ΚΑΡΙΕΡΑ

Γ. Βλάχου, πρόεδρος Ανοιχτής Αγκαλιάς: “Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής”

Οι ανάγκες των πρόωρα γεννημένων μωρών και πολλές νότες που θα ακουστούν την ερχόμενη Τρίτη στο Ηρώδειο, στάθηκαν αφορμή να γνωρίσω τη ΜΚΟ, Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής "Ανοιχτή Αγκαλιά". Μπορεί να υπάρχει πάνω 20 χρόνια και να έχει βοηθήσει εκατοντάδες παιδιά, όμως δεν είχε τύχει να ξέρω πολλά για τη δράση της.

Έμαθα τα πάντα, από τη δυναμική πρόεδρο της, Γιολάντα Βλάχου, η οποία με υποδέχτηκε στο παράρτημα του Παίδων Π. & Α. Κυριακού, επί της Μεσογείων. Εκεί, δηλαδή που εδρεύει και η “Ανοιχτή Αγκαλιά”.

Μιλήσαμε για κλόουν, παιδικά χαμόγελα σε δύσκολες μέρες, γιατρούς σε ακριτικές περιοχές. Μα εκτός από αυτά, τα “τυπικά”, η κουβέντα πήγε στον εθελοντισμό ευρύτερα, στην αξία της ομάδας αλλά και στη ζωή την ίδια εκείνων που αποφασίζουν να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους, δαπανώντας πολύ ελεύθερο χρόνο.

Περίπου μιάμιση ώρα μετά, έφυγα με την αίσθηση που πολύ περιεκτικά μπορεί να αποτυπωθεί στη φράση “ευτυχώς, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι”.

“Επέλεξα να σπουδάσω παιδαγωγός και να ασχοληθώ συγκεκριμένα με την προσχολική ηλικία, γιατί αγαπούσα πολύ τα παιδιά. 

Διέκοψα την εργασία μου, όταν παντρεύτηκα και έγινα μητέρα.

Όταν πια η κόρη μου έφτασε τα 12 περίπου χρόνια, επανήλθα αλλά εθελοντικά και παρείχα τις υπηρεσίες μου στο βρεφοκομείο Αθηνών και παιδιατρικά νοσοκομεία.

Το νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού με κέρδισε και είμαι εδώ πάνω από 37 χρόνια.  Τα πρώτα 17 σαν εθελόντρια και μετά ως πρόεδρος της “Ανοιχτής Αγκαλιάς”.

Το τμήμα παιγνιοθεραπείας του συγκεκριμένου νοσοκομείου, δημιουργήθηκε από μια ομάδα εθελοντριών που στη συνέχεια ίδρυσε την “Ανοιχτή Αγκαλιά”. Ακόμα και σήμερα, το συγκεκριμένο τμήμα πλαισιώνεται με εθελόντριες μας.

Με αφετηρία το Παίδων Π. & Α. Κυριακού, στόχος μας είναι να υποστηρίζουμε όλα τα νοσηλευόμενα παιδιά, στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας και τις οικογένειες τους.

Η παραμονή του παιδιού στο νοσοκομείο, για οποιονδήποτε λόγο, είναι μια τραυματική εμπειρία. Εμείς, προσπαθούμε να τη ζήσει όσο πιο όμορφα γίνεται.

Οι δραστηριότητες μας, επεκτείνονται και στην προληπτική ιατρική στις ακριτικές περιοχές  της χώρας καθώς και στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επίσης, εδώ και 7 χρόνια, η “Ανοιχτή Αγκαλιά” έχει και κέντρο ημέρας για παιδιά, στο Κορωπί.

Ο εθελοντισμός είναι θέμα επιλογής και στάση ζωής του κάθε ανθρώπου. Όλοι έχουμε λίγο χρόνο να προσφέρουμε.

Αν αγαπάς αυτό που κάνεις θα το κάνεις καλά, είτε με λεφτά είτε σε εθελοντική βάση.

Συναντάμε πάρα πολλά εμπόδια και αν δεν υπήρχαν οι καλές στιγμές, δε θα είχαμε σίγουρα τη δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε.

Μπορεί να μας γεμίσει δύναμη και να μας ενθαρρύνει, κάτι φαινομενικά πολύ απλό.

Το “μη μας ξεχάσεις” που θυμάμαι να λένε παιδιά στη Χάλκη, στη Θράκη και σε άλλες περιοχές που έχουμε επισκεφτεί, δε μπορείς να το ξεχάσεις. Το καταγράφεις, σε στιγματίζει.

Πιστεύω στη δύναμη της ομάδας. Μόνος σου δε μπορείς να κάνεις πράγματα. Η ομάδα, βέβαια, χρειάζεται και ένα συντονιστή, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Είναι μαγικό να βλέπεις πως πολλοί, διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους, συντονίζονται και αποδίδουν, προσφέροντας.

Εμπιστεύομαι πολύ τους νέους γιατρούς. Είναι πιο προσεκτικοί σε αυτό που κάνουν ακριβώς επειδή δεν έχουν τον “αέρα” της εμπειρίας.

Έχω αισιοδοξία και συνηθίζω να λέω ότι όλα θα πάνε καλά. Την έχω κληρονομήσει από το σπίτι μου και συγκεκριμένα από τον πατέρα μου, που ήταν πολύ δοτικός άνθρωπος. Από πολύ νέος ήταν εθελοντής αιμοδότης.

vlaxou1

Η ατμόσφαιρα, οι αξίες του σπιτιού και τα μηνύματα που παίρνεις, είναι πολύ σημαντικά στο πως θα διαμορφώσεις τον χαρακτήρα σου και πως θα κάνεις τις επιλογές σου.

Μια οικογένεια δε μπορεί να λειτουργήσει, αν το ένας μέλος της στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξη του άλλου”.

 

*Σχετικά με την αφορμή που αναφέρω στην πρώτη γραμμή του κειμένου, δεν είναι άλλη από τη συναυλία “Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία” του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Ηρώδειο, την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου. Ο δημοφιλής ερμηνευτής, τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη, για να μπορέσει η “Ανοιχτή Αγκαλιά” να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό μηχανικής υποστήριξης της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”. Η συναυλία ξεκινάει στις 9 μ.μ. Αγόρασε το εισιτήριο σου.