PROFILE

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος γίνεται TikΤoker στα 85 της για έναν σπουδαίο λόγο

AP Photo/Ted Shaffrey

Όταν έχεις κρυφτεί ανάμεσα σε σωρούς νεκρών ανθρώπων για να επιβιώσεις, τίποτα δεν φαντάζει αδύνατο. Ούτε φυσικά και το να κάνεις επιτυχία στο TikTok στα 85 σου χρόνια.

Η Tova Friedman γεννήθηκε στην Πολωνία στο κατώφλι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οδηγήθηκε από τους Ναζί πρώτα σε ένα εβραϊκό γκέτο και μετά στο Άουσβιτς. Σε ηλικία έξι ετών, απελευθερώθηκε από έναν θάλαμο αερίων για λόγους που ακόμα δεν γνωρίζει. Κάποτε κρύφτηκε δίπλα σε ένα ακόμη ζεστό πτώμα για να αποφύγει τους Ναζί που μάζευαν κρατούμενους για μια πορεία θανάτου, σύμφωνα με τα απομνημονεύματά της, και τελικά απελευθερώθηκε από το Άουσβιτς το 1945.

Η Tova Friedman σήμερα είναι η 85χρονη σταρ του TikTok και επιζώσα του Ολοκαυτώματος. Η Tova ξεκίνησε να εμφανίζεται στα βιντεάκια του 17χρονου εγγονού της, Aron, και έχουν πλέον συγκεντρώσει περισσότερες από 75 εκατομμύρια προβολές. Το TikTok είναι ένα «θαυμάσιο Μέσο για το Ολοκαύτωμα, για νέους που δεν θέλουν να διαβάζουν τα βιβλία», δηλώνει η Friedman.

Είναι για όσους «δεν τους αρέσουν τα μαθήματα στο σχολείο, που δεν τους αρέσει ο τρόπος που διδάσκουν οι δάσκαλοι ή οτιδήποτε άλλο».

«Εδώ είναι και ακούνε», επισημαίνει.

Μερικοί από αυτούς που σχολιάζουν τα βίντεο λένε ότι δεν έμαθαν τίποτα ή κάτι ελάχιστα για το Ολοκαύτωμα στην τάξη.

Τα βίντεο με τις περισσότερες προβολές είναι «αυτά που δείχνουν τον αριθμό της», λέει ο Aron για το τατουάζ που έχει η γιαγιά του στο χέρι. Πρόκειται για τους αριθμούς που σημάδευαν στα χέρια των κρατουμένων στο Άουσβιτς.

@tovafriedman #answer to @to swag Tattooing a 5-year-old. The woman was also a prisoner, who didnt want to do it. She was killed after she was done with everyone. This was the reality only 78 years ago. #survivor #trut #storytime #poland #strongerthanhate #child #childhood #fyp #foryou #xyzbca ♬ New Age, a sad piano solo 10 minutes(1003982) – 8.864

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν πραγματικά να έχουν την ευκαιρία να δουν έναν επιζώντα, να δουν την ιστορία στο χέρι τους. Έτσι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το TikTok είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδουμε το μήνυμά μας και δείχνουμε τα στοιχεία του Ολοκαυτώματος που οι άνθρωποι αρνούνται αδίκως».

Σε ένα από τα πρώτα της TikToks, βλέπουμεασπρόμαυρα πλάνα της Friedman με άλλα παιδιά Εβραίων στις αρχές του 1945.

@tovafriedman Tova’s story will be on this page. Follow for more. #survivor #neverforget #alwaysremember #israel @officialpoa @israel @lilyebert @thetrueadventures ♬ Sadness – Official Sound Studio

Σηκώνει το μανίκι της για να δείξει τον αριθμό με τατουάζ στο χέρι της. Το βίντεο τραβήχτηκε από τον σοβιετικό στρατό μια εβδομάδα μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου.

Η μητέρα της Friedman τής έμαθε πώς να επιβιώνει αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τους φρουρούς, αλλά και να κρύβεται ανάμεσα σε πτώματα.

Η μητέρα της ήταν πολύ δυστυχισμένη μετά τον πόλεμο και πέθανε στα 40 της.

Ο εγγονός της Friedman είπε ότι κάνει τα βίντεο για να αντιμετωπίσει την αντισημιτική ομιλία στο διαδίκτυο και να εκπαιδεύσει τη γενιά του TikTok σχετικά με τη φρίκη του Ολοκαυτώματος: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ιστορία και να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος εάν δεν ελεγχθεί, εάν κανείς δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό.»

tova friedman tiktoker AP Photo/Ted Shaffrey

Μιλώντας για το πώς ξαναζείς μετά από τέτοια θηριωδία, η Friedman, η οποία εργάζεται ως θεραπεύτρια και κοινωνική λειτουργός, λέει: «Η ζωή είναι ανθεκτική και μπορείς να ζήσεις ξανά. Αυτό θα ήθελα να πω στον κόσμο. Υπάρχει η ελπίδα ότι η ανθρωπότητα μπορεί να ξαναχτιστεί. Εγώ θέλω να μιλάω για όσο μπορώ και να με ακούσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για όσο ακόμα ζω.»