ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Επίδομα γέννας: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και ποιοι δικαιούνται τα 2000 ευρώ

unsplash

Το περίφημο επίδομα γέννας των 2000 για κάθε παιδί έχει αρχίσει να δρομολογείται. Ποιοι το δικαιούνται και πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις;

Το επίδομα γέννας υποβάλλεται σε σχέση με όσα παιδιά γεννηθούν από 1/1/2020 κι έπειτα. Οι γονείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση οποία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή. Αφού γίνει αυτό, το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ και είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

Πότε και πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις αρχίζουν εντός Ιανουαρίου και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννησης.

Ποιες γυναίκες το δικαιούνται

Δικαιούχος του επιδόματος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού. Τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν, ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ για μόνη μητέρα χωρίς άλλα ανήλικα παιδιά ή έως 70.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά και κλιμακώνονται ανάλογα με το πλήθος των ανήλικων παιδιών που προϋπάρχουν στην οικογένεια.

Ως «εξαρτώμενα παιδιά» νοούνται τα τέκνα που είναι άγαμα και δεν έχουν κλείσει τα 18 κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα. Η ανηλικότητα του προϋπάρχοντος παιδιού δεν ελέγχεται με την ακριβή ημερομηνία γέννησης αλλά ανήλικο θεωρείται το παιδί εφόσον δεν έχει παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του έτους, εντός του οποίου συμπληρώνει τα 18 έτη της ηλικίας του.