναι μικρότερο από το δικό μου, είτε είναι μεγαλύτερο. Η ελπίδα μου είναι όσα ποστάρω στο λογαριασμό μου να βοηθούν άλλους να νιώσουν αυτοπεποίθηση. Πάντα λέω πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος σώμα. Όλα τα σώματα είναι όμορφα”.

Η Sienna θα είναι μεταξύ των influencers του TikTok που αποφάσισε να κάνει reality -σειρά χωρίς σενάριο- το Netflix.