ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Gen Z-γυναίκες-ερωτική ζωή: Κάναμε στη νεότερη γενιά, τις πιο τολμηρές ερωτήσεις για σεξ και ταμπού

iStock

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Millenials, η Gen Z είναι η νεότερη γενιά που έρχεται να αλλάξει τα standards των προκατόχων τους. Και παρόλο που τα χρονικά όριά της, είναι κάπως ρευστά και ακαθόριστα (αρκετοί ερευνητές συμφωνούν πως περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010), οι digital natives μεγάλωσαν στην εποχή της πληροφορίας και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχεια της ιστορίας.

Οι αλλαγές έχουν ήδη παρατηρηθεί. Αυτή η γενιά είναι εδώ για να σπάσει ταμπού, να πάει κόντρα στις νόρμες, να αμφισβητήσει στερεότυπα και να μας δείξει πως ορισμένα πράγματα, δεν είναι όπως μας «τα ‘χαν» πει κάποτε. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κάναμε μια open συζήτηση για το σεξ, τις σχέσεις και τα ταμπού με 5 γυναίκες που βρίσκονται στα mid-twenties τους εν έτει 2023 -και ανήκουν, περήφανα, στη Gen Z γενιά.

Gen Z Pexels

Πώς γίνονται, λοιπόν, οι γνωριμίες στην εποχή των socials; Σταθερή σχέση ή περιστασιακό σεξ; Με τις προφυλάξεις τι παίζει; Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι συζητήσεις με τους γονείς; Τι φάση με τις παρωχημένες απόψεις για τις γυναίκες και το σεξ; Πόσο χαλαρά και άνετα γίνεται μια συζήτηση για τις προτιμήσεις τους στο κρεβάτι; Ο φεμινισμός έχει παίξει κάποιον ρόλο σε όλα αυτά; Για τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις -και σε ακόμα πιο ενδιαφέρουσες-, κάνεις scroll παρακάτω.

Το LadyLike έκανε σε 5 γυναίκες της Gen Z, τις πιο τολμηρές ερωτήσεις για το σεξ και τα ταμπού

Σου την πέφτουν περισσότερο από κοντά ή από socials; Εσύ τι προτιμάς;

Μ.Κ.: Από τα social media κυρίως. Θα προτιμούσα από κοντά για να υπάρχει αμεσότητα.

K.K.: Μου την πέφτουν περισσότερο από κοντά. Γενικά προτιμώ το από «κοντά» γιατί έχεις την δυνατότητα να δεις και στον άλλο τις αντιδράσεις του και τις κινήσεις του.

Ε.Α.: Πλέον, περισσότερο από τα social. Νομίζω ότι στην εποχή μας -και ιδιαίτερα η Gez Z- «φοβάται» να προσεγγίσει από κοντά κάποι@. Εγώ, προτιμώ η πρώτη επαφή να είναι από κοντά. Μπορείς να καταλάβεις πολλά περισσότερα έτσι.

Gen z γυναίκες Pexels

Β.Τ.: Πλέον το να σου την πέσει κάποιος από κοντά είναι σπάνιο. Οι περισσότεροι σε προσεγγίζουν μέσω των social. Εννοείται πως είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να σε προσεγγίσει κάποιος από κοντά.

M.M.: Σιγά μην μου την έπεφταν από κοντά. Όταν είσαι 25 και σου την πέφτουν κατά ένα 98% μέσω social media κάτι πάει πολύ λάθος. Για μένα τα social πρέπει να παίζουν δεύτερο ρόλο, να τον γνωρίζεις τον άλλο από κοντά, να μιλάτε ρε παιδί μου και να κοιτιέστε στα μάτια, να σου την πέφτει, να φλερτάρετε, να καυλαντίζετε, όπως θες πες το από κοντά και μετά ας πάρουν και τα ηνία και τα social.

Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ dating app για να γνωρίσεις κάποι@ μελλοντικ@ σύντροφο; Αν όχι, θα το έκανες; Αν ναι, πώς πήγε αυτό;

Μ.Κ.: Δεν το έχω κάνει και δεν θα το έκανα. Δεν μ’ αρέσει. Θεωρώ πως είναι κάπως κυνικό και έχει ως βάση το σεξ κι όχι την επικοινωνία και τη γνωριμία αυτή καθ’ αυτή, στην ουσία της.

K.K.: Όχι δεν έχω χρησιμοποιήσει και θεωρώ πως ούτε θα χρησιμοποιήσω ποτέ γιατί προτιμώ να γνωρίσω από κοντά το άλλο άτομο.

Ε.Α.: Δεν έχει τύχει να χρησιμοποιήσω dating app για να γνωρίσω κάποιον. Νομίζω ότι δεν θα το έκανα εύκολα. Δεν νιώθω τόσο άνετα να έρθω σε επικοινωνία μέσα από μία τέτοια πλατφόρμα.

B.T.: Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ dating app και ούτε θα χρησιμοποιούσα ποτέ για να γνωρίσω κάποιον. Προτιμώ τις τετ α τετ γνωριμίες.

M.M.: Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο dating app παρότι αρκετές φίλες μου έχουν δοκιμάσει να βγουν ραντεβού μέσω Tinder, Badoo έστω μια φορά. Άλλες έβγαιναν και ένα χρονικό διάστημα με κάποιους από αυτούς. Λειτουργούσε κάπως γι αυτές γιατί έμεναν και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν έχει καμία. Δεν ξέρω μας περνάει από το μυαλό και σε μένα και στις υπόλοιπες κάποιες φορές να το δοκιμάσουμε μεταξύ σοβαρού αστείου, αλλά στο τέλος πάντα σκέφτομαι ότι δεν θέλω να απομυθοποιήσω τόσο πολύ τις σχέσεις, τον έρωτα και τον ρομαντισμό που παρά τα όσα συμβαίνουν τον χάνω. Στην παρούσα φάση δεν με νοιάζει μόνο το σεξ για να τα δοκιμάσω.

Gen Z Pexels

Οι έρευνες δείχνουν ότι η Gen Z δεν κάνει και τόσο πολύ σεξ, όσο οι παλαιότερες γενιές. Εσύ κάνεις όσο σεξ θα ήθελες να κάνεις;

M.K.: Όχι δεν κάνω. Θα ήθελα να κάνω πιο συχνά.

K.K.: Πιστεύω πως οι νεότερες γενιές κάνουν περισσότερο σεξ γιατί υπάρχει και το ερωτικό κομμάτι στη μέση σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές που γινόταν συνήθως μόνο για αναπαραγωγή. Ναι κάνω όσο σεξ θα ήθελα να κάνω. 

Ε.Α.: Αυτό είναι γεγονός. Η Gen Z δεν κάνει πολύ σεξ. Γενικά είμαστε κολλημέν@ σε μία οθόνη και πιστεύουμε ότι έτσι χτίζονται οι σχέσεις.

Β.Τ.: Η αλήθεια είναι πως παθαίνω σοκ ακούγοντας πόσο φλέρταραν και έκαναν σεξ οι παλαιότερες γενιές. Όχι δεν κάνω όσο σεξ θα ήθελα να κάνω. Θα ήθελα σίγουρα να ζω σε μια παλιότερη γενιά, χαχαχα.

M.M.: Αν έκανα όσο σεξ ήθελα ή είχα ανάγκη, αυτή την στιγμή πολύ πιθανό να μην δούλευα ή να μην σου μιλούσα(γελάει). Στα 25 σου οι ορμόνες σου είναι στην τσίτα, αν δεν εκτονώνεσαι, αν δεν κάνεις σεξ με κάποιον που γουστάρεις όλο αυτό σου βγαίνει κάπως σε νεύρα, σε απογοήτευση δεν ξέρω. Με λίγα λόγια οριακά κάνω θα έλεγα, ξέρω εγώ τύπου μια φορά το 6μηνο μην το ξεχάσω;

Πόσες φορές έχεις κάνει one night stand;

M.K.: Έχω κάνει 4-5.

K.K.: Δεν έχει τύχει κάποια φορά.

B.T.: Δεν έχω κάνει ποτέ one night stand. Δεν νιώθω άνετα με αυτό. Θέλω να υπάρχει μια οικειότητα μεταξύ εμού και του φίλου μου.

M.M.: Καμία αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να προκύψει για την εμπειρία.

Σου έχουν κάνει ή έχεις κάνει ποτέ ghosting;

M.K.: Και μου έχουν κάνει κι έχω κάνει. Είναι σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας.Μου έχει συμβεί να ζορίζομαι, να πιέζομαι να μην μου αρέσει αυτή η κατάσταση κι επειδή μου ήταν δυσκολο να το πω ανοιχτά, να χάνομαι.

K.K.: Ναι μου είχαν κάνει παλιότερα. Τώρα δεν νομίζω να έχω κάνει εγώ σε κάποιον άλλο.

E.A.: Νομίζω ότι το ghosting είναι ένα κλασικό φαινόμενο στην εποχή μας. Προσωπικά, δεν μου έχει τύχει, ούτε έχω κάνει. Δεν είμαι άνθρωπος που θα διακόψω οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας απότομα.

B.T.: Όχι δεν έχω κάνει ποτέ ghosting και ευτυχώς δεν μου έχει συμβεί κιόλας.

Μ.Μ.: Νομίζω πλέον ότι το ghosting είναι η μάστιγα της εποχής μας. Δηλαδή με το που ξεκινήσεις να μιλάς με κάποιον ακόμη και πριν βγείτε φοβάσαι ότι θα εξαφανιστεί. Μου έχουν κάνει το τελευταίο εξάμηνο μια φορά και έχω κάνει και εγώ, το ομολογώ.

Θα έκανες swinging;

M.K.: Δεν το αποκλείω. Δεν είναι απλό, αλλά δεν θα έλεγα όχι. Υπό συνθήκες.

K.K.: Όχι, δεν είμαι έτοιμη να προχωρήσω σε αυτή την κίνηση.

E.A.: Όχι. Θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι ώστε να «αναζωογονήσεις» τη σχέση σου. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου αυτού του είδους οι πειραματισμοί.

B.T.: Δεν θα έκανα swinging. Δεν μου αρέσει να μοιράζομαι τα πράγματα μου, πόσο μάλλον το αγόρι μου. Αστειεύομαι, αλλά όντως δεν θα ένιωθα άνετα με έναν τέτοιο πειραματισμό.

Μ.Μ.: Όχι με τίποτα, δεν μπορώ να μοιράζομαι τον παρτενέρ μου, ούτε να μοιράζομαι το σεξ. Ούτε τρίο θα έκανα. Τα θέλω όλα δικά μου ΟΤΑΝ κάνω σεξ. Τουλάχιστον έτσι λέω προς ώρας.

Πόσο kinky/απελευθερωμένη είσαι στο σεξ;

M.K: Είμαι αρκετά. Δεν έχω ταμπού. Ή τουλάχιστον δεν έχω πολλά ταμπού. Είμαι ανοιχτή να δοκιμάσω νέα πράγματα, να πειραματιστώ, να βάλω στο παιχνίδι μέρη, κάμερα και ό,τι αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος. Είμαι, επομένως, απελευθερωμένη, αλλά όχι πάντα και όχι με όλους.

K.K.: Είμαι αρκετά θα έλεγα, κάθε φορά σκέφτομαι τρόπους για κάτι διαφορετικό και εννοείται ψάχνω να αγοράσω διάφορα props και αξεσουάρ.

B.T.: Θεωρώ ότι είμαι πολύ απελευθερωμένη στο σεξ. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με τον σύντροφό μου.

M.M.: Με θεωρώ αρκετά απελευθερωμένη και συνειδητοποιημένη ως προς αυτά που μου αρέσουν. Πειραματίζομαι όχι στον βαθμό που θεωρώ εγώ ακραίο ή στο κάτω κάτω δεν με ανάβει, δεν είχα ποτέ θέμα με sex toys, προκαταρκτικά, μ’ αρέσει φουλ το sexting και το cyber όταν στο βγάζει ο άλλος κλπ.

Gen Z γυναίκες

Σταθερή σχέση ή περιστασιακό σεξ;

M.K: Αν και τύχαινε μέχρι τώρα να κάνω περισσότερο περιστασιακό σεξ, δεν το προτιμώ, δεν μου αρέσει, δεν με καλύπτει. Προτιμώ σταθερή σχέση. Ουσιαστική επαφή.

K.K.: Περιστασιακό σεξ μέχρι να έρθει η σταθερή σχέση. Δεν χρειάζεται να δεσμεύεσαι από νωρίς. Καλό είναι να έχουμε εμπειρίες στη ζωή μας πριν έρθει κάτι μόνιμο.

E.A.: Προτιμώ τις σταθερές σχέσεις, νομίζω ότι εκεί βρίσκεται η ουσία.

B.T.: Έχω σχέση 7 χρόνια. Υπάρχουν φορές που σκέφτομαι πως αν γύριζα το χρόνο πίσω θα ήθελα να ζήσω και το περιστασιακό σεξ με άτομα που με διεγείρουν.

M.M.: Σταθερή σχέση γι αυτό άλλωστε δεν κάνω και σεξ τόσο συχνά. Δεν προτιμώ το περιστασιακό ή αν κάνω περιστασιακό θα είναι με κάποιον που κάτι υπάρχει, ένα φλερτ, μια επικοινωνία κάτι, ένα story τέλος πάντων.

Παλαιότερα λέγανε ότι οι γυναίκες δεν «πρέπει» να κάνουν την πρώτη κίνηση. Πόσο συμφωνείς με αυτό; Νιώθεις άνετα να την πέσεις σε κάποιον;

M.K: Η αλήθεια είναι πως δεν θα μου φανεί άσχημο αν μία γυναίκα την πέσει σε άντρα. Ωστόσο, προτιμώ να με προσεγγίσει εκείνος. Αυτό που θα κάνω εγώ αν μου αρέσει κάποιος είναι να του δώσω το “πράσινο” φως. Να τον κοιτάξω πχ επίμονα για να καταλάβει ότι μου αρέσει και να μην έχει τυχόν ενστάσεις.

K.K.: Διαφωνώ πλήρως με αυτό. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις σχέσεις μου εγώ ήμουν αυτή που έκανα την πρώτη κίνηση. Πρέπει να κάνεις την πρώτη κίνηση αν αυτό νιώθεις γιατί, που ξέρεις, μπορεί το άλλο άτομο να μην γνωρίζει ή να έχει καταλάβει ότι εσύ το γουστάρεις και να κωλώνει να σου την πέσει. Δεν χρειάζεται να περιμένεις πάντα από τον άλλο να κάνει κίνηση. Έχεις προσωπικότητα και πρέπει να την δείξεις.

E.A.: Πλέον, θεωρώ πως αυτό είναι ένα ακόμα taboo. Φυσικά και μπορούν να κάνουν την πρώτη κίνηση οι γυναίκες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει ακόμα αυτή η σκέψη στο μυαλό μας. Προσωπικά, δεν έχω κάνει ποτέ την πρώτη κίνηση γιατί είμαι πιο «κλειστή» σαν χαρακτήρας.

Unsplash

B.T.: Δεν συμφωνώ με το ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν την πρώτη κίνηση. Μου αρέσουν πολύ οι γυναίκες που διεκδικούν αυτό που θέλουν κάνοντας αυτές την πρώτη κίνηση. Προσωπικά νιώθω πολύ άνετα να την πέσω σε κάποιον, ίσως να φταίει και το γεγονός ότι εργάζομαι στην εστίαση.

M.M.: Μου έχει τύχει να την πέσω μια φορά στην ζωή μου σε κάποιον που ήταν τέρμα αντίθετος από μένα φουλ. Θα ήμουν κοντά στα 19 νομίζω. Μου είχε δώσει το «σήμα» όμως θεωρώ, βλεμματική επαφή, αγνόησε μια ολόκληρη ουρά και μας έβαλε να κάτσουμε με την κολλητή μου σε τραπέζι στο πόστο του(σερβιτόρος τότε), μου χαμογελούσε κλπ.

Σιγοτραγουδούσα μέσα μου το για λόγους ταξικούς των Χατζηφραγκέτα που τυχαία έτυχε να ακούσω (ήμουν μικρή μην με παρεξηγείτε), ήπια το τσιπουράκι μου, άκουσα και την κολλητή μου «μίλα του μωρέ μαλ@@ του παιδιού, δουλεύει, σε κοιτάει, τι άλλο να κάνει; Και είπα την ατακάρα «Συγγνώμη πόσο καιρό έχει ανοιχτό το μαγαζί;». Μην το δοκιμάσετε όσες διαβάζετε όχι γιατί πήγε άσχημα, καλά πήγε, αλλά βρείτε μια πιο ωραία ατάκα.

Η αλήθεια είναι ότι κολακεύομαι περισσότερο όταν με διεκδικούν πρώτοι αλλά θαυμάζω τις γυναίκες που πάνε απλώς και μιλάνε πρώτες στους άντρες. Όπως νιώθει ο καθένας, θες να πας να του μιλήσεις; Όρμα, δεν θες, παίξε παιδί μου, παίξε.

Πόσο ανοιχτά μιλάς για το σεξ; Πόσο άνετα νιώθεις να κάνεις μια συζήτηση με τους γονείς σου ή τους φίλους σου;

M.K: Μου αρέσει πολύ να συζητάω για το σεξ. Με τις φίλες και τους φίλους μου είναι πολύ απλό. Δεν μου είναι δύσκολο. Με τους γονείς μου δεν νιώθω άνετα να μιλήσω γι’ αυτό. Μπορεί στη μαμά μου να αναφέρω κάτι αν είναι σημαντικό, αλλά όχι δεν συζητάω μαζί της.

K.K.: Μιλάω πάντα ανοιχτά για αυτό το θέμα και με φίλους και με την οικογένειά μου. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν ταμπού γύρω από την συγκεκριμένη συζήτηση. Είναι κάτι που γινόταν, γίνεται και θα γίνεται.

E.A.: Με τις φίλες μου νιώθω αρκετά άνετα και έχω συζητήσει αρκετές φορές θέματα σχετικά με το σεξ. Από την άλλη, με τους γονείς μου νιώθω μια μικρή αμηχανία. Φυσικά και έχω ζητήσει συμβουλές ή έχω μιλήσει για κάποια θέματα, αλλά με μέτρο.

Gen Z Pexels

B.T.: Μιλάω ανοιχτά για το σεξ με τους φίλους μου. Ωστόσο, δεν νιώθω άνετα να κάνω συζήτηση περί αυτού με τους γονείς μου. Νομίζω πως νιώθω άβολα γιατί βλέπω ότι και οι ίδιοι νιώθουν άβολα με αυτό. Θεωρώ ότι είναι πολύ λαθος να ντρέπονται τα παιδιά να μιλήσουν με τους γονείς τους για το σεξ.

M.M.: Την πρώτη φορά που ρώτησα τους γονείς μου για το σεξ ήταν αφού διάβασα το περιοδικό σούπερ Κατερίνα και μια σελίδα για τον αυνανισμό. Έκτη δημοτικού ήμουν αν δεν κάνω λάθος. Πάμε για πίτσα και ρωτάω στο τραπέζι ανοιχτά «μαμά τι είναι αυνανισμός», όλοι φρίκαραν εγώ απλώς συνέχιζα να ρωτάω μέχρι να πάρω την απάντηση μου. Όταν ο μικρός μου αδερφός “μεγάλωνε”, του πήρα εγώ τα πρώτα του προφυλακτικά.

Μιλάω ανοιχτά και νιώθω άνετα από τότε μέχρι αηδίας παρότι η σεξουαλική μας διαπαιδαγώγηση είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα και όσες προσπάθειες γίνονται ήδη από τα σχολεία δεν τις είδε σχεδόν ποτέ κανείς με σοβαρότητα και σεβασμό. Είμαι από αυτές που φωνάζουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από τον παιδικό σταθμό, ναι είμαι.

Παίρνεις πάντα προφυλάξεις; Πώς θα αντιδρούσες αν κάποιος δεν έκανε την κίνηση να βγάλει προφυλακτικό;

M.K: Τις περισσότερες φορές παίρνω. Θα με ξενέρωνε κάπως, γιατί αν την πρώτη φορά που πάει μαζί σου δεν βάλει προφυλακτικό, αυτόματα καταλαβαίνεις πως το έχει σύστημα, δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί. Γι’ αυτό φροντίζω να έχω πάντοτε μαζί μου προφυλακτικό, είτε στην τσάντα, είτε στο σπίτι. Οπότε αν δεν βάλει ή χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι δεν έχει, θα του δώσω εγω.

K.K.: Τώρα πλέον δεν χρησιμοποιώ. Παλιότερα είχα πάντα μαζί μου σε περίπτωση που το άλλο άτομο δεν είχε. Αν τώρα κάποιος δεν έκανε την κίνηση να βγάλει προφυλακτικό, θα την έκανα εγώ. Σε περίπτωση που αρνιόταν να το βάλει θα σταματούσε εκεί και θα έφευγα.

Unsplash

B.T.: Δεν παίρνω προφυλάξεις σχεδόν ποτέ. Επαναπαύομαι με το γεγονός ότι είμαι σε μια σταθερή σχέση τόσα χρόνια. Ωστόσο, αναγνωρίζω πόσο λάθος είναι αυτό. Αν κάποιος που γνώριζα τώρα, δεν έκανε την κίνηση να βγάλει προφυλακτικό θα νευρίαζα πολύ και εννοείται θα το έκοβα.

M.M.: Δυστυχώς έχω κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό και το μετανιώνω. Σήμερα θα του έλεγα απλώς ή το φοράς ή το σταματάμε όσο καυλ@ και αν ήμουν. Απλώς κάποιες φορές και να φοράς προφυλακτικό μπορεί να σου στοιχίσει ένα κομμάτι της υγείας σου. Γενικά σεξ με προφυλακτικό και εντατικός έλεγχος όσο και αν είστε ερωτευμένοι και εμπιστεύεστε τον σύντροφο σας, αυτά είναι τα δικά μου μαθήματα ζωής. ΑΑΑ και όλα τα πο@@ χωράνε παιδιά στο προφυλακτικό, μην αγχώνεστε μερικοί!

Θα έκανες σχέση με κοπέλα; Έχεις νιώσει ποτέ να προσελκύεσαι από άτομο του ίδιου φύλου;

M.K: Όχι δεν θα έκανα σχέση. Υπό την επήρεια αλκοόλ έχει τύχει να μου φανεί γυναίκα ελκυστική, να σκεφτώ κάτι. Αλλά είναι της στιγμής.

K.K.: Όχι δεν νομίζω να έκανα ποτέ με κοπέλα. Μου έχει τύχει να μου την πέσει κοπέλα. Ένιωσα λίγο άβολα, αλλά ξεκαθάρισα την θέση μου ευγενικά και σταμάτησε εκεί.

E.A.: Δεν έχω νιώσει ποτέ να προσελκύομαι από άτομο του ίδιου φύλου.

γυναίκες Pexels

B.T.: Δεν θα έκανα σχέση με κοπέλα. Γενικά σαν άνθρωπος μου αρέσει να θαυμάζω το ωραίο. Ναι έχω νιώσει να προσελκύομαι από άτομο του ίδιου φύλου.

M.M.: Μου έχει τύχει να δω ταινίες ερωτικού περιεχομένου με κοπέλες κλπ και στιγμιαία να ερεθίστηκα, αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχω νιώσει ποτέ να μου αρέσει κάποια ή να θέλω να πειραματιστώ για την εμπειρία, ή επειδή κάποια μου βγάζει κάτι.

Πόσο άνετα θα μιλούσες στ@ν σύντροφό σου για τις προτιμήσεις σου στο σεξ;

M.K: Αν ένιωθα άνετα μαζί του και ήξερα ότι είναι open θα ήθελα να μπορώ να του πω τα πάντα. Δεν είναι, όμως, πάντα εύκολο αυτό. Φοβάσαι στην αρχή μήπως, κάτι από αυτά που πεις παρεξηγηθεί, γιατί δυστυχώς το σεξ ακόμα είναι ενοχοποιημένο.

K.K.: Κανονικά πρέπει και είναι απολύτως φυσιολογικό να το συζητάς με τον σύντροφο σου γιατί και οι δυο πρέπει να γνωρίζουμε τι ευχαριστεί τον άλλο, ώστε να το απολαύσει όπως θέλει.

E.A.: Εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο πολλοί παράγοντες, και σίγουρα έχει σημασία το γενικότερο κλίμα που υπάρχει στη σχέση αναφορικά με αυτό το θέμα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να «ντρεπόμαστε» ή να νιώθουμε άβολα.

B.T.: Θα μιλούσα πολύ άνετα με τον σύντροφό μου για τις προτιμήσεις μου στο σεξ.

M.M.: Νομίζω ότι όταν κάνω μια σχέση ή όταν πάει η συζήτηση εκεί με κάποιον που με ενδιαφέρει μιλάω ανοιχτά, λέω ποια μέρη προτιμώ, λέω τι μ’ αρέσει, τι έχω ανάγκη. Δεν μπορώ αλλιώς δεν είμαι εγώ.

Η γενιά σου κάνει τόσο σεξ όσο πιστεύουν οι μεγαλύτεροι ότι κάνει;

M.K: Πιστεύω ότι η γενιά μας κάνει σεξ, ασύστολα. Απλά θεωρώ πως δεν κάνει καλό σεξ. Υπάρχει η ποσότητα, αλλά όχι η ποιότητα.

E.A.: Πιστεύω ότι κάνουμε πολύ λιγότερο σεξ απ’ όσο πιστεύουν οι μεγαλύτεροι.

B.T.: Γενικά μέσα από συζητήσεις με άτομα της γενιάς μου έχω καταλάβει πως δεν κάνουμε πολύ σεξ. Η γενιά μου, λοιπόν, δεν κάνει τόσο σεξ όσο νομίζουν οι μεγαλύτεροι.

M.M.: Η γενιά μου θεωρώ ότι είναι κάπου χωρισμένη στα δυο. Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να κρύψουν το συναισθηματικό πρόβλημα του δεσίματος της γενιάς και κάνουν σεξ ασύστολα για να καλύψουν τα κενά τους ακόμη μια μέρα -και φυσικά τις σεξουαλικές τους ανάγκες που είναι πολύ σημαντικές- και εκείνοι που δεν τους καλύπτει αυτό και κάνουν τόσο όσο ή και καθόλου.

Το κίνημα #metoo και όλη αυτή η συζήτηση περί φεμινισμού πιστεύεις ότι έχει επηρεάσει τον τρόπο που φλερτάρει/ κάνει σεξ η γενιά σου;

M.K: Όχι, δεν θεωρώ ότι κάπως έχει επηρεάσει τον τρόπο που θα σε προσεγγίσει κάποιος.

K.K.: Το κίνημα #metoo είναι κάτι που έπρεπε να γίνει για να αφυπνιστεί λίγο η κοινωνία σχετικά με τις σχέσεις και την αντιμετώπιση των γυναικών. Δεν νομίζω πως ο τρόπος που φλερτάρει κάποιος, εκτός αν μιλάμε για σωματική παρενόχληση, έχει να κάνει με το κίνημα. Το ίδιο ισχύει και για το σεξ.

E.A.: Απολύτως. Θεωρώ ότι το #metoo έχει επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τις σχέσεις, γνεικότερα. Ίσως η επίδραση του να μην είναι ακόμα εμφανής, ωστόσο, βλέπω η Gen Z έχει αναθεωρήσει μέσα από αυτό το κίνημα ζητήματα που αφορούν στο σεξ ή στο φλερτ.

Gen Z γυναίκες Usplash

B.T.: Πιστεύω, ναι, το κίνημα #metoo έχει επηρεάσει πολύ τη γενιά μου και όσον αφορά το φλερτ και όσον αφορά το σεξ. Δεν εκφράζονται, θεωρώ, (οι γυναίκες κυρίως) όπως πραγματικά θα ήθελαν, επειδή φοβούνται μην παρεξηγηθούν.

M.M.: Σε ένα βαθμό σίγουρα τον τρόπο που φλερτάρει ίσως γιατί κάποιοι φοβούνται να σε προσεγγίσουν απευθείας από κοντά, αρκετοί φοβούνται επίσης τις δυναμικές γυναίκες, οπότε όταν ακούν ότι είσαι φεμινίστρια σε έχουν στο μυαλό τους σαν μια γυναίκα που δεν σέβεται τους άντρες, που νομίζει ότι είναι ισχυρότερη και άλλα τέτοια άτοπα. Για το σεξ δεν ξέρω, δεν το έχω πολυσκεφτεί, αλλά σίγουρα πιστεύω και αυτό.

Σου έχει τύχει να κάνεις σεξ και κάποιος από τους δυο να σταματήσει για να κοιτάξει το κινητό του;

M.K: Όχι, αλλά μου έχει τύχει να κάνω σεξ και να κοιτάξει την τηλεόραση.

K.K.: Ναι μου έχει τύχει. Άβολο.

E.A.: Όχι, δεν μου έχει τύχει ποτέ. Νομίζω θα φρίκαρα και θα ξενέρωνα φουλ.

B.T.: Χαχα ευτυχώς όχι δεν μου έχει συμβεί να κάνω σεξ και κάποιος να σταματήσει για να κοιτάξει το κινητό του. Οοοοταν γίνεται, τουλάχιστον να είμαστε εκεί.

M.M.: Όχι και ελπίζω να μην μου τύχει, θα φρικάρω κάπως στην ιδέα.

Έχεις δεχτεί dick pic/έχεις στείλει γυμνές φωτογραφίες σου;

M.K: Προφανώς κι έχω δεχθεί dick pics και ναι έχω στείλει και γυμνές φώτο και βίντεο.

K.K.: Ναι, εν γνώσει μου.

E.A.: Τίποτα από τα δύο.

B.T.: Έχω δεχτεί dick pic και έχω στείλει φωτογραφίες μου. Όταν υπάρχει σχέση από απόσταση κάτι πρέπει να γίνεται. Ωστόσο, αυτό έχει συμβεί παλαιότερα. Τώρα δεν ξέρω αν θα το ξαναέκανα με όλα αυτά που έχουν συμβεί.

M.M.: Ναι και στα δυο. Ήταν όλες τις φορές περιπτώσεις που ήθελα, είτε ήμουν σε σχέση είτε υπήρχε κάτι μεταξύ μας και γούσταρα φουλ, αλλά εγώ το έβλεπα σοβαρά με όλους. Ποτέ δεν εξέθεσα το πρόσωπο μου νομίζω, ούτε στις σχέσεις τις κανονικές προφανώς, επειδή φοβάμαι.

Έχεις δεχτεί απειλές για revenge porn;

M.K: Όχι ποτέ.

K.K.: Όχι δεν έχω δεχτεί. Στην ιδέα και μόνο τα χάνω και πραγματικά συγχαίρω τις γυναίκες που το αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία παρά τα όσα ακούν. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να δημοσιεύει υλικό που έτυχε να κατέχει εν άγνοια του άλλου ατόμου.

E.A.: Όχι.

B.T.: Δεν έχω δεχτεί απειλές για revenge porn.

M.M.: Όχι μέχρι σήμερα. Είμαι μάλλον από «τύχη», τρόπος του λέγειν όταν λέμε τύχη μιας και πρέπει να θίξουμε τον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και να αφήσουμε στην άκρη την ανανδρία κ.ά πολλά. Από τύχη άλλωστε επιβιώνουμε σε αυτή την χώρα. Από τύχη δεν μας βιάζουν, δεν μας σκοτώνουν, δεν μας εκδικούνται, δεν δημοσιεύουν μια στιγμή που θέλαμε να μοιραστούμε με εκείνους μόνο εμείς οι γυναίκες, οι φεμινίστριες, οι όπως θες πες μας, τη στιγμή μας.

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Ημέρα της Γυναίκας εδώ.