ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
SPONSORED

Έτσι θα εμφυσήσεις στο παιδί σου την ενσυναίσθηση και τη συμπόνοια

Unsplash

Ήμουν από τα κορίτσια που δεν συμπαθούσα τις κούκλες. Δεν ξέρω ποιος είναι ο πραγματικός λόγος αλλά δεν καταλάβαινα ποτέ τη χρησιμότητα του να παίζεις με κούκλες ή να έχεις μεγάλη συλλογή. Εκτός αν συνοδευόταν από κάποιο σπίτι ή τροχόσπιτο.

Τα τελευταία χρόνια όμως βλέπω την εξέλιξη της έννοιας «παιχνίδι με τις κούκλες» και χαίρομαι για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, παρατηρώ με ανακούφιση ότι το στερεότυπο που θέλει μόνο τα κορίτσια να παίζουν αργοπεθαίνει. Τελειώνουμε σιγά σιγά με τα γελοία κλισέ, όπως τελειώνουμε και με τις Barbie που είναι μόνο λεπτές, ξανθές, με λευκή επιδερμίδα και σέξι ρούχα. Και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που άλλαξε εντελώς η αντίληψή μου για τις κούκλες. Η Barbie είναι μαύρη, έχει καμπύλες, βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, έχει προσθετικό μέλος, έχει λεύκη, είναι γκέι και ακολουθεί όλα της τα επαγγελματικά όνειρα. Είναι γιατρός, σεφ, αστροναύτης, πολιτικός και ό,τι άλλο βάλει σαν στόχο.

Οι νέες όμως έρευνες που αφορούν στο παιχνίδι με τις κούκλες με κάνουν να θέλω να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Αν η μαμά μου ήξερε όλα τα οφέλη που, αποδεδειγμένα, θα έπαιρνα από αυτήν τη δραστηριότητα, θα έδινε μεγαλύτερη σημασία. Και τώρα θα δώσουν όλοι οι γονείς που πιστεύουν ότι μία Barbie δεν έχει να προσφέρει και πολλά σε ένα παιδί.

Η περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται με το παιχνίδι

Η Barbie λοιπόν συνεργάστηκε με νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cardiff ώστε να μελετήσουν την επίδραση που έχει στα παιδιά, σε νευρολογικό επίπεδο. Τα παιδιά που αναλύθηκαν ήταν στο ηλικακό γκρουπ 4-8 ετών και έπαιξαν με διαφορετικά σετ και κούκλες της Barbie. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η οπίσθια άνω κροταφική αύλακα (pSTS), μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών όπως η ενσυναίσθηση, ενεργοποιήθηκε ακόμα και όταν το παιδί έπαιζε μόνο του. Τα οφέλη του ατομικού παιχνιδιού με κούκλες αποδείχθηκαν ίδια τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια.

Γιατί η ενσυναίσθηση είναι σημαντική στα παιδιά

Η σύντομη απάντηση είναι ότι η ενσυναίσθηση θα κάνει τα παιδιά σπουδαίους ενήλικες. Αν το δούμε πιο αναλυτικά, τα βοηθά να καταλάβουν καλύτερα την οπτική των άλλων και να μπαίνουν στη θέση τους. Έτσι γίνονται καλοί συνεργάτες, ηγέτες, σύντροφοι και γονείς. Μαθαίνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις και να λύνουν τα προβλήματα που προκύπτουν. Τέλος, χτίζουν την αντοχή τους και μαθαίνουν να επανέρχονται μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πραγματοποιήθηκε μία τεράστια έρευνα με 15.000 γονείς σε 22 χώρες και το αποτέλεσμα έδειξε ότι το 91% των γονέων κατατάσσει την ενσυναίσθηση ως βασική κοινωνική δεξιότητα που θα ήθελαν να έχουν τα παιδιά τους αλλά το 26% δεν γνώριζε ότι το παιχνίδι με κούκλες μπορείς να συμβάλει σε αυτό.

Τα tips της ειδικού για να αναπτύξει το παιδί την ενσυναίσθηση

Σε μία δύσκολη περίοδο, πολλοί γονείς ανησυχούν για το πώς το social distancing θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών τους. Η ψυχολόγος Δρ. Michele Borba έδωσε πολύ σημαντικά tips για το πώς θα βοηθήσεις εσύ το παιδί γενικά, αλλά και μέσα από το παιχνίδι με τις κούκλες.

Ενθάρρυνε το παιδί να μιλάει για το πώς νιώθει μέσα από κάρτες που δέιχνουν κάθε συναίσθημα. Έτσι μαθαίνει να το εντοπίζει και να καταλαβαίνει τι νιώθει. Ζήτησε τη βοήθειά του χρησιμοποιώντας ουσιαστικά και όχι ρήματα. Αντί να πεις «Θα με βοηθήσεις;», πες στο παιδί «Θέλεις να γίνεις ο βοηθός μου;». Το παιχνίδι με τις κούκλες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εμφυσήσεις την ενσυναίσθηση στο παιδί. Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι, τα παιδιά νιώθουν πιο άνετα να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα. Πλησίασε και άνοιξε τα αυτιά σου, γιατί μπορεί να ανακαλύψεις πράγματα που δεν ήξερες. Μπορείς να πάρεις μέρος, κάνοντας ερωτήσεις για το πώς νιώθει η κούκλα και τι την προβληματίζει. Αν η Barbie είναι στενοχωρημένη, το παιδί μπορεί να βοηθήσει και να κάνει κάτι για να νιώσει καλύτερα. Ο ρόλος του γονέα είναι εξίσου σημαντικός, ώστε να καθοδηγήσει το παιδί με σωστές ερωτήσεις και βοήθεια.

Μέσα από τα ευρήματα αυτής της σπουδαίας έρευνας, καταλήγουμε στο ότι το παιχνίδι με κούκλες δεν έχει φύλο. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία εξελίσσεται, επιτρέπουμε στα αγόρια να μιλούν για τα συνασθήματά τους και αφήνουμε πίσω γελοία στερεότυπα που θέλουν τα  αγόρια να μην κλαίνε και να μην εκδηλώνονται. Στην εποχή του Covid, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δίνουμε στα παιδιά το ερέθισμα να κοινωνικοποιούνται και να εκφράζουν κάθε σκέψη και συναίσθημα. Αλλά αυτό θα επιτευχθεί με τη βοήθεια των γονιών.Όσο είμαστε κοντά στα παιδιά και τα εφοδιάζουμε με όλα τα απαραίτητα μέσα, συμβάλουμε στη δημιουργία ενηλίκων που είναι ευαίσθητοι, τρυφεροί και δείχνουν συμπόνοια και κατανόηση στους συνανθρώπους τους.