ROLE MODELS

H Greta Thunberg ξεγυμνώνει τους παγκόσμιους ηγέτες και το «μπλα, μπλα, μπλα» τους και γίνεται viral

@2021 Michael Sohn/ AP IMAGES

Η Greta Thunberg είναι ένα κορίτσι φαινόμενο. Απόλυτα αφιερωμένη στην αφύπνιση του κόσμου για την κλιματική κρίση, απόλυτα δεσμευμένη να ζητά δράση όπου σταθεί κι όπου βρεθεί από τους παγκόσμιους ηγέτες, η ακτιβίστρια από τη Σοηδία αποφάσισε να ακυρώσει τους κορυφαίους πολιτικούς για την αδράνεια στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, χρησιμοποιώντας τα μεγάλα λόγια τους για το ζήτημα, στην ομιλία της στη Σύνοδο Κορυφής Youth4Climate στο Μιλάνο.

Η Greta Thunberg αποφάσισε να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή χρησιμοποιώντας τις διασημότερες εκφράσεις ηγετών απ’ όλο τον κόσμο. «Το να παλέψεις την κλιματική αλλαγή απαιτεί πρωτοπορία, συνεργασία και θέληση», σημείωσε αναφερόμενη στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Narendra Modi. «Όταν λέω κλιματική αλλαγή, τι σκέφτεστε; Εγώ δουλειές. Πράσινα επαγγέλματα. Πράσινα επαγγέλματα», ανέφερε από ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden. «Πρέπει να βρούμε μία ομαλή μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Δεν υπάρχει Planet B», είπε αναφερόμενη σε λόγο του Emmanuel Macron κι έπειτα άφησε το κοινό να καταλάβει γιατί ξεκίνησε κατ’ αυτόν τον τρόπο την ομιλία της.

«Δεν υπάρχει Planet μπλα. Μπλα, μπλα, μπλα», συνέχισε και το ακροατήριο ενθουσιάστηκε. Ο Boris Johnson ήταν ο επόμενος που βρήκε χώρο με μία φράση του στην ομιλία της. «Δεν έχει να κάνει με κάποιο ακριβό, πολιτικά ορθό όνειρο ή μπλα, μπλα, μπλα», είπε.

«Πράσινη οικονομία, μπλα, μπλα, μπλα. Μηδενικές εκπομπές, μπλα, μπλα, μπλα. Κλιματικά ουδέτεροι, μπλα, μπλα, μπλα. Αυτά είναι το μόνο που ακούμε από τους υποτιθέμενους ηγέτες μας. Λόγια που ακούγονται τέλεια μέχρι στιγμής, αλλά καμία δράση ή ελπίδες και όνειρα. Οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες μας πνίγονται στις κενές υποσχέσεις τους», πρόσθεσε η Greta Thunberg φέρνοντας πάλι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής στο σημείο μηδέν όπου βρίσκεται.

Αρκεί να σου πω, για να καταλάβεις την απογοήτευση της Greta Thunberg, οτι οι εκπομπές αερίου είναι σε πορεία ανόδου που θα φτάσει στο 16% μέχρι το 2030 σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Βρίσκονται σε απολύτως αντίθετη πορεία από το να μειωθούν στο μισό, που είναι το αναγκαίο για να κρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από το διεθνώς συμφωνημένο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

«Φυσικά χρειαζόμαστε εποικοδομητικό διάλογο», είπε στη συνέχεια η Greta Thunberg που η προσωπική της απεργία για το κλίμα το 2018 δημιούργησε ένα ολόκληρο κίνημα νέων ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή. «Αλλά είχαν 30 χρόνια τα οποία γέμισαν με μπλα, μπλα, μπλα και που μας οδήγησε αυτό; Μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε την κατάσταση. Είναι ολοκληρωτικά εφικτό. Θα χρειαστεί άμεση, δραστική μείωση των εκπομπών αερίου. Αλλά δεν θα τα καταφέρουμε αν συνεχίσουμε όπως τώρα. Η αδράνεια των παγκόσμιων ηγετών μας είναι μία προδοσία απέναντι στις τωρινές και τις επόμενες γενιές», σημείωσε η Greta Thunberg.

Greta Thunberg Η Σουηδή ακτιβίστρια κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Μιλάνο. / @2021 Luca Bronco/AP Images
Η Σουηδή ακτιβίστρια κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Μιλάνο.

Μία νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και αναδημοσίευσε η βρετανική Guardian, έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, θα βιώσουν πολύ περισσότερους καύσωνες κι άλλες κλιματικές καταστροφές στη ζωή τους σε σχέση με τους παππούδες τους, ακόμα κι αν οι χώρες συμβιβαστούν κι εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους για την κλιματική κρίση. Όπως καταλαβαίνεις, η Greta δεν έχει διόλου άδικο.

Η Greta Thunberg, η ακτιβίστρια από την Ουγκάντα, Vanessa Nakate η οποία μίλησε για την αναμονή 10 ετών των αναπτυσσόμενων χωρών για την οικονομική ενίσχυση που οι μεγάλοι ηγέτες του κόσμου είχαν δεσμευτεί να προσφέρουν για να καλύψουν τις αλλαγές που χρειάζονταν για την κλιματική κρίση, και πολλοί ακόμα νεαροί ακτιβιστές βρέθηκαν στο The Youth4Climate Summit στο Μιλάνο. Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται έναν μήνα πριν από το συνέδτριο των Cop26 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη στις 31 Οκτωβρίου. Σε αυτό όλες οι χώρες που συμβάλλουν στην μόλυνση του πλανήτη θα πρέπει να δεσμευτούν αυστηρά για τις εκπομπές αερίων τους.

«Προσκαλούν εκλεκτά νέα άτομα σε συνέδρια σαν αυτό για να προσποιηθούν ότι μας ακούν. Αλλά είναι φανερό ότι δεν μας ακούνε. Οι εκπομπές αερίων μας αυξάνονται. Η επιστήμη δεν λέει ψέματα. Δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε τους ανθρώπους στην εξουσία να αποφασίζουν τι είναι πολιτικά εφικτό. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε να αποφασίζουν τι σημαίνει ελπίδα. Η ελπίδα δεν είναι παθητική. Η ελπίδα δεν είναι μπλα μπλα μπλα. Η ελπίδα είναι να λες την αλήθεια. Η ελπίδα είναι να δρας. Και η ελπίδα πάντα έρχεται από το λαό», κατέληξε η Greta Thunberg. Κανένα μπλα, μπλα, μπλα εκ μέρους της ακτιβίστριας που ποτέ δεν δίστασε να απαντήσει στους πολιτικούς αυτού του κόσμου με τη δική της αλήθεια.