ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ

Η Ελένη Ράντου μιλάει για τα χαστούκια που μοίρασε στα πρώτα της βήματα, την κακοποιημένη ζωή μας και το Survivor

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Στην εφημερίδα Real News και τον Βασίλη Μπουζιώτη παραχώρησε συνέντευξη η Ελένη Ράντου. Η ηθοποιός που ετοιμάζεται να επιστρέψει στη μικρή οθόνη μέσα από τον ρόλο της σειρά «Ζακέτα να πάρεις» της ΕΡΤ, μίλησε για τις καταγγελίες κακοποιητικών συμπεριφορών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων στον χώρο του θεάτρου, τις εμπειρίες που έχει βιώσει η ίδια ως προς τέτοια φαινόμενα, ενώ αποκάλυψε και ποιο από τα πάμπολλα reality shows της φετινής τηλεοπτικής χρονιάς παρακολουθεί.

«Το Survivor βλέπω κάποιες φορές, που είναι γυρισμένο σε εξωτικά μέρη, με θάλασσα, φύση, για να φεύγει λίγο το μυαλό μου», σημείωσε η Ελένη Ράντου και πρόσθεσε: «Κι έχει και τα αγωνίσματα, που μου δίνουν την αίσθηση του ότι αφού δεν κινούμαι εγώ, κινείται τουλάχιστον κάποιος άλλος (γέλια). Δεν πηγαίνει τυχαία τόσο καλά».

Η Ελένη Ράντου για όσα άλλαξαν στην τηλεόραση στα 10 χρόνια της αποχής της

Η Ελένη Ράντου πριν τη σειρά «Ζακέτα να πάρεις», μετρούσε μία δεκαετία απουσίας από την τηλεόραση. Όπως σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα, σε αυτά τα 10 χρόνια άλλαξαν πολλά. «Δεν με ρωτάς καλύτερα τι δεν άλλαξε (γέλια); Μπήκαν ηθοποιοί του “εντέχνου” που έως τώρα αντιστέκονταν, για βιοποριστικούς λόγους κυρίως, και βρέθηκαν με εμάς του άτεχνου, που λέω αστειευόμενη», σημείωσε αρχικά η Ελένη Ράντου.

«Τι άλλο άλλαξε; Πώς δίνονται πια τα χρήματα της ντροπής. Έμαθα πρόσφατα πως στο Survivor, τα παιδιά που πάνε εκεί να παλέψουν, μακριά από τη χώρα τους, με την πείνα, τις κακουχίες, τα άγρια αγωνίσματα, παίζοντας με την υγεία τους καθημερινά, παίρνουν 500 ευρώ. Όπως μαθαίνω κι ότι ακόμα και σε πετυχημένες σειρές δίνονται ψίχουλα, ακόμα και στους πρωταγωνιστές! Η τηλεόραση πια για να σε χωρέσει, πρέπει να ξεφτιλίσει – σου λέει έτσι είναι, αν σου αρέσει. Αν όχι, υπάρχουν άλλοι στην ουρά. Ένα Survivor έγινε η τηλεόραση. Αγρίεψε πάρα πολύ το τοπίο», σημείωσε η ηθοποιός.

Το θέατρο και οι καταγγελίες βίας

Όταν η συζήτηση πέρασε στις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου, η Ελένη Ράντου δήλωσε ότι τόσα χρόνια δεν είχε πάρει χαμπάρι όλα όσα συνέβαιναν και λυπάται γι’ αυτό. «Δεν ήξερα τίποτα. Ήμουν κλεισμένη στο θέατρό μου, το “Διάνα”, στήνοντας δικές μου δουλειές και ήμουν με έναν τρόπο αποκομμένη από όσα γίνονταν. Σ’ το ορκίζομαι δεν ήξερα το παραμικρό από τα τέρατα που βγήκαν στη δημοσιότητα. Ήξερα πως κάποιοι είναι δύσκολοι ή απότομοι ή απαιτητικοί, αλλά ποτέ δεν άκουσα κάτι τέτοιο. Ήμουν στην κοσμάρα μου και έπαθα σοκ με όσα βγήκαν με τόση πολύ γενναιότητα από αυτά τα κορίτσια και τα αγόρια του χώρου. Αλήθεια έμεινα άφωνη! Δεν είχα πάρει χαμπάρι για όλα αυτά και λυπάμαι για λογαριασμό μου. Θα έπρεπε να έχω πιο ανοιχτές “κεραίες”», τόνισε.

Η Ελένη Ράντου δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση που δεν δέχθηκε ανάλογες συμπεριφορές, λεκτική ή και σεξουαλική βία, στα χρόνια της καριέρας της. Η ηθοποιός αναφέρθηκε σε τέτοια περιστατικά αλλά και στην άμεση αντίδρασή της κάθε φορά που ένιωθε πίεση. «Όποτε δεχόμουν… πίεση, έδερνα! Στα πρώτα μου βήματα που κλείδωσαν πόρτες πίσω μου, με σεξουαλική διάθεση, έχωσα χαστούκια πολλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όλη μας η ζωή είναι κακοποιημένη»

Ακόμα πιο αναλυτικά αναφέρθηκε στο θέμα «κακοποίηση» και στο πώς αυτό αφορά όλη τη ζωή μας και το πώς είναι άδικο να επικεντρώνεται μόνο στον χώρο του θεάτρου, μίλησε η Ελένη Ράντου στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» του Alpha την Κυριακή 21 Μαρτίου. «Ήταν κακή επικοινωνία του θέματος ότι οι υποθέσεις αφορούν μόνο το θέατρο. Όλη η κοινωνία κατασπαράσσεται από κατάχρηση εξουσίας, συμπεριφορές κακοποίησης», σημείωσε. «Είχα δει πώς είναι να σε ταπεινώνουν, να σε εξευτελίζουν, να σε εκμηδενίζουν γιατί έτσι μπορούν να σε χειριστούν καλύτερα κι είπα εγώ δεν θα το κάνω ποτέ αυτό που μου κάνουν. Υπάρχουν στρατιωτικά καψόνια σε κάθε δουλειά κι όταν είσαι αγνός ο καθένας θεωρεί ότι είσαι ένα καλό υλικό για να παίξει με τους δικούς του όρους», πρόσθεσε.

«Όλη μας η ζωή είναι κακοποιημένη, ειδικά η δική μου η γενιά ήταν μεγαλωμένη με τη λογική “είμαι άνδρας και το κέφι μου θα κάνω” και ήταν δεδομένο δεν ήταν εύκολο αυτό να το αντικρούσεις», εξήγησε σχετικά. Η ίδια αναφέρθηκε και στην «κακοποίηση» από το πολύ νοιάξιμο που εμφανίζεται στις ελληνικές οικογένειας. «Κακοποίηση θεωρώ και τη μάνα που τρέχει από πίσω και υπερπροστατεύει το παιδί. Δεν είναι μόνο γιατί το παραμελεί ή γιατί το δέρνει. Κακοποίηση είναι και το δεν σου επιτρέπω να αναπτύξεις την προσωπικότητά σου. Είναι τεράστιο θέμα. Ο τρόπος που επικοινωνήθηκε ότι μόνο στο θέατρο υποβόσκει το τέρας με στενοχώρησε», εξήγησε η Ελένη Ράντου.