ROLE MODELS

H Halle Berry έσπασε 2 πλευρά και έδωσε γροθιά σε ένα μεγάλο στερότυπο

ⓒ2021 Willy Sanjuan/Associated Press

Μπορεί ο Χορός των Τεράτων που της έφερε το Όσκαρ στο βιογραφικό της να την έκανε την πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδιζε ποτέ το σημαντικό αυτό βραβείο, αλλά η Halle Berry δεν σταμάτησε να σπάει τους φραγμούς και τα στερεότυπα το 2001. Συνεχίζει να ανοίγει δρόμους για τις συναδέλφους της μέχρι σήμερα.

Η νέα ταινία της Halle Berry, την οποία μάλιστα σκηνοθετεί, εκτός του ότι ενσαρκώνει τη βασική της ηρωίδα, είναι ένα ακόμα τέτοιο σπάσιμο στερεοτύπων. Κι η Halle Berry το ολοκλήρωσε ακόμα κι αν χρειάστηκε στη διαδικασία να σπάσει και δύο πλευρά.

Η ταινία με τίτλο Bruised αφορά μία γυναίκα αθλήτρια της πάλης κι έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2020. Τώρα αναμένεται να γίνει διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες της πλατφόρμας του Netflix και για να το ανακοινώσει η Halle Berry πραγματοποίησε μία ανάρτηση στο Twitter. Σε αυτή μίλησε για τον ηλικιακό ρατσισμό στο Hollywood και το πώς και αυτή η ταινία αλλάζει για μία ακόμα φορά τα δεδομένα για τις γυναίκες άνω των 40 ετών.

«Παλιά ήταν σύνηθες όταν φτάσεις τα 40 η καριέρα σου να τελειώνει. Κι εννοώ να ξοφλάει πραγματικά. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έπαιζα μία αθλήτρια του MMA στα 54 μου χρόνια. Όμως το έκανα, οπότε πρέπει κάτι να αλλάζει. Είμαι η απόδειξη», έγραψε η ηθοποιός στο Twitter. Στα 54 της χρόνια ενσάρκωσε αυτόν τον ρόλο. Και το Σάββατο 14 Αυγούστου μπορεί να κλείσει τα 55 της χρόνια υπερήφανη που έβαλε ξανά το λιθαράκι της για όλες μας.

Πράγματι τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Οι γυναίκες ηθοποιοί που πέρασαν τα 40 δεν παίζουν απλά ρόλους, παίζουν ρόλους σε ταινίες δράσης, σωματικά απαιτητικές, όπως ακριβώς παραμένει και η ζωή τους μακριά από τα κινηματογραφικά σετ. Κι επιτέλους ο κινηματογράφος αρχίζει να δείχνει τη ζωή όπως πραγματικά είναι κι όχι όπως το πλασματικό πρότυπο του «πάντα νέου» Hollywood θέλει.

H Halle Berry τραυματίστηκε αλλά δεν σταμάτησε τα γυρίσματα

Το να ολοκληρώσει αυτή την ταινία δεν ήταν εύκολο task για τη Halle Berry. Όπως είχε γίνει γνωστό πριν καιρό, η ηθοποιός από την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων είχε ένα ατύχημα στο set κι έσπασε δύο απο τα πλευρά της. Η Halle Berry, όπως είπε στο Entertainment Weekly αρνήθηκε να σταματήσει τα γυρίσματα εξαιτίας του τραυματισμού της.

Ο stunt coordinator της ταινίας Bruised είπε στο ίδιο μέσο ότι η ο τραυματισμός της ήταν σοβαρός. «Ήταν κάπως μεγάλος τραυματισμός. Αλλά η έντασή της, η Halle είναι μια ειδική περίπτωση. Έχω δουλέψει με πάρα πολλούς ηθοποιούς αλλά σχεδόν κανείς τους δεν έχει αυτή την εργασιακή ηθική», σημείωσε. Η Ηalle Berry είχε επίσης ραγίσει τα πλευρά της δουλεύοντας το 2019 στην ταινία John Wick: Chapetr 3 – Parabellum. Τότε τα γυρίσματα διακόπηκαν για μήνες. «Σε αυτή την ταινία, επειδή ήταν ανεξάρτητη το buget ήταν μικρό. Ο σκηνοθέτης μέσα μου είπε “Δεν έφτασα τόσο μακριά και δούλεψα τόσο για να πάω σπίτι”», είπε για την απόφαση της να συνεχίσει.

Αρχικά ο ρόλος της στην ταινία προοριζόταν για την Blake Lively ενώ σκηνοθέτης της θα ήταν ο Nick Cassavetes. Η Halle Berry ανέλαβε τελικά την σκηνοθεσία και τα γυρίσματα είχαν διάρκεια 5 εβδομάδες. «Ήταν σημαντικό για μένα να παρουσιάσω όλους τους χαρακτήρες ραγισμένους και σπασμένους. Το να μην κάνω κανέναν καλό ή κακό αλλά με όλες τις αποχρώσεις του γκρι μέσα τους, όλους τραυματισμένους στο δρόμο τους, όλους να παλεύουν για τη δική τους εξιλέωση ή για να επιβιώσουν στις συνθήκες της ζωής τους», σημείωσε για τη σκηνοθετική ματιά της.

Το Bruised έρχεται στο Netflix στις ΗΠΑ στις 24 Νοεμβρίου.