ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Γιούλικα Σκαφιδά: Η εξομολόγηση – γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Η Γιούλικα Σκαφιδά αποκάλυψε ότι πέρασε μία νύχτα στο αυτόφωρο, αφού έπεσε θύμα ξυλοδαρμού προσπαθώντας να υπερασπιστεί δικό της άνθρωπο που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά. Η εξομολόγησή της μέσω Instagram είναι ανατριχιαστική, κυρίως επειδή φανερώνει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα θύματα έμφυλης βίας.

Η Γιούλικα Σκαφιδά μίλησε για την υποκρισία με την οποία η κοινωνία αντιμετωπίζει τα θύματα, καθώς θεωρητικά τα υπερασπίζεται, αλλά πρακτικά διστάζει να εμπλακεί, παρά συγκινείται, όταν οι γυναίκες γίνονται νούμερα στη μακρά λίστα με τις γυναικοκτονίες.

Δίνοντας τίτλο στην ανάρτησή της «Μία νύχτα στο αυτόφωρο ή Πόσο αληθινά έτοιμοι είμαστε να μιλήσουμε για την κακοποίηση», η Γιούλικα Σκαφιδά εξηγεί ότι μοιράστηκε την ιστορία της για να μας προβληματίσει για το κατά πόσο στην πράξη κάνουμε το χρέος μας για να παραδώσουμε μία καλύτερη κοινωνία στις επόμενες γενιές.

«Πριν λίγες μέρες πέρασα τη νύχτα μου στο αυτόφωρο. Έπεσα θύμα ξυλοδαρμού επειδή προσπάθησα να υπερασπιστώ κοντινό μου άνθρωπο που δέχεται καιρό τώρα κακοποιητική συμπεριφορά», σημείωσε η Γιούλικα Σκαφιδά.

«Το παρακάτω κείμενο δεν είναι μία προσωπική εξομολόγηση γι’ αυτήν την άσχημη εμπειρία. Γι’ αυτά έχω μιλήσει στους δικούς μου ανθρώπους: Κλειστοφοβία που ανακάλυψα πως έχω ή που απέκτησα, τη σοκαριστική στιγμή που σου ζητάν να λύσεις και να παραδώσεις τα κορδόνια σου από φόβο μήπως κάνεις κακό στον εαυτό σου, τη μυρωδιά και τα σκοτάδια ενός παγωμένου δωματίου που θα κουβαλάω μέσα μου για καιρό ακόμα», συνέχισε τη διήγησή της σημειώνοντας «Αυτά τα διαχειρίζομαι, είναι οκ».

«Θα ήθελα να μιλήσω για τη γυναικεία κακοποίηση», τόνισε η Γιούλικα Σκαφιδά. «Η κοινωνία αντιμετωπίζει τη γυναικεία κακοποίηση με μεγάλη υποκρισία. Γιατί ενώ στη θεωρία υπερασπίζεται τα θύματα και καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές. Στην πράξη στρέφει αλλού το βλέμμα. Οι γείτονες φοβούνται να μιλήσουν, οι επαγγελματίες φοβούνται να μπλέξουν, κοινωνικοί φορείς ζητάνε αποδεικτικά στοιχεία», σημείωσε.

Στη συνέχεια η ηθοποιός αναφέρθηκε στις άλλες μορφές κακοποίησης πέρα από τη σωματική, οι οποίες δεν έχουν φανερά σημάδια για να την αναγνωρίζουμε. «Εκτός από τη σωματική βία υπάρχει και η λεκτική βία και η ψυχολογική βία. Είναι πιο ύπουλες από την σωματική, γιατί δεν αφήνουν σημάδια και παίζουν με το μυαλό των θυμάτων», έγραψε η Γιούλικα Σκαφιδά.

«Μία κακοποιημένη γυναίκα δεν είναι αναγκαστικά μόνο αυτή που τριγυρνάει στους δρόμους της Αθήνας κλαμένη με μελανιές στο σώμα. Είναι και μια γυναίκα που έχει χαμόγελο στα χείλη, αγάπη για τη ζωή, μπορεί να είναι καλοντυμένη, να δείχνει ευτυχισμένη. Όσοι όμως τη γνωρίζουν καλά, βλέπουν τη σιωπή και τον φόβο πίσω από το βλέμμα.

Ένας κακοποιητής δε μοιάζει με τους κακούς στα αμερικανικά μπλοκμπάστερ, δεν έχει τρία αυτιά, γαμψή μύτη και μακριά κοφτερά νύχια. Κυκλοφορεί δίπλα μας. Ίσως είναι καλοντυμένος, ίσως είναι πολύ ευγενικός, ίσως έχει μία δουλειά με κύρος», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η Γιούλικα Σκαφιδά, διαπίστωσε με θλίψη ότι οι γυναίκες που «δικαιώνονται» μόνο αν γίνουν αριθμός. «Με μεγάλη απογοήτευση διαπίστωσα μέσα από την εμπειρία μου ότι μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα κακοποίησης λεκτικής, σωματικής ή ψυχολογικής, θα βρει το δίκιο της μόνο εάν γίνει ένας αριθμός. Γυναικοκτονία Νο 160. Θα δούμε την υπόθεση στην τηλεόραση, θα λυπηθούμε, θα εκφράσουμε τη συμπάθεια μας στο θύμα και ας μην το γνωρίζαμε», σημείωσε.

Η ηθοποιός εξήγησε στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους μοιράστηκε αυτή την ιστορία σημειώνοντας παράλληλα ότι «γυναίκες δυναμικές έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιήσει την αναγνωρισιμότητά τους για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σε κοινωνικά θέματα».

«Κοινοποιώ αυτήν την ιστορία για να αναρωτηθούμε όλοι κατά πόσο στην πράξη κάνει καθένας από μας το χρέος του για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο πιο φωτεινό χωρίς βία και χωρίς βλέμματα γεμάτα σιωπές και φόβο», σημείωσε. «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική», πρόσθεσε.