ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Γιατί αυτή η γυναίκα είχε περίοδο για πέντε χρόνια;

Η περίοδος σου διαρκεί δυο βδομάδες και σε πιάνει πανικός. Κάτι σου συμβαίνει λες, δε γίνεται. Όμως πώς θα σου ακουγόταν αν μάθαινες ότι μια γυναίκα βλέπει για πέντε συνεχόμενα χρόνια περίοδο; H Chloe Christos το έχει βιώσει.

Ήταν 14 ετών όταν είδε για πρώτη φορά αίμα. Ήταν πολύ χαρούμενη γιατί σε όλες τις φιλές της συνέβαινε το ίδιο. Όταν πέρασαν μερικές βδομάδες κι αυτή συνέχιζε να αιμορραγεί κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Επισκέφτηκε τον γιατρό της και της είπε πως έχει πολύ χαμηλό σίδηρο. Της είπε πως πρέπει να τρώει περισσότερο κόκκινο κρέας και ότι αυτό το περιστατικό συμβαίνει σε πολλές γυναίκες στην αρχή της περιόδου τους.

Η κατάσταση της όμως όλο και χειροτέρευε. Ενώ πέρασαν πολλοί μήνες από την μέρα που είδε περίοδο, συνέχισε να βλέπει. Δυσκολευόταν να κολυμπήσει και δεν είχε καλές επιδόσεις στο σχολείο. Λόγω της αιμορραγίας ένιωθε αρκετά κουρασμένη και χρειάστηκε να κάνει μεταγγίσεις σιδήρου.

Τελικά μετά από πέντε χρόνια έμαθε τι συνέβαινε στον οργανισμό της. Είχε την νόσο Willebrand disease (vWD), μια κληρονομική και σπάνια ασθένεια. Δυστυχώς οι γυναίκες που πάσχουν από αυτή την νόσο έχουν συμπτώματα όπως βαριά έμμηνο ρύση.

Τους τελευταίους μήνες ανακαλύφθηκε ένα φάρμακο που ομαλοποιεί έμμηνο ρύση. Η Chloe Christos νιώθει πολύ καλύτερα και το πιο σημαντικό δεν χρειάζεται να πάρει άδεια απ’ την δουλειά.