ΒΙΒΛΙΑ

Αυτό το βιβλίο για την περιεμμηνόπαυση, μιλά για το σεξ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι

Taylor Hill/WireImage/ Getty Images

Η Miranda July έχει ένα ταλέντο, όταν διαβάσεις ένα βιβλίο της νιώθεις οικειότητα. Και γελάς. Έχει τέλειο κωμικό συγχρονισμό. Στο νέο της μυθιστόρημα αναρωτιέται πώς μπορείς να συμφιλιωθείς με την καθημερινότητά σου στα 50. Το All Fours θα μπει σίγουρα στη λίστα με τα ευπώλητα των The New York Times.

Αυτό το βιβλίο είναι μια αστεία, θλιβερή και ιδιότυπη ιστορία για την κρίση μέσης ηλικίας μιας 45αρας γυναίκας που νιώθει σεξουαλική απόσταση από τον άντρα της. Και αρχίζει να αναγνωρίζει αυτό το ασαφές και αόρατο στο βλέμμα που ρίχνουν οι νεαρές γυναίκες στις μεγαλύτερες. Οι εμπειρίες των γυναικών με τη γήρανση και την εμμηνόπαυση συχνά απεικονίζονται ως αρνητικές ή απλώς παραβλέπονται, αλλά το All Fours δείχνει ότι αυτό μπορεί να μην είναι όλη η ιστορία.

Η μέση ηλικία από την οπτική γωνία μιας γυναίκας 

Το All Fours είναι ένα βιβλίο για τη γυναικεία ταυτότητα, γεμάτο από επιθετικές παρατηρήσεις, τρυφερό χιούμορ και ατελείωτες εκπλήξεις καθώς η ιστορία βυθίζεται βαθιά στις αντιλήψεις του αφηγητή για τον γάμο, τη μητρότητα και την οικειότητα. Πώς έφτασε να ζει αυτή την καθημερινότητα; Μιλά για όσα απασχολούν μια γυναίκα μετά τα 45: τη γήρανση, το σώμα της, το σεξ, τον γάμο. 

Παραδέχεται ότι μία από τις απολαύσεις του να είσαι σε μια μακροχρόνια σχέση, είναι να επιτρέπεις μια ορισμένη αποδοχή των δυνάμεων της βαρύτητας και του χρόνου. Και καταλήγει σε αυτό το βιβλίο να λέει ότι οι γυναίκες μάλλον δεν είναι συνεπείς ως προς τις επιθυμίες τους.

Το βιβλίο μιλά για ένα road trip που η ανώνυμη αφηγήτρια στο δρόμο, αντιμετωπίζει την περιεμμηνόπαυση, τη λεσβιακή επιθυμία, την κούραση της μητρότητας και ένα πολύ ενδιαφέρον πράγμα που μπορείς να κάνεις με ένα ταμπόν. Σε ένα κεφάλαιο στο βιβλίο, η αφηγήτρια μαθαίνει ότι είναι επίσημα περιεμμηνοπαυσιακή.

Δεν την ενοχλεί τόσο η ιδέα της εμμηνόπαυσης μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι ένα από τα συμπτώματά της είναι η «μειωμένη λίμπιντο». Μιλά και για αγωνία της αορατότητας των γυναικών μετά από κάποια ηλικία. Που γίνεται μεσήλικας. Ο αυνανισμός, οι φαντασιώσεις για σεξ και το άφθονο πραγματικό σεξ την βοηθούν να προχωρήσει.

Γιατί η γήρανση είναι τόσο τρομακτική;

Το All Fours παρακολουθεί τις ρομαντικές και σεξουαλικές εμμονές της αφηγήτριας, αν και το αντικείμενο του μίσους και της αγάπης είναι η ίδια, καθώς αναμετριέται με το γερασμένο σώμα και τη θνητότητά της. Μπορεί ο κόσμος να χωρέσει την ιδέα ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου εαυτού; Αυτό το βιβλίο αναζητά μια απάντηση σε ένα υπαρξιακό ερώτημα. 

Είναι ένα σέξι, τρυφερό, ξεκαρδιστικό και εκπληκτικό μυθιστόρημα, για μια γυναίκα που ανατρέπει τη ζωή της.

Ξέρω τι βιβλίο θα διαβάσω στις φετινές καλοκαιρινές διακοπές. Η Miranda July είναι μια 50χρονη σκηνοθέτρια, συγγραφέας μυθιστορημάτων και καλλιτέχνης που ζει στο Λος Άντζελες και μεγαλώνει το παιδί της με τον (προσεχώς) πρώην σύζυγό της, τον σκηνοθέτη Mike Mills. Το All Fours προέκυψε από μια ιστορία της Miranda July που δημοσιεύτηκε στο The New Yorker το 2017,  The Metal Bowl.