FEMALE TALK

H Ρένια Λουιζίδου εξηγεί τον ηλικιακό ρατσισμό στην τηλεόραση με μία πρόταση

Προκοπής Οικονομόπουλος/Papadakis Press

Στην εκπομπή Πάμε Δανάη, βρέθηκε καλεσμένη η Ρένια Λουιζίδου. Η ηθοποιός, που πρωταγωνιστεί για 2η χρονιά στην παράσταση Sexy Laundry, μίλησε για τον ρόλο της στην παράσταση, τον χρόνο που περνά κι όλα όσα φέρνει η ωριμότητα στη ζωή και την ψυχή ενός ανθρώπου, αλλά και τις αλλαγές που το πέρασμά του φέρνει στην εξωτερική εμφάνιση. Η Ρένια Λουιζίδου είναι ηθοποιός κι ως τέτοια είναι ένα πρόσωπο με δημόσιο λόγο, τον οποίο χρησιμοποιεί για να μιλήσει για την πραγματικότητα που βιώνει κι όχι την εξωραϊσμένη πραγματικότητα που θα ήθελε ο καθένας να ζει. Γι’ αυτό και ο λόγος της κερδίζει σε points ειλικρίνειας και σεβασμού.

«Μεγάλωσα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Αν πατήσεις στην τηλεόραση είναι σαν φωτογραφικό άλμπουμ της ζωής μου, από ποιον να κρυφτώ;», είπε αρχικά η Ρένια Λουιζίδου σε ό,τι αφορά τον χρόνο και την εξωτερική της εμφάνιση. «Το αγαπήσει είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Αντιμετωπίσει, αποδεχτεί συμφιλιωθεί τέτοια πράγματα», είπε για το πώς έχει δεχτεί η ίδια αυτές τις αλλαγές που μοιραία φέρνει ο χρόνος στην εικόνα της.

Μιλώντας για τη διαφορά στη σχέση αντρών και γυναικών για το γήρας, η Ρένια Λουιζίδου είπε τα αυτονόητα, για τους μεν θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη για τις δε μία διαδικασία που πρέπει να αποφύγουν λες και αυτό μπορεί να είναι ποτέ εφικτό.

«Θεωρώ ότι οι γυναίκες υφιστάμεθα μία αδικία, με την έννοια ότι είμαστε σε έναν κύκλο νομοτελειακό, είναι κάτι για το οποίο δεν ευθύνεσαι, δεν είναι κάτι που είναι προσωπική σου διαχείριση, που έκανες λάθος, είναι κάτι που είναι η φύση και θα έρθει για όλους, αλλά οι γυναίκες πρέπει να απολογηθούμε για αυτό σε αντίθεση με τους άντρες είναι φυσιολογικό», είπε η Ρένια Λουιζίδου.

Η ηθοποιός επεσήμανε ότι στη δουλειά της το έχει νιώσει αυτό, πολλές φορές. «Είναι αόρατη κοινωνική πίεση να κρατηθείς σε κάτι που ήσουν πριν. Ας πούμε ότι κάνεις την επιλογή να χτίσεις το απέξω, σήμερα η επιστήμη κάνει πολλά και δεν διαφωνώ καθόλου στην επιλογή αυτή, αλλά λύνεις ένα μέρος του προβλήματος που είναι αυτό που βλέπουν οι άλλοι. Το πρωί που σηκώνεσαι από το κρεβάτι, 55 χρόνων, θέλει λάδωμα το σώμα σου. Δεν είσαι αυτός που πεταγόταν στα 25 και τα 30 του. Εγώ δεν είμαι τουλάχιστον κι όλοι οι άνθρωποι που ξέρω στην ηλικία μου.

Είναι και το μέσα, άντε και έλυσες αυτό που βλέπει ο άλλος, αυτό που νιώθεις εσύ στις δυνάμεις που δεν είναι ίδιες. Εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί να κάνω ολόκληρη σεζόν τηλεόραση και θέατρο μαζί, τα είδα όλα. Δεν μπορώ να το υποστηρίξω, δε διαθέτω αυτήν την ενεργεία», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρένια Λουιζίδου σημείωσε ότι η αποδοχή ήταν για εκείνη ο ευκολότερος δρόμος. «Δεν τον πήρα από γενναιότητα αυτόν τον δρόμο, τον πήρα γιατί πιστεύω ότι μου είναι πιο εύκολο να ζήσω έτσι, παρά με την αγωνία της σύγκρισης με τον παλιότερο μου εαυτό ή από αυτό που περιμένει κανείς να είμαι βλέποντάς με απέξω. Μου φάνηκε ότι θα με τυρρανήσει περισσότερο αυτό, παρά το να πω ότι “ρε παιδιά εγώ, όπως κι εσύ και όλοι μας, μεγάλωσα”», εξήγησε.

Κι έπειτα ρωτήθηκε για το αν η ηλικία επηρεάζει τους ρόλους που προσφέρονται σε γυναίκες και άντρες, στο θέατρο και στην τηλεόραση. Η Ρένια Λουιζίδου με μία της πρόταση εξήγησε τον ηλικιακό ρατσισμό στην τηλεόραση.

«Στο θέατρο υπάρχουν ρόλοι για όλες τις ηλικίες, μεγαλώνοντας είναι και πολύ πιο ενδιαφέροντες, πιο σύνθετοι, πολυεπίπεδοι. Στο θέατρο δεν το αντιμετωπίζεις τόσο αυτό το πρόβλημα, αν θέλεις να παίξεις ρόλους μεγαλύτερης ηλικίας», σημείωσε αρχικά κι έπειτα πέρασε στο διαφορετικό πεδίο της τηλεόρασης, εκεί όπου οι ρόλοι «κατηγοριοποιούνται» βάσει ηλικίας. «Στην τηλεόραση τώρα, όχι, είναι αλλιώς τα πράγματα. Στην τηλεόραση στα 40 είσαι η πρωταγωνίστρια και στα 45 η μαμά της πρωταγωνίστριας», είπε η Ρένια Λουιζίδου. «Όλες μας. Αυτό είναι κάτι που καταγγέλουν και οι σταρ του Hollywood. Και είναι αλήθεια», είπε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο το αν ένας ρόλος είναι πρωταγωνιστικός ή όχι, παύει να έχει τόση σημασία για την ηθοποιό, όπως επεσήμανε στη συνέχεια. «Περνώντας και τα χρόνια σε αυτήν τη δουλειά καταλαβαίνεις ότι δεν είναι ούτε στην ποσότητα του ρόλου… σημασία έχει να έχει ζουμί όχι να είναι ο κεντρικός ρόλος», είπε η Ρένια Λουιζίδου.