ROLE MODELS

Φεστιβάλ Βενετίας: Η Ariane Labed γράφει στο σώμα της όσα πιστεύει για τους κακοποιητές σκηνοθέτες

@2023 Arthur Mola/Invision/AP Images

Στο κόκκινο χαλί έχουμε συνηθίσει λαμπερές παρουσίες, πλατιά χαμόγελα και δημιουργίες μόδας που τραβούν το ενδιαφέρον μας. Καμιά φορά ωστόσο, το κόκκινο χαλί γίνεται το κατάλληλο πεδίο για να στείλουν οι stars ηχηρά μηνύματα. Αυτό αποφάσισε να κάνει και η Γαλλίδα ηθοποιός και σύζυγος του σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμου, Ariane Labed.

Στο φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, που άνοιξε τις πύλες του στις 30 Αυγούστου 2023, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Woody Allen, Roman Polanski και Luc Besson, 3 σκηνοθέτες που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικές κακοποιήσεις στο παρελθόν. Η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Alberto Barbera, να τους συμπεριλάβει στη φετινή διοργάνωση, δίνοντάς τους τον χώρο να προβάλλουν τις νέες τους ταινίες, έφεραν αντιδράσεις. Η Ariane Labed αποφάσισε να πει τη γνώμη της για το θέμα, γράφοντάς τη στο στέρνο της.

«Όχι άλλες τιμές για τους κακοποιητές», έγραφε το μήνυμα στο σώμα της Ariane Labed που βρέθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου άλλωστε έκανε πρεμιέρα η νέα ταινία του συζύγου της με τίτλο Poor Things. Η Γαλλίδα ηθοποιός μοιράστηκε το μήνυμά της μέσα από ένα Instagram Story της με φωτογραφία της από την παρουσία της στο κόκκινο χαλί του θεσμού. Η Ariane Labed δήλωσε την αποδοκιμασία της προς την επιλογή να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ σκηνοθέτες που έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς κάθε θύμα κακοποίησης που ζητά δικαιοσύνη μέσα από λίγες λέξεις κι ένα συμβολικά μαύρο φόρεμα του ελληνικού brand MEUF.

Ariane Labed Instagram.com/arianelabed

Στο Φεστιβάλ Βενετίας θα προβληθούν οι ταινίες Coup de Chance του Woody Allen, The Palace του Roman Polanski και Dogman του Luc Besson.

«O Luc Besson έχει πρόσφατα απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες. Ο Woody Allen, πέρασε από εξονυχιστικό νομικό έλεγχο δύο φορές στα 90s και απαλλάχθηκε. Με αυτούς τους δύο δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα», είχε πει στο Variety ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας.

Ο Woody Allen έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση της θετής του κόρης το 1992, κατηγορίες για τις οποίες δεν διώχθηκε ποτέ και τις οποίες αρνείται διαχρονικά. Από το 2018 αρκετές γυναίκες κατηγόρησαν για σεξουαλική κακοποίηση τον Luc Besson που τις αρνήθηκε και αθωώθηκε από τις κατηγορίες για βιασμό σε γαλλικό δικαστήριο πριν από λίγους μήνες.

Ο Roman Polanski από την άλλη έχει επίσης διωχθεί ποινικά για σεξουαλικό έγκλημα το οποίο έχει παραδεχτεί. Το 1977 δήλωσε ένοχος για την σεξουαλική συνεύρεσή του με ανήλικη. Από το 1978 ζει κυρίως στη Γαλλία καθώς φοβόταν ότι στις ΗΠΑ θα καταδικαστεί σε φυλάκιση. Έχει επίσης κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση και το 2010, το 2017 και το 2019 και οι κατηγορίες εναντίον του έχουν φτάσει πλέον τις 6. Ο 90χρονος σκηνοθέτης τις αρνείται.

«Στην περίπτωση του Polanski είναι παράδοξο. Έχουν περάσει 60 χρόνια. O Polanski έχει παραδεχτεί την ευθύνη του. Ζήτησε συγγνώμη. Το θύμα τον συγχώρησε. Το θύμα ζήτησε να αφήσουμε το θέμα στην άκρη. Νομίζω ότι το να συνεχίζουμε να χτυπάμε τον Polanski μοιάζει σαν να ψάχνουμε εξιλαστήριο θύμα για άλλες καταστάσεις που χρειάζονται περισσότερο την προσοχή μας», είχε πει ο Barbera, ο οποίος δήλωσε ότι είναι με την πλευρά εκείνων που διαχωρίζουν το έργο από τον καλλιτέχνη.

Η Ariane Labed από την άλλη έχει διαλέξει τη δική της πλευρά. Και μπράβο της.

Η Ariane Labed γεννήθηκε στην Αθήνα από Γάλλους γονείς κι έμεινε στη χώρα μας μέχρι τα 6 της χρόνια. Γνώρισε τον Γιώργο Λάνθιμο στα γυρίσματα της ταινίας Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη κι αργότερα εκείνος έγινε όχι μόνο σκηνοθέτης της αλλά και σύζυγός της.

«Δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς, αλλά ναι, έχω μια πολύ δυνατή σχέση με την Ελλάδα. Εχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια εδώ και μάλλον έχω μεγαλώσει με μια νοσταλγία για τη χώρα. Εχω γνωρίσει ανθρώπους στη ζωή μου που είναι Ελληνες και έχουν αλλάξει τη ζωή μου», είχε δηλώσει παλιότερα σε συνέντευξή της στο Βήμα.