ΚΑΡΙΕΡΑ

Forbes: Η λίστα με τις εταιρείες που στήριξαν περισσότερο τις γυναίκες το 2021

UNSPLASH

Το Forbes, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών αγοράς Statista δημιούργησε μια λίστα με τις εταιρείες που πρωτοπόρησαν το 2021, στηρίζοντας τις γυναίκες στην εργασίες τους.

Εργαζόμενες γυναίκες στην πανδημία

Η πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει ιδιαίτερα βαρύ τίμημα στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, σχεδόν 3 εκατομμύρια γυναίκες είχαν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό μόνο στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή παγκοσμίως οι γυναίκες έχασαν περισσότερες από 64 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη πέρυσι.

Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να μειωθεί το παγκόσμιο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, αυξήθηκε από 99,5 χρόνια σε 135,6 χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η λίστα με τα προβλήματα είναι γνωστή. Ανεπαρκής στήριξη για τη φροντίδα των παιδιών, διαχείριση χρόνου ανάμεσα σε εργασία και σπιτιού, άγχος, έλλειψη ευκαιριών, χαμηλές αμοιβές κ.α. Σε πολλές περιπτώσεις, η πανδημία του Covid-19 απλώς ενίσχυσε αυτά τα προβλήματα, σε σημείο που πολλές γυναίκες εγκατέλειψαν τη δουλειά τους.

Τα στοιχεία προόδου

Και όμως από αυτή την καταστροφική κρίση προήλθαν μερικά από τα πιο σημαντικά σημάδια προόδου.

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει εξελιχθεί από προνόμιο σε προτεραιότητα. Ενώ η έλλειψη ταλέντων καθιστά δυσκολότερη την εύρεση φροντιστών, δίνει επίσης τη δυνατότητα στους έξυπνους εργοδότες να καταβάλουν τις προσπάθειές τους για να προωθήσουν και να υποστηρίξουν τις γυναίκες ως μαγνήτη για την προσέλκυση ταλέντων.

Το Forbes συνεργάστηκε με την εταιρεία έρευνας αγοράς Statista, για να εντοπίσει τις 300 εταιρείες που πρωτοστατούν στην προσπάθεια υποστήριξης των γυναικών εντός και εκτός του εργατικού τους δυναμικού, δημιουργώντας για πρώτη φορά την κατάταξη των Κορυφαίων Εταιρειών Φιλικών προς τις Γυναίκες στον κόσμο.

Η λίστα καταρτίστηκε με έρευνα σε 85.000 γυναίκες σε 40 χώρες.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τους εργοδότες τους με κριτήρια όπως η ισότητα των αμοιβών και η γονική άδεια.

Η Statista ζήτησε επίσης από τις γυναίκες να αξιολογήσουν, τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους. Αναγνωρίζουν μηνύματα για την προώθηση της ισότητας των φύλων ή μηνύματα που διαιωνίζουν τα στερεοτύπων; Λήφθηκαν επίσης υπόψη τα ποσοστά γυναικείας εκπροσώπησης σε επίπεδο εκτελεστικών και διοικητικών συμβουλίων.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι κάποιοι στόχοι παραμένουν ακόμα άπιαστοι. Ενδεικτικό αυτής της πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι από τις 300 κορυφαίες εταιρείες, μόνο 20 διευθύνονται από γυναίκα.

Δείτε παρακάτω τις 20 πιο φιλικές προς τις γυναίκες εταιρείες για το 2021: 

 1. The Hershey Company
 2. Southwest Airlines
 3. Miele Gruppe
 4. Skanska
 5. Citrix Systems
 6. Spotify Technology
 7. Merck KGaA Darmstadt
 8. AptarGroup
 9. Zoom Video Communications
 10. Iberdrola
 11. Illumina
 12. VF
 13. Flowserve
 14. Hasbro
 15. Diageo
 16. H-E-B
 17. De’Longhi
 18. International Airlines Group
 19. The Estée Lauder Companies
 20. Salesforce.com