ROLE MODELS

H Emma Pallant- Browne έδωσε την καλύτερη απάντηση για τη φωτογραφία με την περίοδό της

Scott Strazzante/San Francisco Chronicle via Getty Images)

Περίοδος. Μία πραγματικότητα που αφορά σχεδόν τον μισό πλανήτη κι ακόμα παραμένει ταμπού. Ευτυχώς υπάρχουν αθλήτριες όπως η Emma Pallant – Browne που απέναντι σε όποιον «σοκάρει» ακόμα και εν έτει 2023 το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν περίοδο, έχει την κατάλληλη απάντηση. Η αθλήτρια του τριάθλου που είναι στην 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μίλησε για την πραγματικότητα του να αγωνίζεται ενώ έχει περίοδο.

Η Emma Pallant – Browne απαθανατίστηκε σε μία φωτογραφία που είχε αναρτηθεί στο Instagram από τον αγώνα PTO European Open που διεξάχθηκε στην Ίμπιζα της Ισπανίας. Σε αυτήν, φαίνεται ένας λεκές από αίμα περιόδου στη στολή που φοράει. «Όχι η πιο κολακευτική φωτογραφία, σίγουρα θα μπορούσες να την περικόψεις λίγο καλύτερα», έγραψε κάποιος σχολιάζοντας τη φωτογραφία της. Και η Emma Pallant – Browne απάντησε υποδειγματικά.

«Σε ευχαριστώ που νοιάζεσαι αλλά είναι σίγουρα κάτι για το οποίο δεν ντρέπομαι να απαντήσω γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα των αθλητριών. Η περίοδος μου έρχεται μία φορά τον μήνα και μία από τις μέρες της η ροή θα είναι τρομερά μεγάλη. Προσεύχομαι να μην είναι μέρα αγώνα αυτή αλλά πού και πού είναι. Ό,τι ταμπόν και να έχω βάλει, δεν συγκρατεί τη ροή για 3 ώρες», σημείωσε αρχικά η αθλήτρια.

«Όπως, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει θέματα σε έναν αγώνα, έτσι κι εγώ πρέπει να το “καταπιώ” και να δώσω το 100% μου και να μην φοβάμαι να μιλήσω στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα», συνέχισε η Emma Pallant – Browne.

Η φωτογραφία και η απάντηση της Emma Pallant – Browne έγινε viral όταν η σελίδα στο Instagram The Female Athlete Project που έχει στόχο «την αύξηση της ορατότητας των γυναικών στον αθλητισμό», την αναπαρήγαγε για να μπορέσει να συμβάλει στην εξάλειψη του ταμπού της περιόδου στον αθλητισμό. Οι 50 χιλιάδες followers της σελίδας φρόντισαν για τα υπόλοιπα.

Η απάντησή της Emma Pallant- Browne ήρθε σαν βάλσαμο για πολλές ακόμα αθλήτριες που την αποθέωσαν για την ειλικρίνειά της στα social media. «Μόλις χθες ανάρτησα ένα story για την απόδοσή μου στους αγώνες και την επιρροή αυτών των ημερών του μήνα. Πρέπει να κανονικοποιήσουμε τις συζητήσεις γι’ αυτό, επειδή ειλικρινά δεν θα έπρεπε να είναι άβολο ή τεράστιο ζήτημα. Είναι απλά μέρος της ζωής», έγραψε η αθλήτρια του τριάθλου Renee Kiley.

Η παραολυμπιονίκης Stef Reid σημείωσε επίσης: «Βλέπουμε συνεχώς φωτογραφίες αθλητών με μελανιές και αίματα. Γιατί αυτή θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή;».

H Emma Pallant- Browne μετά την ανταπόκριση που έλαβε η απάντησή της στον σχολιαστή της φωτογραφίας της, επανήλθε αναρτώντας εκ νέου την επίμαχη φωτογραφία της στο Instagram. «Γιορτάζοντας τις υπέροχες γυναίκες των sports και τους εξίσου υπέροχους άντρες που τις υποστηρίζουν. Νιώθω ταπεινή μπροστά στην ποσότητα των μυνημάτων που έχω λάβει από άντρες και γυναίκες (θα δώσω άλλη μία ευκαιρία στο κυπελλάκι περιόδου) για την καθόλου λαμπερή πραγματικότητα του να τρέχουμε σε αγώνες κατά τη διάρκεια της περιόδου μας. Αυτή είναι η αλήθεια των γυναικείων αθλημάτων και όσα περισσότερα φράγματα μπορούμε να σπάσουμε τόσο καλύτερα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Για λόγους περιεχομένου και ελπίζοντας αυτό να απαντά σε πολλές απορίες: Έτρεξα με μαγιό γιατί ζεσταίνομαι πολύ και λιποθυμώ στους αγώνες όταν κάνει ζέστη κι όταν έχω περίοδο η θερμοκρασία του σώματός μου είναι επίσης υψηλότερη. Έχω μία ολόσωμη φόρμα για τους πιο δροσερούς αγώνες σε πιο σκούρο χρώμα αλλά τα ανοιχτά χρώματα τα δοκίμασα για το εφέ της δροσιάς», πρόσθεσε.

«Η ιδέα του να επεξεργαστώ τη φωτογραφία θα σήμαινε ότι κάτι είναι λάθος σε αυτή», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, και αυτό είναι το νόημα. Η περίοδος πρέπει να κανονικοποιηθεί. Κι αυτό προσπάθησε να κάνει η αθλήτρια.