ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Εlisabeth Borne: Η γυναίκα που θέλει για πρωθυπουργό της Γαλλίας, ο Emmanuel Macron

Daniel Pier/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images

Το επόμενο βήμα του Emmanuel Macron μετά τη νίκη του στις εκλογές, είναι η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού, η θητεία του οποίου θα διαρκέσει έως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Η αντικατάσταση του Jean Castex δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς οι ισορροπίες που καλείται να κρατήσει ο επανεκλεγείς πρόεδρος είναι ιδιαίτερα λεπτές.

Ο Castex έχει προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του, στο πλαίσιο ευρύτερου ανασχηματισμού προκειμένου να συνοδευτεί από νέα πρόσωπα, η δεύτερη προεδρική θητεία του Macron.

Την ίδια στιγμή ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης των αριστερών, έχει εκφράσει την επιθυμία του να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, εξαργυρώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τη στήριξη που παρείχε στον Macron στον Β’ γύρο των εκλογών.

Ο Emmanuel Macron κρατά τα χαρτιά του κλειστά μέχρι στιγμής, όμως μια γεύση πήραμε από δημοσίευμα της Le Figaro για το πώς θα ήθελε να κινηθεί.

Εlisabeth Borne: Φαβορί σύμφωνα με τη ”Le Figaro”

Η ”Le Figaro” αποκαλύπτει πως ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για το ”Μatignon” είναι η υπουργός Απασχόλησης, Εlisabeth Borne.

Με δηλώσεις του στο γαλλικό δίκτυο ”BFMTV”, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, είχε προϊδεάσει για την επιλογή Macron.

Η Εlisabeth Borne γεννήθηκε στο Παρίσι στις 18 Απριλίου του 1961.Ήταν επικεφαλής του γραφείου της Ségolène Royal στο Υπουργείο Οικολογίας από το 2014 έως το 2015 και ήταν πρόεδρος της Αυτόνομης Αρχής Μεταφορών του Παρισιού (RATP) από το 2015 έως το 2017. Έγινε Υπουργός αρμόδιος για τις Μεταφορές τον Μάιο του 2017 στην πρώτη κυβέρνηση Édouard Philippe, υπό την προεδρία του Emmanuel Macron.

Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε το υπουργείο Οικολογίας και το επόμενο έτος διορίστηκε Υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης.

«Βρίσκομαι στο πλάι του Emmanuel Macron εδώ και πέντε χρόνια και είμαι στη διάθεσή του, το γνωρίζει», απάντησε η Εlisabeth Borne σε σχετική ερώτηση από το γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, αναφορικά με την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Εάν τελικά αναλάβει την πρωθυπουργία, η Borne θα γίνει η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της Γαλλίας που θα περνούσε το κατώφλι τoυ Matignon.

Η Edith Cresson βρέθηκε στη θέση για λιγότερο από ένα χρόνο επί προεδρίας François Mitterrand. Η πρωθυπουργία της είναι μία από τις πιο σύντομες στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας.