WOMEN TODAY

H Linda Evangelista πήρε θέση προς τις γυναίκες που κατηγορούν τον πρώην σύζυγό της για βιασμό

Invision/AP IMAGES Evan Agostini

Μία νέα έρευνα έχει ξεκινήσει κατά του Gérald Marie τον οποίο 9 γυναίκες κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση ή βιασμό. Ήταν ο άλλοτε παντοδύναμος στον χώρο της μόδας προέδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του πρακτορείου Elite model agency. Ήταν για χρόνια ο σύζυγος του super model των 90s, Linda Evangelista.

Η 55χρονη σήμερα Linda Evangelista, παραχώρησε αποκλειστικές δηλώσεις στο περιοδικό “Guardian’s Weekend”, ενώ η ίδια έκδοση φιλοξενούσε τις μαρτυρίες 8 πρώην μοντέλων που κατηγορούν τον Gérald Marie. H Evangelista επαίνεσε το κουράγιο και τη δύναμη αυτών των γυναικών και εξέφρασε την στήριξή της στα πρόσωπά τους. Όπως είπε δεν γνώριζε τίποτα για όσα είχαν συμβεί. Από καμία μαρτυρία άλλωστε δεν προκύπτει ότι το μοντέλο γνώριζε για τις επιθέσεις και τους βιασμούς του συζύγου της.

Η στήριξη της Linda Evangelista

«Κατά τη διάρκεια της σχέσης μου με τον Gérald Marie, δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτές τις κατηγορίες που έχουν γίνει απέναντί του, οπότε δεν ήμουν σε θέση να βοηθήσω τις γυναίκες αυτές», είπε η Linda Evangelista που παρέμεινε παντρεμένη με τον Gérald Marie, από το 1987 ως το 1993.

Linda Evangelista Gérald Marie O Gérald Marie και η Linda Evangelista το 1991 στη Νέα Υόρκη. / Ron Galella Collection via Getty Images / Ron Galella, Ltd.
O Gérald Marie και η Linda Evangelista το 1991 στη Νέα Υόρκη.

«Ακούγοντάς τις τώρα, και βασισμένη στις δικές μου εμπειρίες, πιστεύω πώς όσα λένε είναι αλήθεια. Ραγίζει η καρδιά μου γιατί αυτές είναι πληγές που μπορεί ποτέ να μη γιατρευτούν και θαυμάζω το κουράγιο και τη δύναμή τους να μιλήσουν σήμερα», συμπλήρωσε η Linda Evangelista.

Η μαρτυρία της Carré Otis και των άλλων γυναικών

Η παρέμβαση του μοντέλου που θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά στην ιστορία της μόδας, ήρθε όταν 4 ακόμα μοντέλα εμφανίστηκαν για να κατηγορήσουν τον πρώην σύζυγό της στο περιοδικό της Guardian, ανεβάζοντας τον αριθμό των κατήγορών του σε 9.

Ο Marie ήταν ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του Elite model agency που στα ’90s εκπροσωπούσε τα super models της εποχής, όπως τη Cindy Crawford, την Claudia Schiffer και τη Naomi Campbell. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού.

Ένα από τα διασημότερα μοντέλα που κατηγορούν τον Gérald Marie για βιασμό είναι η Carré Otis. Όπως ισχυρίζεται ήταν 17 ετών όταν ο Marie την βίασε επανειλημμένα καθώς εκείνη ζούσε σε ένα δωμάτιο του διαμερίσματός του το 1986.

Η Linda Evangelista που ήταν ζευγάρι από τότε με τον Marie αλλά δεν βρισκόταν στο διαμέρισμά του όταν έλαβε χώρα η κακοποίηση. Η Otis όπως και τα άλλα μοντέλα δεν υπονόησαν ποτέ ότι η Evangelista μπορεί και να ήξερε κάτι.

Η αντίδραση του πρώην συζύγου της Linda Evangelista

Οι πρώτες κατηγορίες κατά του Marie, που λειτούργησαν ως αιτία για να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του στην Γαλλία ήρθαν από την Otis, την Jill Dodd (ισχυρίζεται ότι την βίασε το 1980), η Ebba Karlsson (ισχυρίζεται ότι την βίασε ηλεκτρονικά το 1980) και από την πρώην μυστική δημοσιογράφο του BBC, Lisa Brinkworth που δέχθηκε τη σεξουαλική του επίθεση όσο ερευνούσε τη βιομηχανία του μόντελινγκ το 1998.

Οι δικηγόροι του Gérald Marie εξήγησαν ότι οι κατηγορίες που έχουν γίνει εναντίον του, τον έχουν επηρεάσει βαθύτατα και τις αρνείται κατηγορηματικά. «Προτίθεται να συμμετέχει ενεργά στην αποκάλυψη της αλήθειας μέσα από την έρευνα που ξεκίνησε», είπαν μεταξύ άλλων.

Στο περιοδικό της Guardian, μίλησαν επίσης τα πρώην μοντελα Wendy Walsh, Ann Maguire και EJ Moran, για πρώτη φορά. Η Walsh που σήμερα είναι 58 ετών και εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός στις ΗΠΑ, είπε πώς ο Marie τη βίασε το 1980 στο Παρίσι. Η Walsh τόνισε ότι «μιλάω τώρα γιατί πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ακόμα πρόβλημα για τα κορίτσια στη βιομηχανία σήμερα και πρέπει να σταματήσει».

Κι όμως ο Marie έχει ακόμα «έλεγχο» στον χώρο της μόδας

Ο Marie ήταν στο τιμόνι του πρακτορείου Elite μαζί με τον ιδρυτή του John Casablancas, μέχρι που το πρακτορείο χρεοκόπησε δύο φορές. Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί δύο εταιρείες από τον αρχικό κορμό της Elit, η Creative World Management και η Elite World Group, που έχουν φροντίσει να διαχωρίσουν τη θέση τους από υποθέσεις κακοποίησης που έχουν συμβεί στο παρελθόν και να κρατήσουν τις αποστάσεις τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Όσο για τον Marie, όπως αναφέρει η Guardian, παραμένει επενδυτής με ορισμένο βαθμό ελέγχου στο πρακτορείο Oui Management, παρόλο που η εταιρεία τονίζει ότι δεν είναι στη λίστα των εργαζόμενων σε αυτήν, αυτή τη στιγμή.