WOMEN TODAY

Η νεανική επιχειρηματικότητα έχει άρωμα γυναικείο

Δεν ξέρω αν έχει τύχει να βρεθείς σε κάποια ημερίδα για την νεανική επιχειρηματικότητα, σε κάποια πρωτοβουλία για startups ή σε κάποιες από τις ελάχιστες αλλά πολύ σημαντικές πλατφόρμες που ασχολούνται με την απασχόληση των νέων. Εγώ έχω βρεθεί σε πολλές από αυτές και μπορώ με σιγουριά να σου μιλήσω για τρία στοιχεία που επικρατούν. Το πρώτο είναι η όρεξη για δημιουργία. Το δεύτερο είναι μια μικρή αγωνία στα μάτια των νέων για το τι θα σκαρφιστούν, τι θα δημιουργήσουν, τι νέο θα φέρουν στην αγορά. Και το τρίτο (ας που επιτρέψουν οι δικού μου ομόφυλοι άνδρες) είναι η μία ασίγαστη δύναμη που εμφανίζουν τα κορίτσια, σαν να θέλουν σε μια μέρα μόνο να κατακτήσουν τον κόσμο.

Ξέρεις όμως, αυτό δεν το παρατηρώ πια με εκείνη την παλιακή ανησυχία για την ανισότητα των φύλων. Θέλω να πιστεύω ότι τα έχουμε ξεπεράσει αυτά προ πολλού όλα αυτά στη χώρα μας και μπορώ να σκεφτώ εκατοντάδες παραδείγματα τόσο μα τόσο δυναμικών γυναικών στελεχών σε επιχειρήσεις και σε θέσεις που παλαιότερα ήταν ανδροκρατούμενες. Το παρατηρώ γιατί ξεχωρίζω ένα μικρό προτέρημα σε εκείνες τις προσπάθειες που έχουν άρωμα γυναικείο. Μια ξεχωριστή εσωτερική δύναμη.

Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να μιλήσουμε σήμερα με τρεις ικανότατες και πολύ δυναμικές γυναίκες από το πρόγραμμα ReGeneration. Για εκείνους και εκείνες που δεν γνωρίζουν τη δράση του ReGeneration, θα πω απλά ότι είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους πτυχιούχους όλων των ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να ξεχωρίσουν στην Ελλάδα.

Τι κάνει πολύ απλά;

Εντοπίζει νέους μέχρι 29 ετών και τους προετοιμάζει για την αγορά εργασίας. Προσφέροντάς τους κάτι μοναδικό. Τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με συνεργαζόμενες εταιρείες οι οποίες αναζητούν νέους εργαζόμενους πρώτα από την πλατφόρμα του ReGeneration και ύστερα από οπουδήποτε αλλού.

 

Το πρόγραμμα αυτό τρέχει εδώ και μια 5ετία, έχοντας επιτύχει 650 προσλήψεις σε παραπάνω από 250 συνεργαζόμενες εταιρείες. Το 2018, το είδαμε να παρουσιάζει το ReGeneration Academy που φιλοξενεί προγράμματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης, με στόχο να καλύψει το κενό μεταξύ διαθέσιμων θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας και κατάλληλα καταρτισμένων υποψηφίων.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το ReGeneration, δεν έχεις παρά να μπεις στο www.regeneration.gr.

Αλλά ας πάμε σε όσα είχαν να μας πουν οι τρεις αυτές γυναίκες που μίλησαν στο Ladylike για τις δικές τους προσδοκίες. Επιλέξαμε να μιλήσουμε με την Κατερίνα Κυπραίου, Senior Project Manager του προγράμματος ReGeneration για να μας δώσει την εσωτερική οπτική του προγράμματος αυτού αλλά και με δύο κορίτσια που έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα ReGeneration με το να βρουν αμειβόμενη απασχόληση.

Κατερίνα Κυπραίου

Senior Project Manager, ReGeneration

 

Στο κύμα των entrepreneurs και των start-ups τα τελευταία χρόνια, το γυναικείο στοιχείο μοιάζει πολύ δυναμικό. Είναι αυτό κάτι που παρατηρείτε και στο πρόγραμμα του ReGeneration;

Είναι αλήθεια ότι σχεδόν σε κάθε κύκλο αιτήσεων του προγράμματος, υπάρχει μια…girl power τάση καθώς οι γυναίκες ξεπερνούν τους άντρες στο σύνολο των συμμετοχών. Καθώς το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέες πτυχιούχους όλων των ειδικοτήτητων, φυσικά παρατηρούνται οι διαχρονικές τάσεις μεγαλύτερων ποσοστών γυναικών σε σχολές που παραδοσιακά «βγάζουν» γυναίκες απόφοιτους (πχ κατευθύνσεις κοινωνικών επιστημών), ωστόσο είναι πολύ αισιόδοξο ότι πλέον βλέπουμε τα νούμερα των γυναικών σε παραδοσιακά αντροκρατούμενες σχολές (πχ πληροφορική) σταδιακά να ανεβαίνουν. Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι αριθμοί στο ReGeneration! Συγκεκριμένα στο ReGeneration Academy, το hub του προγράμματος που φιλοξενεί εξειδικευμένη εκπαίδευση (άρα και τοποθέτηση) σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς που παρατηρείται κενό μεταξύ των θέσεων εργασίας και συγκεκριμένων δεξιοτήτων, έχουμε λανσάρει μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά προγράμματα για γλώσσες προγραμματισμού και για data science, όπου παλαιότερα οι συμμετέχοντες θα ήταν αποκλειστικά άντρες, ενώ τώρα το κλισέ αυτό σπάει με τη διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή γυναικών. Για παράδειγμα, στο πρώτο Coding School που πιλοτάραμε το 2017, η συμμετοχή των γυναικών πλησίασε το 30%, ενώ και στην συμπρωτευουσα και στο ReGeneration Academy Java4Web που τρέξαμε για πρώτη φορά εκεί, είχαμε συμμετοχή γυναικών σε ποσοστό 38%!

Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τους συμμετέχοντες;

Όχι μόνο υπάρχουν, αλλά επειδή το πρόγραμμα διακρίνεται από ένα ευρύ diversity, ως ομάδα μας αρέσει πολύ να τα παρατηρούμε και να τα ερμηνεύουμε. Ωστόσο ο κάθε κύκλος αιτήσεων είναι διαφορετικός, οπότε για λόγους συντομίας, θα παραθέσω μερικά στοιχεία από τον τελευταίο γενικό κύκλο (7ο) του ReGeneration:

– Από τους 287 φιναλιστ του προγράμματος (εκείνοι δηλαδή που πέρασαν με επιτυχία όλα τα στάδια αξιολογησης και επιλογής), οι 149 είναι γυναίκες (το girl power που λέγαμε!), ενώ 117 από το σύνολο κατέχουν τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό.

– Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 18 πόλεις από όλη την Ελλάδα και από 43 Πανεπιστήμια, ενώ τα top 5 backgrounds είναι Οικονομικά, Management, Μαθηματικά / Φυσική, Πληροφορική και Πολιτικοί Μηχανικοί.

– Το μεγαλύτερο ποσοστό των φιναλιστ (60%) είναι μεταξύ 25 και 29 ετών, ενώ αντίστοιχα το μεγαλύτερο ποσοστό (77%) έχει 0 έως 1 χρονια προϋπηρεσίας.

– Τέλος σε ποσοστό περίπου 40% οι υποψήφιοι του συγκεκριμένου κύκλου έμαθαν για το πρόγραμμα από φίλους τους, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς αυτό σημαίνει ότι το ReGen «μικρόβιο» εξαπλώνεται όλο και πιο πολύ!

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που ξεχωρίζετε στις γυναίκες υποψηφίους του προγράμματος;

Όλοι οι υποψήφιοι του ReGeneration εχουν καταρχάς ένα κοινό: είδαν την ευκαιρία και δεν την άφησαν να προσπεράσει. Οι γυναίκες συγκεκριμένα, νομίζω ότι χαρακτηρίζονται από αυτή τη δίψα να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες μπορείς να τους προσφέρεις. Είναι τολμηρές, βγαίνουν (κάποιες πιο εύκολα, άλλες λιγότερο) από το comfort zone τους ή τουλάχιστον είναι ανοιχτές στο να το δοκιμάσουν, ενώ, θεωρώ, ότι είναι και έτοιμες να αντιμετωπίσουν την αποτυχία που όμως στην πορεία θα μετατρέψουν σε όχημα για να επιτύχουν τελικά και να φθάσουν εκει που επιθυμούν. Είναι μαχήτριες. Μόνο και μόνο επειδή αποφάσισαν να μείνουν εδώ και να το παλέψουν στη χώρα τους. Και είμαι σίγουρη ότι η επιλογή τους αυτή θα τις αποζημειώσει!

Ποια είναι κατά τη δική σας άποψη εκείνα τα στοιχεία που θα έπρεπε να κάνουν μία εταιρεία να θέλει να μπει στο πρόγραμμα;

Καταρχάς η έμπρακτη στήριξη της νέας γενιάς, τόσο στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα αλλά και στην προσπάθεια να μείνουν στη χωρά λαμπρά μυαλά και να διαπρέψουν εδώ, συμβάλλοντας έτσι και στη μείωση της νεανικής ανεργίας. Οι εταιρείες που αναζητούν junior υποψηφίους και αποφασίζουν να τους βρουν μέσω του προγράμματος, ανακαλύπτουν ότι μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους μια δυναμική και πολυποίκιλη βάση νέων, ταλαντούχων πτυχιούχων, αρκετά υψηλού επιπέδου, καθώς η επιλογή τους γίνεται βάσει μιας πολύ διεξοδικής διαδικασίας αξιολόγησης που περιλαμβάνει αίτηση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ψυχομετρικά τεστ και συνεντεύξεις. Έτσι γίνεται χαρτογράφηση  της «αγοράς» των νέων πτυχιούχων, βοηθώντας τις εταιρείες να επιλέξουν γρήγορα και σωστά το νέο τους ταλέντο, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι στο πρόγραμμα.

Ποια ήταν η εξέλιξη του προγράμματος ReGeneration τη χρονιά που πέρασε;

Το 2018 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το πρόγραμμα. Μια χρονιά γεμάτη με πολλή δουλειά, μεγάλες συνεργασίες και αρκετές διακρίσεις. Στα χιλιόμετρα λοιπόν που κατέγραψε το πρόγραμμα μέσα στη χρονιά:

– ολοκληρώθηκαν 2 γενικοί κύκλοι αιτήσεων (6ος και 7ος), 4 εξειδικευμένοι κύκλοι σε coding, digital marketing, data science & data engineering και τουρισμό (με…επίσημη πρώτη στη Θεσσαλονική με το άνοιγμα εξειδικευμένου κύκλου σε Java γλώσσα προγραμματισμού).

– ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία μας εμπιστεύθηκα ως στρατηγικό συνεργάτη στο νέο της πρόγραμμα Project Future.

– είδαμε το πρόγραμμα και τις προσπάθειες όλων μας να αναγνωρίζονται με ένα χρυσό βραβείο στα HR Awards, άλλο ένα χρυσό στα Education Leaders Awards, ένα βραβείο Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αλλά και να ξεχωρίζουμε ως παγκόσμιο case study σχετικά με το μέλλον της εργασίας και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, μεταξύ κάποιων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που θα μελετηθούν από την Deloitte και το Global Business Coalition for Education (το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο εκπαίδευσης και εργασίας).

– ήταν μια χρονιά που είδαμε ακόμα περισσότερους ταλαντούχους νέους να ξεκινούν (ή να συνεχίζουν) την καριέρα τους μέσω του προγράμματος, αλλά και περισσότερες εταιρείες να πιστεύουν στη δυναμική του, να μας εμπιστεύονται και να επενδύουν σε ακόμα περισσότερους ReGenerators.

Μεταφράζοντας την πρόταση αυτή σε νούμερα, κλείνουμε τη χρονιά με συνολικά περισσότερες από 650 προσλήψεις και 250 εταιρείες στη φαρέτρα μας, 40.000 ώρες εκπαίδευσης και 15.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς. Αυτό που ωστόσο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, είναι και αυτό που ενώνει τη μικρή κατά τα άλλα αυτή ομάδα: το πάθος γι’αυτό που κάνει!

Τι μπορούν να περιμένουν ακόμα οι υποψήφιοι και οι εταιρείες από το πρόγραμμα μέσα στο 2019;

Ωραία πράγματα πρόκειται να συμβούν και τη νέα χρονιά! Διατηρώντας περίπου το ίδιο μοντέλο κύκλων αιτήσεων και προγραμμάτων με το 2018, αναμένεται να τρέξουν 2 γενικοί κύκλοι ReGeneration (Μαρτιο και Σεπτέμβριο) που θα συμπληρώνονται από τους μικρότερους, εξειδικευμένους κύκλους του ReGeneration Academy, με εκπαίδευση σε περιζήτητους τομείς της αγοράς, ενώ θα συνεχιστεί η συνεργασία με το Project Future της Τράπεζας Πειραιώς με επίσης εξειδικευμένους κύκλους. Έχουμε ένα μικρόβιο να δοκιμάζουμε διαρκώς καινούρια και καινοτόμα πράγματα και έχουμε ήδη κάποιες ιδέες που δουλεύονται, αλλά λέμε να αφήσουμε κάτι και για έκπληξη, οπότε… stay tuned!

Μαρία Μπαχτσεβάνη

ReGenerator που μέσω του προγράμματος εργάζεται στην Goldair Handling.

 

Πόσο απαιτητικό ή δύσκολο είναι να ολοκληρώσεις το πρόγραμμα και να έχεις μία ευκαιρία στο pool των εταιρειών του ReGeneration;

Θα το χαρακτήριζα απαιτητικό, με την έννοια ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης του προγράμματος δεν αφορά στο να δώσεις μια σωστή απάντηση, αλλά να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου και να καταφέρεις το καλύτερο δυνατό, περνώντας τα διάφορα στάδια αξιολόγησης. Η διαδικασία είναι δημιουργική και χρειάζεται πίστη στον εαυτό σου, επιμονή και πάθος για να διεκδικήσεις αυτή την ευκαιρία. Εκ των υστέρων, έχοντας συναναστραφεί τους finalists του κύκλου μου, με το επίπεδο των υποψηφίων να είναι αρκετά υψηλό, συνειδητοποιώ ότι οι όποιες απαιτήσεις αφορούν στο να αναδειχθούν οι ταλαντούχοι νέοι και είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα, εφόσον είμαι ανάμεσά τους.

Τι είναι αυτό που πιθανότατα σε τρομάζει τώρα στην αγορά εργασίας για την μελλοντική σου επαγγελματική εξέλιξη;

Μετά την εισχώρησή μου στην αγορά εργασίας με τρομάζει το πώς θα κάνω επιλογές και ποιες από αυτές θα διασφαλίσουν τη μετέπειτα θετική πορεία μου. Θέματα που αφορούν στην  περαιτέρω ακαδημαϊκή μου κατάρτιση, σε κάποια νέα θέση εργασίας, είτε τις καθημερινές επιλογές μου στο επίπεδο των προσωπικών και διαπροσωπικών σχέσεων με απασχολούν καθημερινά σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο κινούμαι άλλωστε.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που έχει να κερδίσει ένα νέος ή μία νέα από ένα πρόγραμμα σαν το ReGeneration;

Προγράμματα σαν το ReGeneration μας υπενθυμίζουν ότι, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, υπάρχει η ευκαιρία να πετύχεις τα όνειρά σου όπως αυτή δημιουργείται από άτομα που εργάζονται επίσης με πάθος και ενδιαφέρονται για το εργασιακό μέλλον των νέων. Αρκεί να έχεις πάθος και να το κυνηγήσεις. Πρόκειται για μία συνολική προσπάθεια προσωπικής και ιδίως επαγγελματικής ανάπτυξης μέσα από στοχευμένες ενέργειες για τη σύνδεση των νέων με την αγορά εργασίας και ιδίως με εταιρείες με σημαντική επιρροή στην αγορά, που πιθανώς δύσκολα θα μπορούσαν να προσεγγίσουν μόνοι. Η εκπαίδευση και η μοναδική εμπειρία των Mentoring Συναντήσεων με έμπειρα στελέχη του χώρου, συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ των νέων. Επίσης, προσφέρονται ευκαιρίες δικτύωσης μέσα από δράσεις που φέρνουν κοντά τους νέους αλλά και τη συνεργασία τέτοιων προγραμμάτων με άλλους φορείς. Δε θα μπορούσε να κλείσει πιο όμορφα αυτή η «επικοινωνία», παρά μιλώντας για την εθελοντική προσφορά και τη καλλιέργεια της ανθρωπιστικής συνείδησης μέσα από την ευκαιρία που έχουν οι νέοι να συμμετέχουν σε δράσεις ΜΚΟ. Έτσι, αποδεικνύεται η σοβαρή δουλειά που γίνεται από τέτοια προγράμματα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των νέων σε όλα τα επίπεδα.

Αναστασία Ματσουκοπέτρου

ReGenerator που μέσω του προγράμματος εργάζεται στην Roche.

 

Τι είναι εκείνο που σ’ έκανε να μπεις στη διαδικασία του ReGeneration;

Όταν έκανα αίτηση για το ReGeneration είχα ακούσει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως, ότι είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που προσφέρει σε νέους απόφοιτους, την ευκαιρία να ξεκινήσουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στην αγορά εργασίας. Έχοντας, λοιπόν και εγώ αποφοιτήσει από τις σπουδές μου, προπτυχιακές και μεταπτυχιακές, αποφάσισα να κάνω αίτηση.

Τι είναι εκείνο που σε τρόμαζε στην αγορά εργασίας πριν μπεις στο πρόγραμμα και πριν καταλήξεις αρχικά σε μία έμμισθη θέση;

Νομίζω ότι ήταν αρκετά αυτά που με τρόμαζαν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Καταρχάς, η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στην συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και το ποσοστό ανεργίας των νέων που είχε ήδη εκτοξευτεί πάνω από το 50% ήταν σίγουρα ανασταλτικοί παράγοντες . Επίσης, το γεγονός ότι μόλις είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου και βρισκόμουν στο μεταβατικό στάδιο αναζήτησης εργασίας και αναρωτιόμουν ποιος εργοδότης θα μου δώσει την ευκαιρία να κάνω την αρχή στον επαγγελματικό μου στίβο μέσα στην κρίση, με τρόμαζε ακόμα περισσότερο.  Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι πολλοί νέοι δεν βρίσκουν εργασία πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους, καθώς πιστεύω ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην  Ελλάδα απέχει αρκετά από το τί θέλει η αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή, ήταν ένας ακόμη σοβαρός λόγος.  Ωστόσο, το ReGeneration μπορώ να πω με μεγάλη μου χαρά ότι με βοήθησε να ξεπεράσω ό,τι με τρόμαζε. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε μια μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία με ένα συμβόλαιο 18μηνο στο τμήμα διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού  σε ένα αντικείμενο που έχω ήδη σπουδάσει.

Αν περιέγραφες το ReGeneration σε έναν φίλο ή μια φίλη σου τι θα του έλεγες ότι είναι; Το έχεις προτείνει σε οικείους σου;

Ναι φυσικά και το έχω προτείνει σε γνωστούς μου που βρίσκονται και αυτοί στο στάδιο αναζήτησης εργασίας. Πίσω από αυτό το πρόγραμμα, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά τί ανάγκες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας και το πρόγραμμα εξελίσσεται διαρκώς με νέες καινοτόμες ιδέες. Αυτή τη στιγμή, συνεργάζεται με πάνω από 250 εταιρείες (ελληνικές και πολυεθνικές) και πολλές από αυτές έχουν ισχυρό όνομα στην αγορά και αυτό βοηθάει πάρα πολύ τους υποψήφιους να εργαστούν σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον με πολλές προοπτικές εξέλιξης και να χτίσουν ένα δυνατό βιογραφικό. Ακόμα και οι ίδιοι υποψήφιοι που αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε,  το ReGeneration μας  δίνει την δυνατότητα πέρα από την απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας να εκπαιδευτούμε πάνω σε κάποια skills που είναι σημαντικό να αναπτύξουμε προκείμενου η προσαρμογή μας σε ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον να γίνει ομαλά.