ΥΓΕΙΑ

Ενδοοικογενειακή βία: Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για τις νέες γυναίκες

Pexels

Ένα ή περισσότερα επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας ή βίας από οικείους συντρόφους, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για τις νεαρές γυναίκες αλλά και γενικότερα τους νεαρούς ενήλικες, να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη.

Ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ως βία από τους οικείους συντρόφους, ορίζεται η σωματική, συναισθηματική ή ψυχική κακοποίηση ή επιθετικότητα που συμβαίνει σε μια ρομαντική σχέση από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο. Περιλαμβάνει τη σωματική και σεξουαλική βία, την καταδίωξη και την ψυχολογική επιθετικότητα (συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής ή μη λεκτικής επικοινωνίας) με σκοπό να βλάψει έναν σύντροφο ψυχικά ή συναισθηματικά ή να ασκήσει έλεγχο σε έναν σύντροφο.

Στα πλαίσια της νέας επιστημονικής έρευνας, περίπου 1 στις 4 γυναίκες και σχεδόν 1 στους 10 άνδρες ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική βία, σωματική βία ή/ και καταδίωξη από οικείο σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ανέφεραν κάποιας μορφής αντίκτυπο που σχετίζεται με τη βία του συντρόφου. Ενδεικτικά, περισσότερες από 43 εκατομμύρια γυναίκες και 38 εκατομμύρια άνδρες στις ΗΠΑ, έχουν βιώσει ψυχολογική επιθετικότητα από έναν στενό σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία του CDC.

Οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 34 ετών βιώνουν τα υψηλότερα ποσοστά βίας 

Ενδοοικογενειακή βία: Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για τις νέες γυναίκες Pexels

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν τη βία από τους συντρόφους, με δυσμενή καρδιαγγειακά αποτελέσματα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kathryn Recto.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για νοσηλείες και ιατρικές διαδικασίες, κατά τη διάρκεια συνήθων εξετάσεων και ετήσιων ραντεβού. Αυτή η μελέτη διερεύνησε εάν η προηγούμενη έκθεση σε βία από στενό σύντροφο συνδέθηκε πιθανώς με τη μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία και πώς αυτές οι συσχετίσεις μπορεί να εκδηλωθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από τη μελέτη Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study (CARDIA), μια μακροχρόνια μελέτη που ξεκίνησε το 1985, σε περισσότερους από 5.000 ενήλικες, ηλικίας 18-30 ετών, για να εξετάσουν παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Το 54,5% ήταν γυναίκες και το 60% των συμμετεχόντων, είχε ακολουθήσει τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να συμμετέχουν σε παρακολούθηση υγείας, κάθε 2-5 χρόνια. Αν και ο στόχος κάθε επίσκεψης στην κλινική διέφερε, συλλέχθηκαν δεδομένα κατά τη διάρκεια της 28χρονης παρακολούθησης τους για πολλούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, όπως αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, διατροφικά πρότυπα, σύσταση σώματος, ψυχική υγεία και οικογενειακό ιστορικό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν:

  • Τα άτομα που ανέφεραν τουλάχιστον ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης από στενό σύντροφο, έκαναν επίσης υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνιζαν περισσότερο και ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν κατάθλιψη.
  • Το 62% των συμμετεχόντων που ανέφεραν ότι υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία ή κακοποίηση από στενό σύντροφο, ήταν μαύροι ενήλικες και το 38% ήταν λευκοί ενήλικες.
  • Η έκθεση σε ενδοοικογενειακή βία ή κακοποίηση από στενό σύντροφο, συσχετίστηκε με τουλάχιστον 34% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και τουλάχιστον 30% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
  • Η εμφάνιση περισσότερων βίαιων επεισοδίων από έναν στενό σύντροφο, αύξησε επίσης τον κίνδυνο θανάτου κατά 34% από οποιαδήποτε αιτία. Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου ήταν 59% μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι το βίαιο επεισόδιο αφορούσε ένα μέλος της οικογένειας εκτός από σύζυγο/ εραστή. Το 34%, αν το επεισόδιο αφορούσε κάποιον άλλον που γνώριζε και το 26% αφορούσε κάποιον που δεν γνώριζε.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η βία από τους συντρόφους φαίνεται να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ή θανάτου», υπογραμμίζουν οι ερευνητές και επισημαίνουν:

«Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο προβλημάτων δημόσιας υγείας, ώστε να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν βελτιωμένες παρεμβάσεις. Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας ενισχύει την ανάγκη για έλεγχο ρουτίνας από κλινικούς γιατρούς που αξιολογούν τη βία από στενό σύντροφο, ιδιαίτερα επειδή άτομα με ιστορικό βίας από στενό σύντροφο μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούνται πιο στενά για αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον».